Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Κούκλες και Μαριονιέτες στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»

Έκθεση με κούκλες και μαριονέτες, δημιουργίες των παιδιών που μετέχουν στο Εργαστήρι Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς όπου παρουσιάστηκαν ήδη με μεγάλη επιτυχία, θα εγκαινιαστεί αύριο Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» και θα παραμείνει έως τα τέλη Μαρτίου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου. Περιλαμβάνει κούκλες και σκηνικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν από παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών του τμήματος Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Σταυρούλας Μαστρογιάννη. Επιπλέον παρουσιάζονται και οι σκηνικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν για τις θεατρικές παραστάσεις «Λιλιπούπολη» και «Οι δραπέτες της Σκακιέρας».

Με υλικά ευτελή και πυξίδα τη φαντασία και την έμπνευση μικρά και μεγαλύτερα παιδιά έστησαν το δικό τους κουκλοθέατρο με τις δικές τους κούκλες. Κι είναι κούκλες και διάφορες και διαφορετικές : δακτυλόκουκλες και γιγαντόκουκλες, μαρότες και γαντόκουκλες και βέβαια μαριονέτες που ταξίδεψαν μαζί τους σε παραμύθια και ιστορίες.

Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιαστούν εικαστικές φωτογραφικές προσεγγίσεις με πρωταγωνιστές τις κούκλες – ήρωες των δύο παραστάσεων, της «Λιλιπούπολης» και των «Δραπετών της Σκακιέρας» όπως καταγράφηκαν από το φακό του Λευτέρη Πλαβού που αναζήτησε το «Είναι» – την υπόσταση αλλά και το «Εγώ» – την ύπαρξη της κούκλας, κάθε κούκλας, που δημιουργήθηκε από τα παιδιά άλλοτε ως εικόνα – πορτραίτο και άλλοτε ως δημιουργία – πλαίσιο ικανό να συνομιλήσει επάξια με έργα της σύγχρονης Τέχνης των Wassily Kandinsky, Paul Klee και Joan Miro. Πρόκειται για φωτογραφίες που τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής και διεισδύουν στη ματιά της κούκλας όπου αποτυπώνεται η ψυχή της που τη διαφοροποιεί από κάθε άλλη επιβεβαιώνοντας την καλλιτεχνική υπόστασή της.
Η έκθεση, μετά τη θερμή υποδοχή στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα της Αγριάς όπου παρουσιάστηκε για δύο μήνες, μεταφέρεται στο Βόλο προκειμένου να απολαύσουν τις δημιουργίες μικροί και μεγάλοι με ειδικές ξεναγήσεις που θα γίνουν για οργανωμένες επισκέψεις μαθητών και των σχολείων τους, για τις οποίες απαιτείται προσυνεννόηση (τηλ. 24210 31701). Παράλληλα στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τη Σταυρούλα Μαστρογιάννη τρία εργαστήρια για τη δημιουργία δακτυλόκουκλων: στις 2, 9 και 16 Μαρτίου ημέρα Σάββατο για τα οποία επίσης απαιτείται προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 24210 31701.

Η Σταυρούλα Μαστρογιάννη αποφοίτησε ως Ιστορικός Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο και κατασκευή κούκλας σε παιδιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Βασδέκειο» και στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Κάθε χρόνο οργανώνει εκθέσεις κούκλας και σκηνοθετεί κουκλοθεατρικές παραστάσεις μαζί με τους μικρούς μαθητές της.Παράλληλα δουλεύει με ομάδες παιδιών φέρνοντάς τα σε επαφή με την τέχνη μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή, την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και την υφαντική. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής και μουσικοκινητικής αγωγής, εικαστικών, αφήγησης και μυθοπλασίας.
Ο Λευτέρης Πλαβός σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτονας. Εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση σε μαθήματα΄ της ειδικότητάς του. Ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία και έχει αποσπάσει βραβεία και αναρτήσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ενώ το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού “National Geographic”. Ασχολείται παράλληλα και με τη ζωγραφική με ιδιαίτερη ικανότητα κα έφεση στην προσέγγιση διάφορων υλικών.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ