Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
Η ΟΠΕΡΑ MARIA STUARDA ΤΟΥ ΝΤΟΝΙΤΣΕΤΤΙ

Στα πλαίσια του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» της σεζόν 2012-2013 θα παρουσιαστεί στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στις 19.55 το αριστούργημα του Donizetti «Maria Stuarda». Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε από πέρυσι ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Το  πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει για το κοινό του Βόλου ο «Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού – Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου» (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Το εξαιρετικό αυτό έργο του Mozart θα μεταδοθεί απευθείας από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και θα προβληθεί σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας (HD).
Ο David McVicar, ο οποίος την περασμένη σεζόν σκηνοθέτησε την πρεμιέρα της «Anna Bolena» στη ΜΕΤ, σκηνοθετεί και την πρεμιέρα της δεύτερης όπερας του Donizetti στην περίφημη τριλογία της ιστορίας των Τυδώρ. «Οι τρεις όπερες του Donizetti για τους Τυδώρ είναι πολύ διαφορετικές σε τόνο, κλίμα και μουσικό περιεχόμενο», λέει ο McVicar. «Στη Maria Stuarda, μια όπερα εντελώς διαφορετική από την Anna Bolena, που παρουσιάσαμε πέρυσι με μεγάλη ιστορική ακρίβεια, προτιμήσαμε ένα πιο ελεύθερο οπτικό στιλ. Αντί ν’ αντανακλά την ιστορία, αντανακλά τη ρομαντική φύση, αυτής της ανάπλασης της ιστορίας και τη μαγευτική ρομαντική φύση της μουσικής του Donizetti». Η Joyce DiDonato ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της τολμηρής Μαρίας, της βασίλισσας των Σκότων, η Νοτιοαφρικανή σοπράνο Elza Van Den Heever κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στον ρόλο της τρομερής αντιπάλου της Μαρίας, της Βασίλισσας Ελισάβετ της Α’. Ο Matthew Polenzani ερμηνεύει τον Κόμη του Λίστερ, ο Joshua Hopkins τον Σέσιλ και ο Matthew Rose τον Τάλμποτ. Διευθυντής Ορχήστρας είναι ο Maurizio Benini.
Η όπερα  Maria Stuarda  είναι ένα λυρικό δράμα σε 2 πράξεις που παρουσιάστηκε στην αυθεντική βερσιόν  στη Σκάλα του Μιλάνου το 1835. Είναι η δεύτερη όπερα του Ντονιτσέττι που επανεμφανίζεται η βασίλισσα Ελισάβετ  η Α΄ της Αγγλίας.  Η όπερα είναι βασισμένη  στο  ομώνυμο έργο του Σίλλερ  του 1800. Εξαιτίας της λογοκρισίας της εποχής το έργο απαγορεύτηκε και στη συνέχεια λησμονήθηκε  για πολλές δεκαετίες.
Το έργο επανεμφανίζεται στο θέατρο Ντονιτσέττι του Μπέργκαμο, γενέθλια πόλη του συνθέτη το 1958 και στη συνέχεια το 1966 στο Λονδίνο, αλλά από την παράσταση του «Μουσικού Μαΐου» το 1967 αρχίζει η μεγάλη επιτυχία της όπερας  με τις μεγαλύτερες δραματικές φωνές  του καιρού μας να ερμηνεύουν τους πρώτους ρόλους, όπως η Μονσεράτ Καμπαγιέ, η Τζάνετ Μπέικερ, η Μαρία Κιάρα, και η Αγνή Μπάλτσα μεταξύ άλλων . Το έργο του Σίλλερ στο οποίο βασίστηκε ο Ντονιτσέττι περιγράφεται ο ψυχολογικός πόλεμος  για την  εξουσία , στον οποίο επιδίδονται  οι 2 βασίλισσες-εξαδέλφες .Ο έρωτας, η πολιτική και η θρησκεία εμπλέκονται σε ένα έργο όπου η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο πολύ πριν  εφευρεθεί  καν ως έννοια.
Το έργο του Ντονιτσέττι θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και στις άλλες πόλεις του δικτύου.
Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στον Δίαυλο (τηλέφωνο: 2421025363) και στο Αχίλλειο μία ώρα πριν την παράσταση.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ