Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
Κούκλες και Μαριονιέτες στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»

 

Στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» μεταφέρεται, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, η έκθεση «Κούκλες και Μαριονέττες» με δημιουργίες παιδιών από το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου για να παραμείνει έως τα τέλη Μαρτίου.
Οι κούκλες και οι σκηνικές κατασκευές που θα παρουσιαστούν είναι το αποτέλεσμα γνώσης, προσέγγισης και δημιουργικής έμπνεσης παιδιών, ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών, του τμήματος Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, τα οποία υπό την καθοδήγησή της δασκάλας τους Σταυρούλας Μαστρογιάννη διείσδυσαν στο θαυμαστό κόσμο του Κουκλοθέατρου. Κούκλες και κατασκευές αλλά και οι δημιουργίες για τις παραστάσεις «Λιλιπούπολη» και «Οι δραπέτες της Σκακιέρας», αποτελούν τα εκθέματα μιας διαφορετικής παρουσίασης. Με υλικά ευτελή και οδηγό τη φαντασία, την έμπνευση και την εφευρετικότητα τα παιδιά δημιούργησαν δακτυλόκουκλες και γιγαντόκουκλες, μαρότες και γαντόκουκλες και βέβαια μαριονέτες έτοιμες να ταξιδέψουν στα παραμύθια και να ζωντανέψουν ιστορίες και ήρωες.

Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιάζονται εικαστικές φωτογραφικές προσεγγίσεις με πρωταγωνιστές τις κούκλες – ήρωες των δύο παραστάσεων, της «Λιλιπούπολης» και των «Δραπετών της Σκακιέρας» όπως καταγράφηκαν από το φακό του Λευτέρη Πλαβού που αναζήτησε το «Είναι» – την υπόσταση αλλά και το «Εγώ» – την ύπαρξη της κούκλας, κάθε κούκλας, που δημιουργήθηκε από τα παιδιά άλλοτε ως εικόνα – πορτραίτο και άλλοτε ως δημιουργία – πλαίσιο ικανό να συνομιλήσει επάξια με έργα της σύγχρονης Τέχνης των Wassily Kandinsky, Paul Klee και Joan Miro. Πρόκειται για φωτογραφίες που τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής και διεισδύουν στη ματιά της κούκλας όπου αποτυπώνεται η ψυχή της που τη διαφοροποιεί από κάθε άλλη επιβεβαιώνοντας την καλλιτεχνική υπόστασή της.
Η έκθεση, μετά τη θερμή υποδοχή στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα της Αγριάς όπου παρουσιάστηκε για δύο μήνες, μεταφέρεται στο Βόλο προκειμένου να απολαύσουν τις δημιουργίες μικροί και μεγάλοι με ειδικές ξεναγήσεις που θα γίνουν για οργανωμένες επισκέψεις μαθητών και των σχολείων τους.

Η Σταυρούλα Μαστρογιάννη αποφοίτησε ως Ιστορικός Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο και κατασκευή κούκλας σε παιδιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Βασδέκειο» και στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Κάθε χρόνο οργανώνει εκθέσεις κούκλας και σκηνοθετεί κουκλοθεατρικές παραστάσεις μαζί με τους μικρούς μαθητές της.Παράλληλα δουλεύει με ομάδες παιδιών φέρνοντάς τα σε επαφή με την τέχνη μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή, την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και την υφαντική. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής και μουσικοκινητικής αγωγής, εικαστικών, αφήγησης και μυθοπλασίας.
Ο Λευτέρης Πλαβός σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτονας. Εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση σε μαθήματα΄ της ειδικότητάς του. Ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία και έχει αποσπάσει βραβεία και αναρτήσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ενώ το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού “National Geographic”. Ασχολείται παράλληλα και με τη ζωγραφική με ιδιαίτερη ικανότητα κα έφεση στην προσέγγιση διάφορων υλικών.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ