Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
Ο Λου Γιουρένεκ, συγγραφέας του βιβλίου «Η Μεγάλη Φωτιά» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

lou_hdΤην Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 20.30 στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το βιβλίο «Η Μεγάλη φωτιά», παρουσία του συγγραφέα Λου Γιουρένεκ. Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ίωνες» και τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

Ο συγγραφέας Λου Γιουρένεκ θα μιλήσει για το βιβλίο του, που αναφέρεται στην σπαρασσόμενη Σμύρνη του 1922 και τις δραματικές ώρες που έζησαν οι κατατρεγμένοι Έλληνες στο λιμάνι της μικρασιατικής πρωτεύουσας. Αφορμή για τη συγγραφή του υπήρξε η επαφή του με αρχειακό υλικό για τις δραματικές εκείνες στιγμές και τις αποφασιστικές κινήσεις του συμπατριώτη του αμερικάνου μεθοδιστή Άισα Τζένινγκς. Ο Τζένινγκς κατάφερε, με τη βοήθεια του αξιωματικού του ναυτικού Χάλσι Πάουελ και μερικών άλλων, να μεταφέρει περισσότερους από διακόσιους πενήντα χιλιάδες αθώους ανθρώπους και να σώσει συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο άτομα. Ο Λου Γιουρένεκ χρησιμοποιεί προσωπικές μαρτυρίες, έγγραφα και αφηγήσεις επιζώντων για να ζωντανέψει το έργο του Άισα Τζένινγκς και να φέρει στο φως μια ιστορία γενναιότητας και ήθους. Σημειώνεται πως ο Δήμος Βόλου τίμησε τον Άισα Τζένινγς τον Φεβρουάριο του 2016 και σε αυτόν είναι αφιερωμένη η μαρμάρινη στήλη μπροστά από το Δημαρχείο.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου επιλέχθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου «Η Μεγάλη Φωτιά», καθώς στους χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή στον Βόλο είναι η αφιερωμένη η μεγάλη περιοδική έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά», που παρουσιάζεται στους 2 ορόφους του Μουσείου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του συγγραφέα θα προβάλλεται μετάφραση. Την εκδήλωση θα προλογίσουν οι Πρόεδροι των συλλόγων «Εγγλεζονήσι» και «Ίωνες» κυρίες Ουρανία Σταματιάδου και Άννα Πετσιάβα αντίστοιχα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η Ιωάννα Λαλιώτου, αν. Πρύτανης και αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Λου Γιουρένεκ  είναι καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Έχει υπάρξει Nieman fellow του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου έχει υπηρετήσει κι ως editor-in-residence, και έχει τιμηθεί με το National Outdoor Book Award για το μυθιστόρημά του Backcast (2007).

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ