Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
Μέχρι τέλους του μήνα οι εγγραφές στη Δημοτική Σχολή Χορού

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συνεχίζονται μέχρι το τέλος του μήνα οι εγγραφές στη Δημοτική Σχολή Χορού, καθημερινά  από τις 18.00-21.00 το απόγευμα σε όλα τα τμήματα ενώ φέτος ισχύουν μειωμένες τιμές διδάκτρων. Γίνονται δεκτοί ενήλικες, αγόρια και κορίτσια από 3 χρονών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εκτός από τα παιδικά και νεανικά τμήματα, η Σχολή τα τελευταία χρόνια ενέταξε στο πρόγραμμα της τη λειτουργία  τμημάτων για φοιτητές και ενήλικες. Η  μεγάλη επιτυχία  αυτών των τμημάτων δικαίωσε την  αρχική  σκέψη και πρόταση των υπευθύνων της Σχολής να  δοθεί   η ευκαιρία  σε ενήλικες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του χορού, να εκφραστούν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο και να γυμναστούν μέσα από διαφορετικές τεχνικές χορού.

Η Δημοτική Σχολή Χορού Βόλου στα 29 χρόνια επιτυχημένης πορείας της, με την ποιοτική και συγκροτημένη διδασκαλία των άρτια καταρτισμένων και διπλωματούχων καθηγητριών της, έχει κατορθώσει να φέρει στη Σχολή βραβεία, επαίνους και διακρίσεις από διαγωνισμούς και συμμετοχές σε πανελλήνια φεστιβάλ χορού. Οι μαθητές της σχολής οι οποίοι συνέχισαν σε επαγγελματικές σπουδές χορού  στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τελευταίο τον Δημουλά Στέφανο ο οποίος έγινε δεκτός στο Royal Conservatoire of Scotland που εδρεύει στη Γλασκώβη,  αποδεικνύουν ότι η ορχηστική τέχνη στη Δημοτική Σχολή Χορού καλλιεργείται και διδάσκεται σωστά, μεθοδευμένα και συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσπαθώντας  να ανεβάζει τον πήχη κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά. Κινούμενη σε αυτή την εκπαιδευτική γραμμή, η Δ.Σ.Χ. οργανώνει σεμινάρια με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καθηγητές. Οι μαθητές  της Σχολής, παιδιά και ενήλικες, συμμετέχουν ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου ενισχύοντας έτσι τη σκηνική τους εμπειρία, μέρος αναπόσπαστο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Για την φετινή χρονιά τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:

Χορευτική Προπαιδεία-Μουσικοκινητική  Αγωγή

Τμήματα Προσχολικής Αγωγής για παιδιά από 3-6 χρονών. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον ρυθμό, τις δυνατότητες του σώματός τους, τη δημιουργία μέσω παιχνιδιού και διασκέδασης σε συνδυασμό με τις καλύτερες εκπαιδευτικές μεθόδους για χορό και κίνηση.

Κλασσικός Χορός (Ρωσικό  Σύστημα  Vaganova)

Για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Είναι είδος θεατρικού χορού. Ως θέαμα μεταφέρει εικόνες ενός υπερβατικού, ρομαντικού κόσμου, όπου βασιλεύει η αρμονία, η συμμετρία και η υπερνίκηση της βαρύτητας. Ως τεχνική, μέσω λογικά μεθοδευμένων κινήσεων, χτίζει τη σωστή στάση του σώματος και στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα σώμα δυνατό και ευλύγιστο. Συνδυάζει την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης. Από μικρή ηλικία τα παιδιά μυούνται στον κόσμο του μπαλέτου αποκτώντας τις απαραίτητες βάσεις για όλα τα άλλα είδη χορού. Στους ενήλικες προσφέρει μια ολοκληρωμένη γύμναση μέσω μιας τεχνικής χορού που κουβαλάει αιώνες έρευνας και μεθοδολογίας.

Σύγχρονος Χορός ( Limon-Release)

 Ο Σύγχρονος χορός είναι το είδος που έκανε την καθημερινότητα χορό. Ο κλασσικός και ο σύγχρονος χορός ως είδη απαιτούν τις ίδιες σωματικές ικανότητες και χρησιμοποιούν τις ίδιες σωματικές δράσεις, με διαφορετική φιλοσοφία απέναντι στη φόρμα. Παρόλα αυτά ο σύγχρονος χορός έχει τη δική του τεχνική και μεθοδολογία. Η κίνηση στο σύγχρονο χορό είναι πιο απελευθερωμένη και ρευστή και εμπεριέχει όλες τις ποιότητες και δυναμικές. Χρησιμοποιεί στοιχεία από διάφορες τέχνες, όπως θέατρο, ακροβατικά, ζεν, τεχνικά μέρη πολεμικών τεχνών κ.ά.  Ο σύγχρονος χορός ως αντισυμβατική μορφή τέχνης δεν δέχεται περιορισμούς στη μορφή του ανθρώπινου σώματος.

Φυτώρια -Τμήματα Επαγγελματικής Κατεύθυνσης

 Προετοιμασία Εξετάσεων για το Υπουργείο  Πολιτισμού. Πρόκειται για τμήματα επιλεγμένων παιδιών τα οποία μέσω εντατικής εκπαίδευσης στον κλασσικό και σύγχρονο χορό μπορούν να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα τμήματα Καθηγητών Χορού και Χορευτών και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερες επαγγελματικές σχολές.

Barre à terre 

Είναι μια ήπια μορφή εκγύμνασης του σώματος, ένας συνδυασμός από στοιχεία που δανειζόμαστε από τον κλασσικό και σύγχρονο χορό για ενδυνάμωση , εμπλουτισμένα με διατάσεις μυών. Γυμνάζει και δυναμώνει το σώμα ενώ ταυτόχρονα το άτομο κερδίζει ψυχική ευεξία. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, να βελτιώσουν ή να διορθώσουν τη στάση του σώματος, να αποκτήσουν ένα σώμα δυνατό και ευλύγιστο, παράλληλα αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή για όσους επιθυμούν να μυηθούν σε διάφορες τεχνικές χορού καθώς και συμπληρωματική άσκηση για όσους είναι ήδη μυημένοι. Λειτουργούν τμήματα πρωινά και απογευματινά.

Τμήμα Latin:

Οι  Λάτιν χοροί προέρχονται από την Λατινική Αμερική στην πλειονότητά τους και αυτοί που διδάσκονται σε διεθνές επίπεδο στις σχολές χορού είναι οι εξής : Ρούμπα , Τσά τσα , Σάμπα , Πάσο  Ντόμπλε  Τζάιβ, Μάμπο.  Υπάρχουν επίσης και σχολές που ειδικεύονται στη Σάλσα και στο Αργεντίνικο Τάνγκο.

 Οι  Λάτιν χοροί ,εξυπηρετούν την ανάγκη του ανθρώπου για καλλιτεχνική έκφραση καθώς και  την ανάγκη για επαφή και επικοινωνία.

Μαθητές κάθε ηλικίας, χωρίς να ’απαιτούνται ιδιαίτερα σωματικά προσόντα ή εξειδικευμένες  χορευτικές γνώσεις ,μπορούν τελικά να χορέψουν βήματα που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν ,με ζευγάρι ή ομαδικά ,χορογραφημένα ή ελεύθερα,αποκομίζοντας έτσι πολλαπλά οφέλη σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Όλο το σώμα γυμνάζεται και ενδυναμώνεται αποτελεσματικά, βελτιώνεται το περπάτημα  και η στάση του , αποκτάται ευλυγισία και αρμονία κινήσεων , και αναπτύσσονται χορευτικές δεξιότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία της Σχολής, Κουταρέλια με Ρ. Φεραίου (Παλιά Ηλεκτρική) και στο τηλέφωνο 24210-54244

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ