Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Η όπερα «Ρομπέρτο Ντεβερέ » του Donizetti στο Αχίλλειο

Μετά τις εκπληκτικές παραστάσεις «ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ», «ΟΘΕΛΛΟΣ» ,  «ΤΑΝΧΟΪΖΕΡ», «ΛΟΥΛΟΥ», «ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ»,  «ΤΟΥΡΑΝΤΟΤ»  & «ΜΑΝΟΝ ΛΕΣΚΟ» και «ΜΑΝΤΑΜΑ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ» που μάγεψαν το κοινό, η επόμενη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου.

Πρόκειται για το αριστούργημα «Ρομπέρτο Ντεβερέ »του G. Donizetti. Είναι η τελευταία όπερα της «Τριλογίας των Τυδώρ» του Donizetti. Επικεντρώνεται στην ενήλικη πια βασίλισσα Ελισάβετ Α’, που αναγκάζεται να υπογράψει τη διαταγή θανάτου του ευγενούς που αγαπά. Ο Sir David McVicar, που σκηνοθέτησε τις πρεμιέρες στη ΜΕΤ της Άννα Μπολένα και της Μαρία Στουάρντα, επιστρέφει για να σκηνοθετήσει το τελευταίο μέρος της τριλογίας. Η φημισμένη σοπράνο του μπελκάντο Sondra Radvanovsky θα ερμηνεύσει την Ελισάβετ την Α’ στο Ρομπέρτο Ντεβερέ, όπως και τους ομώνυμους ρόλους της Άννα Μπολένα και της Μαρίας Στουάρντα μέσα στην τρέχουσα σεζόν, άθλος που επιτεύχθηκε μόνον από την Beverly Sills στην Όπερα της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’70 και ουδέποτε ξανά. Στο Ρομπέρτο Ντεβερέ εμφανίζονται ακόμα ο Matthew Polenzani στον ομώνυμο ρόλο, η Elīna Garanča ως Σάρα, δούκισσα του Νότιγχαμ και μυστική αντίζηλος της βασίλισσας, και ο Mariusz Kwiecien ως δούκας του Νότιγχαμ. Ο Maurizio Benini διευθύνει αυτές τις πρώτες παραστάσεις του έργου που εμφανίστηκαν ποτέ στη ΜΕΤ.

Ο Ντομένικο Γκαετάνο Μαρία Ντονιτσέττι ήταν Ιταλός συνθέτης γεννημένος στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας. Ανήκε στη γενιά του Ρομαντισμού. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τα έργα του «Λουστία ντι Λάμερμουρ» και «το ελιξίριο του έρωτα». Θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του μπελ κάντο. Ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά μιας πτωχής, μικροαστικής οικογένειας. Αρχικά υπήρξε μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας της περιοχής του. Αργότερα εισήχθη με υποτροφία στη σχολή Lezioni Caritatevoli. Τα πρώτα του έργα προκαλούν θαυμασμό και αρχίζουν να παρουσιάζονται στην όπερα της Νάπολης η οποία του προσφέρει συμβόλαιο. Ακολουθεί  η Ρώμη και το Μιλάνο. Η καταξίωση έρχεται με την όπερα Άννα Μπολένα ενώ ακολουθούν τα αριστουργήματα «το ελιξίριο του έρωτα» και «Λουκρητία Βοργία». Καθιερώνεται στο Παρίσι ακολουθώντας τα βήματα του Ροσσίνι και του Μπελλίνι.  Με τη σύζυγό του, Βιρτζίνια Βασσέλλι, απέκτησαν τρία παιδιά, από τα οποία κανένα δεν επέζησε. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο των γονιών του χάνει και τη γυναίκα του, ενώ περί το 1843 ο ίδιος εμφανίζει συμπτώματα σύφιλης και διπολικής διαταραχής. Δέχεται τη φροντίδα των φίλων του στο Παρίσι που έχει πλέον εγκατασταθεί αλλά σύμφωνα με δική του επιθυμία επιστρέφει στη γενέτειρα του όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή.

Για ακόμη μία  χρονιά συνεχίζεται με νέες παραγωγές το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με διάφορες πόλεις  χωρών  σε έξι ηπείρους. Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.  Στην πόλη του Βόλου ανανεώθηκε και πάλι η συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ από το Δήμο Βόλου  με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Όπως είναι γνωστό το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης   σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας,  παρουσιάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια  στο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο της συνεργασίας  του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία  θα δώσει  την ευκαιρία και πάλι  στους  φίλους της όπερας στην πόλη, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν   αριστουργήματα  της όπερας.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ