Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου – Παιδική Σκηνή

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου ανοίγει αυλαία για την τρέχουσα θεατρική περίοδο με την παράσταση   «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει». Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής που προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Βασίζεται στο πιο τρυφερό κι ευαίσθητο βιβλίο του πολυβραβευμένου Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα, για μικρούς και μεγάλους, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η ιστορία αφορά σε μία γλαροπούλα την Κένγκα που πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά το λόγο του, ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο, και ότι… ΘΑ ΤΟΥ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ!!!. Ο Ζορμπάς τον δίνει. Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ’ ένα γλάρο να πετάει; Κι όμως είναι… αρκεί να έχεις μεγάλη καρδιά! Για να ανοίξει κάποιος τα φτερά του να πετάξει, αρκεί να του προσφέρεις αγάπη! Με την αγάπη αποχτάει θάρρος και τολμάει! Άλλωστε, όπως λέει ο Ζορμπάς: «μόνο εκείνος που τολμά να πετάξει, πετάει!» Ο Ζορμπάς νιαουρίζει την υπόσχεση και «μια υπόσχεση τιμής δοσμένη από έναν γάτο του λιμανιού δεσμεύει όλους τους γάτους του λιμανιού!» Έτσι, ο Ζορμπάς και η παράξενη παρέα του, η οποία αποτελείται από τις γάτες του λιμανιού Κολονέλο, Ορντινάντσα, Ξερόλα και Σταβέντο, αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν όλοι μαζί την υπόσχεση! Θα τα καταφέρουν όμως ή όχι;

Πρόκειται για μια διδακτική και αλληγορική σαν παραμύθι ιστορία με οικολογικό μήνυμα, η οποία καταδεικνύει και στηλιτεύει τις συνέπειες της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον. Με όχημα το χιούμορ και με πολλή αγάπη, αυτό το τρυφερό έργο, όπου πρωταγωνιστές είναι τα ζώα και τα πτηνά, μιλάει για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και για το πόσο σπουδαίο είναι να εκτιμάς, να σέβεσαι και να αγαπάς ένα διαφορετικό πλάσμα από σένα. Ένα μοναδικής αξίας κείμενο που βρίθει μηνυμάτων για μικρούς και μεγάλους. Η οικολογική συνείδηση, η υπέρβαση των δυσκολιών και του εαυτού μας για την επίτευξη ενός ανώτερου σκοπού, η συμπόνια, η σύμπνοια, το καθήκον, η ιερότητα της υπόσχεσης και του να κρατάς το λόγο σου, καθώς επίσης η δικαιοσύνη, η υπεράσπιση του αδυνάτου, η άδολη φιλία, η συντροφικότητα είναι μερικά από τα σημαίνοντα ζητήματα που τίθενται σε αυτήν την παράσταση.

Το έργο περιλαμβάνεται στη σχολική διδακτέα ύλη, είναι ένα έργο παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό που υπόσχεται να μαγέψει μικρούς και μεγάλους. «Ανθρωπιστικό, ευγενικό, συγκινητικό μα και ευφρόσυνο, το παραμύθι του πασίγνωστου Χιλιανού συγγραφέα που έταξε τη ζωή του σε διαρκή αντίσταση, μπορεί να διαβαστεί από μεγάλους και μικρούς, αλλά και από όλους όσοι αγρυπνούν πάνω από τη φλόγα που φωτίζει δρόμους ζωής και «προπαντός» δρόμους καρδιάς. Ή από όσους ανήσυχους αναζητούν τη δική τους πηγή φωτός. Μα και από τον καθένα που λαχταρά την απόλαυση των ωραίων κειμένων.» (Ελένη Σαραντίτη, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Η σκηνοθεσία / διασκευή ανήκει στον Κωνσταντίνο Κυριακού, τα σκηνικά και τα κοστούμια στο Νίκο Ποδιά,  η πρωτότυπη μουσική στον Ανδρέα Μιμαίο,  η κινησιογραφία στην Άντζελα Καλαντζή, η μουσική διδασκαλία στη Σύλβια Τσιμπανάκου και η μετάφραση στον Αχιλλέα Κυριακίδη. Διανομή: Κατερίνα Αναστασίου, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Γιάννης Κοτσαρίνης, Ρόζα Σταμούλη και Στέλιος Χλιαράς.

Η επιλογή του έργου και η οργάνωση της παράστασης ανήκει στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου Γρηγόρη Γαλάτη.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ