Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
Καλλιτεχνική συνύπαρξη πατέρα και υιού στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο»: Έκθεση ζωγραφικής του Αχιλλέα και Άλκη Γκέσκου

Καλλιτεχνική συνύπαρξη πατέρα και γιού, του Αχιλλέα Γκέσκου και του Άλκη Γκέσκου, με την παρουσίαση έργων ζωγραφικής εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο». Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του Άλκη Γκέσκου, όχι όμως και του πατέρα του Αχιλλέα Γκέσκου που έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες του με ατομικές του εκθέσεις στο Βόλο και την Αθήνα. Η εικαστική συγκατοίκηση πατέρα και γιού αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα από τη διαφορετική εικαστική ματιά που ο καθένας αποδίδει καθώς τα έργα τους είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας και διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών.

Ο Αχιλλέας Γκέσκος γεννήθηκε στο Βόλο το 1946 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για να επιστρέψει στο Βόλο και συνεχίσει την παράδοση του πατέρα του δικηγόρου Αλκιβιάδη Γκέσκου. Η ζωγραφική ως παράλληλη ενασχόληση τον συντρόφευε από τα νεανικά του χρόνια. Τα έργα του Αχ.Γκέσκου είναι υδατογραφίες, παστέλ, σχέδια, ακρυλικά και ελαιογραφίες με επιρροές από ζωγράφους που σημάδεψαν με το έργο τους τον 20ο και 19ο αιώνα.Η πρώτη του έκθεση ήταν η συμμετοχή με έργο του το 1966 σε Ομαδική έκθεση στην Αμερικανική Ένωση στην Αθήνα. Τη δουλειά του που τη χαρακτηρίζει η ελευθερία στο σχέδιο και η χρωματική ένταση την παρουσίασε για πρώτη φορά στο Βόλο σε ατομική έκθεση το 1990 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου. Θα ακολουθήσει το 1998 η ατομική και πάλι που διοργάνωσε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου στο κτίριο Στρεφτάρη, στη συνέχεια το 2001 θα συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο». Το 2004 ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ν.Ιωνίας διοργανώνει ατομική έκθεση του Αχ.Γκέσκου στο Μεταξουργείο και το 2006 ο Πολιτιστικός Οργανισμός Ν.Ιωνίας διοργανώνει ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας όπου συμμετέχει. Τελευταία παρουσίαση του έργου του Αχιλλέα Γκέσκου στο Βόλο ήταν το 2011 σε ατομική έκθεση στη «Χάρτα» ενώ σημαντική στιγμή για τον ίδιο και το έργο του ήταν η συμμετοχή του το 2012 σε έκθεση στο Μουσείο Πόλεως Αθηνών. Στη έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Αχ.Γκέσκου.

Ο Αλκης Γκέσκος, γιός του Αχιλλέα Γκέσκου, γεννήθηκε στο Βόλο, τελείωσε την Νομική Σχολή Αθηνών και τη Νομική Σχολή του University of Central England στο Μπέρμινχαμ και εργάζεται ως δικηγόρος στο Βόλο. Η ζωγραφική ως ενασχόληση τον συντροφεύει από την παιδική του ηλικία και ως εκφραστικό μέσο παράλληλα με σπουδές και άλλες ενασχολήσεις. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την αφαίρεση καθώς και από τις καθαρές διαχωριστικές γραμμές και τις χρωματικές αρμονίες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που παρουσιάζει στο Βόλο τα έργα του σε έκθεση με καλλιτεχνική δουλειά των δύο τελευταίων χρόνων. Για πρώτη φορά ωστόσο έργο του παρουσιάστηκε πέρυσι σε ατομική έκθεση στην Αθήνα στο Μουσείο Πόλεως των Αθηνών.

Η έκθεση ζωγραφικής του Αχιλλέα και Άλκη Γκέσκου εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.) – Δη.Πε.Θε. Βόλου του Δήμου Βόλου και θα διαρκέσει έως και την 1η Μαρτίου 2013.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ