Έρχονται ξανά!!!
«Μιας Πεντάρας Νιάτα» στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου
Το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου
Με ιδιαίτερα θετικές κριτικές και αθρόα προσέλευση υποδέχθηκε το κοινό του Βόλου τον πρώτο κύκλο παραστάσεων του έργου «Μιας Πεντάρας Νιάτα», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής από το Δεκέμβριο του 2012 έως και το Φεβρουάριο του 2013, σε ένα κατάμεστο θέατρο που «δονούνταν» κάθε βράδυ από τα γέλια και τις επευφημίες των θεατών. Την επιτυχία αυτή επαναλαμβάνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου το κεφάτο έργο να χαρίσει δροσερές καλοκαιρινές βραδιές στα θερινά θέατρα Βόλου και Νέας Ιωνίας καθώς και στους δημότες και επισκέπτες των Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου Βόλου.
Η καλοκαιρινή πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο του Βόλου το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 στις 9:15 το βράδυ.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου από το 2014 μπαίνει στον 21ο χρόνο λειτουργίας του και γιορτάζοντας τα 20 έτη αδιάλειπτης παρουσίας του στην πολιτιστική ζωή του Βόλου, ξεκινά με τη συγκεκριμένη παράσταση ένα κύκλο εκδηλώσεων που θα αφιερωθεί στην εικοσαετία που πέρασε. Στο πλαίσιο της επετείου αυτής, το εισιτήριο εισόδου για τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα θερινά θέατρα Βόλου και Νέας Ιωνίας ορίστηκε στη συμβολική τιμή των 5€.
Εκτός των θερινών θεάτρων, το έργο «Μιας Πεντάρας Νιάτα» του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα παρουσιαστεί και σε Ενότητες του Δήμου Βόλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενταγμένο στο συνολικό πολιτιστικό πρόγραμμα του ενιαίου Δήμου, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Στις παραστάσεις συμμετέχουν οι εννέα από τους δώδεκα ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν το χειμώνα, καθώς τρεις από τους ηθοποιούς αντικαταστάθηκαν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Έτσι, το ρόλο του Σταύρου Καραγιάννη θα ερμηνεύσει ο ηθοποιός Στέφανος Κοσμίδης, το ρόλο του Χαράλαμπου Παυλίδη αναλαμβάνει ο Περικλής Τσαμαντάνης και το ρόλο της Μαρίας Περδίκη η Βασιλική Δούφα.
Το έργο
Παρακολουθώντας τις περιπέτειες ενός νεόνυμφου ζευγαριού που αντιμετωπίζει το «τέρας» της ανεργίας, ήρωες μιας άλλης εποχής αθώας και ρομαντικής, κινούνται μέσα σε απίστευτες καταστάσεις προκειμένου να βοηθήσουν τους δύο νέους να στήσουν το σπιτικό τους. Οι δύο νέοι και το στενό τους περιβάλλον «επιτίθενται» σε εργοδότη προκειμένου να εργαστούν τα δύο παιδιά και να εξοικονομήσουν τα απαραίτητα για την ανέγερση σπιτιού που θα στεγάσει την οικογένειά τους. Τα ευτράπελα ξεκινούν όταν ο εργολάβος πιέζει για τη δόση του σπιτιού και παράλληλα η καρδιά του εργοδότη αρχίζει να χτυπά για τη νεαρή υπάλληλό του. Ανάμεσα τους ο δημιουργός λαϊκών ασμάτων πεθερός, η γοητευτική αδελφή του εργοδότη, ο θεοσεβούμενος προϊστάμενος, νεαρές αιθέριες υπάρξεις, ηλικιωμένοι μελλόνυμφοι και άλλοι χαρακτηριστικοί ήρωες της ελληνικής πραγματικότητας, οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να προκαλέσουν το γέλιο μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν. Από το 1965 κατευθείαν στο 2012 αναβιώνουν οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, η ανέχεια και το άγχος της επιβίωσης, αλλά παράλληλα και τα θετικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φυλής, το απαράμιλλο ελληνικό φιλότιμο, το χαρακτηριστικό δέσιμο της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, ο προοδευτικός τρόπος σκέψης, το πάντα ανοιχτό πνεύμα.
Ο Ασημάκης Γιαλαμάς για το έργο
Για το «Μιας πεντάρας νιάτα» ο ένας από τους συγγραφείς, Ασημάκης Γιαλαμάς, έγραψε για το πρόγραμμα της παράστασης που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο το 1985 : «Έχω να γράψω μερικά πράγματα από την ιστορία αυτής της κωμωδίας, που νομίζω ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον……. Η κωμωδία ‘Μιας Πεντάρας Νιάτα» γράφτηκε ελεύθερα και έπειτα, σχηματίστηκε ο θίασος πάνω στην κωμωδία. Αυτός ο ελεύθερος τρόπος συγγραφής υπήρξε ένας από τους συντελεστές της επιτυχίας του αποτελέσματος. Το ό,τι το έργο αυτό ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή της συγγραφικής μας προσπάθειας, φάνηκε από την πρώτη στιγμή, που το διαβάσαμε στο θίασο που σχηματίστηκε. Θα ανέβαινε το καλοκαίρι στο θέατρο ‘Μινώα’. Από τις πρόβες μαθεύτηκε στο θεατρικό κόσμο, ότι επρόκειτο για εξαιρετική κωμωδία. Και τη βραδιά που κάναμε τη γενική δοκιμή, οι άλλοι θίασοι διέκοψαν τις πρόβες και οι ηθοποιοί ήρθαν να παρακολουθήσουν τη τζενεράλε μας. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό τους όταν τελείωσε η δοκιμή. Ήταν τόσο μεγάλος, που….ανησυχήσαμε, γιατί στο σινάφι μας υπάρχει η άποψη ότι, το έργο που αρέσει στους ηθοποιούς δεν πολυαρέσει στο κοινό. Οι παραστάσεις διέψευσαν πανηγυρικά αυτή την άποψη. Το κοινό υποδέχθηκε την κωμωδία με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και του εξασφάλισε μακριά σειρά παραστάσεων. Κάθε βράδυ σχηματίζονταν μεγάλες ουρές μπροστά στο ταμείο του Θεάτρου. Εκείνο το καλοκαίρι είχαμε καυτά πολιτικά γεγονότα . Ένα βράδυ μάλιστα συνέβησαν κυριολεκτικά καυτά επεισόδια. Ανάφτηκαν φωτιές στους δρόμους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και αναστατώθηκε επί πολλές ώρες το κέντρο της Αθήνας. Εκείνη τη νύχτα συναντήθηκα με τον Πρετεντέρη, κατά τις έντεκα και τραβήξαμε μαζί προς το θέατρο. Καθώς πλησιάζαμε, μου είπε ο μακαρίτης : «Απόψε το θέατρο θα είναι άδειο». Μπαίνουμε και τι βλέπουμε; Ήταν κατάμεστο. Παρ’ ό,τι είχαν προστεθεί και καρέκλες στους διαδρόμους, ήταν και θεατές, που στέκονταν όρθιοι….».
Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, σκηνικά – κοστούμια Ιωάννας Τουλούπη, ενορχηστρώσεις τραγουδιών Γιώργου Ζαγόρη, μουσική διδασκαλία Βάσως Ζαγόρη, φωτισμούς Κώστα Τατάκου και με τις χορογραφικές συμβουλές της Δέσποινας Ακρίβου.
Τους ρόλους που αγάπησε και καταχειροκρότησε το κοινό της χειμερινής σαιζόν, ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Ζέρβας Θανάσης, Καλογεροπούλου Ματίνα, Κοσμίδης Στέφανος, Κουτρουμάνου Ειρήνη, Κωστοπούλου Νιόβη, Μαβίδης Σπύρος, Μήττα Νατάσα, Μπαλαμώτης Αλέξανδρος, Τσαμαντάνης Περικλής, Τσιρώνης Απόστολος. Συμμετέχουν η Βασιλική Δούφα και ο Γαβρήλος Μουσκής.