Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
Η ΟΠΕΡΑ «ΤΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΟΥ ΈΡΩΤΑ» ΤΟΥ GAETANO DONIZETTI

Με την όπερα «Το Ελιξίριο του Έρωτα» του Gaetano Donizetti, συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα «TheMet:Livein HD». Η προβολή θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00 στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

«Το Ελιξίριο του Έρωτα», μια από τις πιο διάσημες, κωμικές όπερες, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Bartlett Sher και μουσική διεύθυνση του Domingo Hindoyan. Στο ντεμπούτο της στον ρόλο, η Pretty Yende παρουσιάζεται ως η ζωηρή Αντίνα με τον Matthew Polenzani ως Νεμορίνο, τον απλό χωρικό που την ερωτεύεται. Μάλιστα, η ερμηνεία του Polenzani στο “Una furtiva lagrima” στις παραστάσεις της Met το 2013, αποτέλεσαν για το κοινό το σημείο αναφοράς εκείνης της σεζόν. Ο Davide Luciano κάνει το ντεμπούτο του στη Met στον ρόλο του υπεροπτικού αρραβωνιαστικού της Αντίνα, του Μπελκόρε, και ο Il debrando D’ Arcangelo ερμηνεύει τον ρόλο του γυρολόγου με το μαγικό φίλτρο Δόκτορα Ντουλκαμάρα. Ο Domingo Hindoyan κάνει το ντεμπούτο του ως μαέστρος στην Met.

«Tο Ελιξίριο του Έρωτα» αποτελεί διαχρονικά μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες που έχουν γραφτεί. Το ποιητικό κείμενο είναι του Φελίτσε Ρομάνι, του διασημότερου Ιταλού συγγραφέα της εποχής του, το οποίο βασίζεται στο κείμενο του Εζέν Σκριμπ για την κωμική όπερα του Φρανσουά Ωμπέρ. Η πασίγνωστη μελωδία του “Una furtiva lagrima”, η ρομαντική και κωμική πλοκή του έργου, και το συγκινητικό του τέλος είναι τα στοιχεία της παράστασης που την ξεχωρίζουν. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Teatro Cannobiana του Μιλάνου, στις 12 Μαΐου 1832. Το πρώτο Ελληνικό θέατρο που υποδέχτηκε αυτή την όπερα ήταν το Σαν Τζάκομο της Κέρκυρας, το 1835.

Ο Ντομένικο Γκαετάνο Μαρία Ντονιτσέττι ήταν Ιταλός συνθέτης γεννημένος στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας. Ανήκε στη γενιά του Ρομαντισμού. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τα έργα του «Λουστία ντι Λάμερμουρ» και «Το Ελιξίριο του Έρωτα». Θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του μπελ κάντο. Ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά μιας πτωχής, μικροαστικής οικογένειας. Αρχικά υπήρξε μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας της περιοχής του. Αργότερα εισήχθη με υποτροφία στη σχολή Lezioni Caritatevoli. Τα πρώτα του έργα προκαλούν θαυμασμό και αρχίζουν να παρουσιάζονται στην όπερα της Νάπολης η οποία του προσφέρει συμβόλαιο. Ακολουθεί  η Ρώμη και το Μιλάνο. Η καταξίωση έρχεται με την όπερα Άννα Μπολένα ενώ ακολουθούν τα αριστουργήματα «Το Ελιξίριο του Έρωτα» και «Λουκρητία Βοργία». Καθιερώνεται στο Παρίσι ακολουθώντας τα βήματα του Ροσσίνι και του Μπελλίνι.  Με τη σύζυγό του, Βιρτζίνια Βασσέλλι, απέκτησαν τρία παιδιά, από τα οποία κανένα δεν επέζησε. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο των γονιών του χάνει και τη γυναίκα του, ενώ περί το 1843 ο ίδιος εμφανίζει συμπτώματα σύφιλης και διπολικής διαταραχής. Δέχεται τη φροντίδα των φίλων του στο Παρίσι που έχει πλέον εγκατασταθεί αλλά σύμφωνα με δική του επιθυμία επιστρέφει στη γενέτειρα του όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή.

Για ακόμη μία χρονιά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις  παραγωγές του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με 70  χώρες  σε έξι ηπείρους. Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του Κινηματοθέατρου Αχίλλειον.

Το νέο πρόγραμμα της Met Opera για την περίοδο 2017 – 2018 περιλαμβάνει ακόμη πέντε μοναδικές παραστάσεις που θα εντυπωσιάσουν το κοινό. Συγκεκριμένα οι επόμενες  παραγωγές είναι:

  1. Μποέμ – Puccini – 24 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:30
  2. Σεμίραμις – Rossini  – 10 Μαρτίου 2018 στις 19:55
  3. Έτσι Κάνουν Όλες – Mozart – 31 Μαρτίου 2018 στις 19:55
  4. Λουίζα Μίλερ – Verdi – 14 Απριλίου 2018 στις 19:30
  5. Σταχτοπούτα – Massenet – 28 Απριλίου 2018 στις 19:55

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ