Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
Η όπερα “Τανχόϊζερ” του Richard Wagner στο Αχίλλειο

Για ακόμη μία  χρονιά συνεχίζεται με νέες παραγωγές το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με διάφορες πόλεις  χωρών  σε έξι ηπείρους.

Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Στην πόλη του Βόλου ανανεώθηκε και πάλι η συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ από το Δήμο Βόλου  με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Όπως είναι γνωστό το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης   σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας,  παρουσιάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια  στο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο της συνεργασίας  του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία  θα δώσει  την ευκαιρία και πάλι  στους  φίλους της όπερας στην πόλη, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν   αριστουργήματα  της όπερας.

Μετά τις εκπληκτικές παραστάσεις «ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ» και «ΟΘΕΛΛΟΣ» που μάγεψαν το κοινό, η τρίτη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 . Πρόκειται για το αριστούργημα του Richard Wagner «ΤΑΝΧΟΪΖΕΡ».

Ο James Levine διευθύνει το νεανικό αριστούργημα του Wagner, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Μet μετά από περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα “Live in HD” σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο κορυφαίος σύγχρονος βαγκνερικός τενόρος Johan Botha ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο του νεαρού ιππότη που παγιδεύεται ανάμεσα στην αγάπη και το πάθος.

Η σοπράνο Eva-Maria Westbroek είναι η Ελισάβετ, προσθέτοντας άλλη μια βαγκνερική ηρωίδα στο ρεπερτόριό της στη ΜΕΤ, μετά την περίφημη Ζιγκλίντε στο “Δαχτυλίδι” πριν από μερικές σεζόν. Μετά τον πρόσφατο θρίαμβό του στον Πάρσιφαλ, ο βαρύτονος Peter Mattei ερμηνεύει τον Βόλφραμ ενώ η μετζοσοπράνο Michelle DeYoung είναι η θεά του έρωτα, Αφροδίτη.

Βασικός ήρωας της μεγάλης ρομαντικής όπερας σε τρεις πράξεις, είναι ο «Τανχόιζερ», ένας καλλιτέχνης με αλαζονική συμπεριφορά που  του αρέσει να προκαλεί το θαυμασμό. Ο Βάγκνερ συνδύασε  δυο διαφορετικούς μύθους. Ο πρώτος αφορά το θρυλικό ποιητή που έζησε κατά τον 13ο αιώνα ως περιπλανώμενος τραγουδιστής και είχε λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό ποίησης μαζί με άλλους αξιόλογους βάρδους της μεσαιωνικής Ευρώπης το έτος 1206 ή 1207 στον πύργο του Βάρτμπουργκ στην γερμανική πόλη Αϊζεναχ. Ο δεύτερος σχετίζεται με το λαϊκό μύθο του λόφου της Αφροδίτης, ενός  φανταστικού τόπου αχαλίνωτης ερωτικής ηδονής και σωματικών απολαύσεων αντίθετο με την αγνή χριστιανική αγάπη και εγκράτεια. Ο «Τανχόιζερ» καλείται να επιλέξει ή τον κόσμο της ηδονής που του υπόσχεται η Αφροδίτη ή την αγνή αγάπη της Ελισάβετ. Όταν στο διαγωνισμό ερωτικής ποίησης υπερασπίζεται τον κόσμο της ηδονής κατηγορείται πως  προσβάλλει τα ήθη. Ο Πάπας  του λέει πως μοναδική ελπίδα για να συγχωρεθεί είναι να  ανθίσει η ράβδος του. Η Ελισάβετ, παρ’ ότι την έχει προδώσει, θυσιάζει τη ζωή της προσευχόμενη για τη συγχώρεσή του. Η ράβδος ανθίζει και ο Τανχόιζερ ζει.

 

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1813 στη Λειψία.  Φοίτησε στη Σχολή Κρόυτς (Kreuzschule) της Δρέσδης. Το 1827  επιστρέφει στη Λειψία, όπου και θα φοιτήσει στη Σχολή Νικολάϊ (Nikolaischule) και στη Σχολή Τόμας (Thomasschule). Ο Βάγκνερ διάβαζε Σαίξπηρ και τους ρομαντικούς, όπως τον ποιητή Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Από το 1831 θα σπουδάσει μουσική στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Παράλληλα έπαιρνε μαθήματα σύνθεσης από τον διευθυντή της χορωδίας της Λειψίας Κρίστιαν Τέοντορ Βάινλιγκ, στον οποίο και θα αφιερώσει το πρώτο του έργο (Σονάτα για Πιάνο σε σι ύφεση μείζονα). Έζησε μια ταραχώδη ζωή με συνεχείς μετακινήσεις από τη Λειψία στη Ρίγα,  στο Παρίσι, στη Δρέσδη, στη Ζυρίχη, στο Μπίμπριχ (κοντά στον ποταμό Μάιντς), στη Βιέννη, στο Μόναχο, στη Λουκέρνη, στο Μπαϊρόπ και αλλού. Οι συχνές αυτές μετακινήσεις του οφείλονται στη δίωξη του από δανειστές του ή από εξοργισμένες κυβερνήσεις. Ο Βάγκνερ παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με τη Μίνα Πλάνερ, και τη δεύτερη με την κόρη του Λίστ, Κόζιμα. Ο Βάγκνερ ήταν αντισημίτης και ξενόφοβος. Αυτό το γεγονός καθώς και τα χαοτικά φυλλάδιά του με τα οποία εξέφραζε τις αντιλήψεις του ενθουσίασαν τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα έργα του Βάγκνερ είναι τα πλέον κατάλληλα ακούσματα για τα αυτιά των γνήσιων Γερμανών. Οι όπερες του κατέχουν εξέχουσα θέση στο διεθνές ρεπερτόριο, πρόκειται για πραγματικά αριστουργήματα, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της μουσικής.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ