Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
Δημοσίευση 05/12/2016
Η όπερα «Η αγάπη από μακριά» της Kaija Saariaho στο Αχίλλειον

Η τρίτη παραγωγή στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος “The Met:Live in HD” που εξασφάλισε για πέμπτη χρονιά  η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου  σε συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ είναι η σύγχρονη όπερα «Η αγάπη από μακριά» της Φιλανδής  Kaija  Saariaho.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου  2016 στις 19:55 σε ζωντανή μετάδοση από την Νέα Υόρκη και τη Μετροπόλιταν όπερα στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου & Ιάσονος. Η παράσταση εντάσσεται στο εορταστικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Βόλου.

Το βραβευμένο πρόγραμμα The Met:Live in HD”, μετά την φαντασμαγορική παράσταση «Ντον Τζοβάννι» που μάγεψε το κοινό, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Met το νοσταλγικό μεσαιωνικό ρομάντζο «Η Αγάπη από Μακριά» (L’ amour de Loin) της Φιλανδής  Kaija  Saariaho.

Πρόκειται για μια σύγχρονη όπερα σε πέντε πράξεις, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το 2000 και πλέον θα κάνει την πρεμιέρα της και στην Met σε μια εκθαμβωτική παραγωγή ειδικά διαμορφωμένη για το κοινό του προγράμματος The Met: Live in HD! Η πρωτοποριακή σκηνοθεσία είναι του Robert Lepage, ο οποίος μετατρέπει την σκηνή της Met σε ένα μοναδικό τοπίο γεμάτο με ειδικούς φωτισμούς LED που καλύπτουν ακόμα και την ορχήστρα.

Το L’ Amour de Loin είναι μια συμπαραγωγή της L’Opéra de Québec, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε μέσα σε επευφημίες το περασμένο καλοκαίρι, σε συνεργασία με το Ex Machina. Η Φιλανδή διευθύντρια ορχήστρας Susanna Mälkki καθοδηγεί τους ερμηνευτές που περιλαμβάνουν τη Susanna Phillips ως Κλεμάνς, τον Eric Owens ως Ζοφρέ και την Tamara Mumford ως τον Προσκυνητή που μεταφέρει τα ερωτικά μηνύματα από τον έναν στον άλλον.

Η Φιλανδή  Kaija  Saariaho γεννήθηκε το 1952. Ζεί και εργάζεται στο Παρίσι. Σπούδασε σύνθεση στο Ελσίνκι, στο Φράιμπουργκ και στο Παρίσι, όπου ζει από το 1982. Ασχολήθηκε με την έρευνα στο Ινστιτούτο Έρευνας και Συντονισμού Ακουστικής (IRCAM).  Η χαρακτηριστικά πλούσια, πολυφωνική υφή του έργου της δημιουργείται συνδυάζοντας τη ζωντανή και την ηλεκτρονική μουσική. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Kranichsteiner το 1986 ενώ έχει κερδίσει το Prix Italia για το έργο της Stilleben και το 1989 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ars Electronica. Το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Polar Music.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ