Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Καρναβάλι του Κόσμου στο Βόλο, από τη Βραζιλία στην Ινδονησία: Εκδηλώσεις και δρώμενα για την Αποκριά με στόχο την τουριστική προβολή
«Καρναβάλι του Κόσμου 2013. Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία», είναι ο τίτλος των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου, δίνοντας συνέχεια στην περσινή πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων με διεθνή χαρακτήρα, που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Το «Καρναβάλι του Κόσμου» θα είναι και φέτος μια πολυεθνική γιορτή, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών κυρίως από την Ινδονησία αλλά και την Κούβα και τη Βραζιλία, καθώς και με εικόνες και μουσικές σε θεματικές ενότητες από Ινδία, Χαβάη, Αφρική, Μ. Ανατολή, Ισπανία και Αργεντινή.
 
Ο χαρακτήρας και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν από 1η έως 18 Μαρτίου, παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσά και τον υπεύθυνο του τομέα Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου Ευθ.Τσάμη. Ο κ.Σκοτινιώτης μίλησε για ένα συναρπαστικό πολυπολιτισμικό γεγονός, ένα καρναβάλι που γίνεται προσπάθεια να εξελιχθεί σε θεσμό για την πόλη του Βόλου, ενώ επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί και τουριστικά, αφού ήδη εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από τουριστικά γραφεία όλης της Ελλάδας. 
 
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για τη διοργάνωση πετυχημένων καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Βόλο, δεν καρποφόρησαν. Έτσι, πέρυσι υπήρξε η σκέψη να ανοίξει ένας διαφορετικός  κύκλος εκδηλώσεων, που θα βασίζεται σε δύο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου, τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια. «Η εξωστρέφεια, άλλωστε, χαρακτήριζε πάντοτε την κοινωνία του Βόλου, αποτελεί δε κομβική επιλογή στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου. Αποτελεί, σε τελευταία ανάλυση, και πράξη αντίστασης απέναντι στην τάση για περιχαράκωση και απομονωτισμό που δημιουργεί η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης.  Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να  πραγματοποιηθεί το «Καρναβάλι του Κόσμου», με σκοπό να καθιερωθεί ως θεσμός που θα υπηρετεί και το στόχο του Δήμου, δηλαδή την ανάδειξη του Βόλου ως τουριστικού προορισμού, με αιχμή κυρίως τα τριήμερα και τετραήμερα.  
 
«Η απήχηση του καρναβαλιού πέρυσι ήταν εντυπωσιακή και το ίδιο φαίνεται πως θα συμβεί και φέτος, καθώς τα μηνύματα για αφίξεις επισκεπτών από πολλά σημεία της χώρας, είναι ενθαρρυντικά για το τριήμερο», δήλωσε ο Δήμαρχος, για να προσθέσει ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν «άρωμα» Ινδονησίας, γεγονός που αποτελεί καρπό της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Πρέσβη της Ινδονησίας στην Ελλάδα.  Περίπου 70 χορευτές και καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τον πολιτισμό της μακρινής χώρας τους, μέσα από παραστάσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και γαστρονομικές δημιουργίες. 
 
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμο Βόλου και τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, σε συνεργασία με τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σχολεία,  Σχολές Χορού, εθελοντικές οργανώσεις, κλπ. Πρόκειται για εκδηλώσεις και δραστηριότητες πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που θα συνδυάζονται αρμονικά με τις τοπικές παραδόσεις. Οι καλλιτεχνικές ομάδες που θα φιλοξενηθούν στο Βόλο θα δώσουν τις παραστάσεις τους, θα διοργανώσουν κύκλους workshops για τους νέους του Βόλου με παραστατικές τέχνες με κορυφαίο το χορό και τη μάσκα και θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικά δρώμενα σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους  των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, στο κέντρο της πόλης, τον Άγιο Νικόλαο, την παραλία, σε κλειστούς χώρους και σε εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού την Κυριακή 17 Μαρτίου, όπου η παραλία θα μετατραπεί   σε ένα   πολύτροπο και πολύβουο ψηφιδωτό.  Επίκεντρο των φιλοξενούμενων ομάδων θα είναι φέτος η πολυάριθμη ομάδα της Ινδονησίας, η οποία με ευθύνη της Πρεσβείας της Ινδονησίας θα παρουσιάσει  σεμινάρια  ινδονησιακή κουζίνας και ινδονησιακής μάσκας, καθώς και μία γαστρονομική και εικαστική γνωριμία με τον ινδονησιακό πολιτισμό, ενώ με μια ομάδα Ινδονήσιων, Κουβανέζων και Βραζιλιάνων καλλιτεχνών (μουσικοί και χορευτές) θα γεμίσει με χρώμα η παραλία και θα μετατραπεί σε μεγάλη μουσική και χορευτική γιορτή,  όπου θα καεί ο καρνάβαλος με κεντρική ιδέα «καίμε την ύφεση και τη φτώχεια). 
 
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσάς υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμβολή των εθελοντών στην προετοιμασία, τη διοργάνωση αλλά και τη συμμετοχή τους σε όλα τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις. Για «μωσαϊκό» εκδηλώσεων με παραδοσιακό και διεθνή χαρακτήρα έκανε λόγο ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου Ευθ.Τσάμης, υπογραμμίζοντας ότι η εξωστρέφεια θα είναι το αντίδοτο στη δύσκολη φάση της οικονομικής κρίσης, που είναι – όπως εξήγησε – το θέμα της φετινής διοργάνωσης. 
 
Η διοργάνωση, όπως υπογραμμίστηκε, θα κοστίσει ελάχιστα στο Δήμο, της τάξης των 10.000 ευρώ, με κάλυψη των περισσοτέρων δρώμενων από προσφορές και χορηγίες.   Παρούσες στη συνέντευξη ήταν επίσης η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-Δη.Πε.Θε. Βόλου Χρύσα Δραντάκη και η Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Μαρία Σπανού, οι οποίες επιμελήθηκαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 
 
Καταρχήν πρόγραμμα εκδηλώσεων (θα προστεθούν και άλλες εκδηλώσεις)
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 1.3.2013
Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (Αίθουσα Νίκος Κολοβός), 19:55
Βραδιά όπερας «Παρσιφάλ» του Βέρντι στο πλαίσιο του προγράμματος «MET  in live»  της Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 2.3.2013
Εντευκτήριο του Συλλόγου “Puerto del Tango”, 20:30
«Ταγκό και βαλσάκια» Μια Milonga αλλιώτικη από τις άλλες, με ζωντανή ορχήστρα και πολλές δροσερές φωνές από  τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Επίτιμος καλεσμένος στη μουσική παρέα ο πιανίστας Θόδωρος Κοτεπάνος.
Παραλία Βόλου, Αργοναυτών 63 (τηλ. 2421039283)
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 6.3.2013
Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, 20:00
«Αποκριάτικα δρώμενα της Μακεδονίας: Μπούλες και Γενίτσαροι
Συμμετέχουν: Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας και Λαογραφικός Όμιλος Κοζάνης-Φίλοι της Παράδοσης (αναπαράσταση Φανών Κοζάνης)
 
ΠΕΜΠΤΗ (Τσικνοπέμπτη)  7.3.2013 
Πλατεία Πορταριάς,   18:00 
Μουσικά σχήματα και χορευτικά δρώμενα με τις ομάδες των καρναβαλιστών 
 
 
ΠΕΜΠΤΗ (Τσικνοπέμπτη)  7.3.2013 (η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας)
Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (εκθεσιακός χώρος), 20:30
Έκθεση της Ουρανίας Καλαμποκά  και της Βασιλικής Καλούτσα. Εγκαίνια συνοδεία βενετσιάνικης μουσικής με μαντολίνα
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.3.2013 (η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας)
Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, 20:30
«Τραγικά Χαρούμενες Γυναίκες»… μουσικό αφιέρωμα στη γυναίκα  
με τους: Έρρικα Πατρικίου και Ηλία  Χαντζόγλου.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 9.3.2013
Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12:30
«Παραδοσιακή Μουσική   και Παραδοσιακοί Χοροί    με την «ΙΩΝΙΑ» 
Παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα νέων «ΙΩΝΙΑ» και Παιδικά Χορευτικά Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων.
Πλατεία Αγίου Νικολάου, 13:30
Παρουσίαση των χορογραφιών των ομάδων της παρέλασης του καρναβαλιού
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 9.3.2013
Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής,  20:30
Corpus Anima- αφιέρωμα στον Astor Piaccola με το συγκρότημα «Ίαμβος»
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 10.3.2013
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας , 11:00
Παιδικό αποκριάτικο πάρτι από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου/Διεύθυνση Οργανισμού Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιού
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 10.3.2013
Παραλία Αγριάς, 17:00
Παρουσίαση των χορογραφιών των ομάδων της παρέλασης του καρναβαλιού με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 11.3.2013
Πλατεία Ανακασιάς,  18:00 
Μουσικά σχήματα και χορευτικά δρώμενα με τις ομάδες των καρναβαλιστών 
 
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 13.3.2013
VOX , 22:00 
Μασκέ πάρτι με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή των καρναβαλιστών  
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.3.2013
Δημοτικό Ωδείο, 20:00
«Στον Παλιό εκείνο τον Καιρό» ή «Πάμε σαν άλλοτε»
Γιορτή του Δημοτικού Ωδείου  και της Δημοτικής Σχολής Χορού
 
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.3.2013
Θέατρο Π. Ηλεκτρικής, 21:00
Οπερέτα και Καντάδες με τις Χορωδίες Ν.Αγχιάλου, Απολλωνίου Ν.Ιωνίας και τη συμμετοχή σολίστ μουσικών, ηθοποιών και χορευτών. 
 
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 16.3.2013
Πλατεία Αγίου Λαυρεντίου 
Παραδοσιακό αποκριάτικο δρώμενο με νταούλι και ζουρνά και Αγιο-Λαυρεντίτες μουσικούς και κεράσματα
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 16.3.2013 
Η τρελλοπαρέα
Γλέντι, χορός και αποκριάτικα τραγούδια στην ταβέρνα  «Το στέκι του Καλτσά» της Ν. Αγχιάλου
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 16.3.2013
Κεντρική Πλατεία Μελισσιατίκων, 19:00
Άναμμα του «Αφανού» 
τοπικό αποκριάτικο γλέντι με δρώμενα
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 16.3.2013
VOX , 22:00 
Carnival party με  συμμετοχή των καρναβαλιστών  
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ
Πλατεία Φυτόκου, 11:00 
Γλέντι και ….χοροί
Εδέσματα, κρασί,  γλέντι και αποκριάτικος χορός
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ
 Πλατεία Ηρώων και Ευεργετών Μακρινίτσας, 18:00
Αφανός, αναβίωση του τοπικού αποκριάτικου εθίμου 
Πέταγμα και διαγωνισμός αερόστατου με έπαθλα
Παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορό και  τοπικές γεύσεις από Ομάδα Γυναικών της Μακρινίτσας
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ
Κεντρική πλατεία Γλαφυρών,  19:00
Γλέντι στην Κάπουρνα
Μουσική, χορός, κρασί και εδέσματα
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ
Κεντρική πλατεία Σέσκλου,  19:00
Τοπικά αποκριάτικο δρώμενο με το άναμμα της φωτιάς 
Μουσική, χορός, κρασί και εδέσματα
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 17.3.2013
Παραλία, 17:00 
Το Καρναβάλι του Κόσμου 
Η παρέλαση των δέκα ομάδων του καρναβαλιού (μικρά και μεγάλα χορευτικά και μουσικά σύνολα, σχολεία και συμμετέχοντες πολίτες) θα ξεκινήσουν μπροστά από τον  κινηματογράφο «Εξωραϊστική» και δια των οδών Δημητριάδος,   Ιωλκού και Αργοναυτών θα καταλήξουν στο χώρο  του Παπαστράτου.  Εικόνες και μουσικές από την  Κούβα, Ινδία, Χαβάη, Αφρική, Μ. Ανατολή, Ισπανία, Βραζιλία  και Αργεντινή θα αποτελούν  το πολύχρωμο και πολύβουο ψηφιδωτό  του καρναβαλιού με επίκεντρο την ομάδα της Ινδονησίας,   που με μια ευφάνταστη ομάδα καλλιτεχνών (μουσικοί και χορευτές) θα γεμίσουν με χρώμα την παρέλαση μέσα από έναν  πόλεμο από κομφετί, σερπαντίνες, καραμελωτά, μπαλόνια και ….λιχουδιές (προσφορά του Επιμελητηρίου  Μαγνησίας).
Στην εξέδρα θα ακολουθήσει ένα πλούσιο  φαντασμαγορικό πρόγραμμα με χορευτικά και μουσικά δρώμενα από όλες τις συμμετέχουσες ομάδες. 
Και  μετά …… 
καίγοντας τον καρνάβαλο θα κάψουμε «την ύφεση και τη φτώχεια»
Το γλέντι θα συνεχιστεί με ένα δυνατό  μουσικό πρόγραμμα από τον  dj της  azzucar intertainment
 
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18.3.2013
Κούλουμα  σε τρία σημεία του Δήμου Βόλου: Ακτές Αλυκών, Ν. Αγχιάλου και Αγριάς 
(από τις  11 το πρωί ) 
 Το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και δωρεάν προσφορά σαρακοστιανών εδεσμάτων
 
Οργάνωση: Δήμος Βόλου/Αντιδημαρχία Πολιτισμού/Τμήμα Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων,  ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ/ /Διεύθυνση Πολιτισμού  με την υποστήριξη των Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων, των συνεργαζόμενων Πολιτιστικών Φορέων,  τοπικών Εξωραϊστικών Συλλόγων, καλλιτεχνικών σχημάτων.
Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν επίσης οι:  Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Συντονισμός «Το Καρναβάλι του Κόσμου»: Αzzucar intertainment
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ