Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Ο Μικρός Πρίγκιπας -τελευταίες παραστάσεις

Συνεχίζονται, στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, οι παραστάσεις της νέας παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου ¨Ο Μικρός Πρίγκιπας¨ του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Οι δύο τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού έργου παρουσιάζονται την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00. Η παράσταση της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται σε συνεργασία με το φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»  και στην οποία  οι θεατές δεν θα καταβάλουν εισιτήριο , αλλά θα προσκομίσουν τρόφιμα για τις ανάγκες των «Σπιτιών Γαλήνης» των εκκλησιών του Βόλου.

Πρόκειται για την έναρξη της συνεργασίας  του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και της «Μαγνήτων Κιβωτού»  στο πλαίσιο του Θεματικού  Έτους 2015 «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας». Μάλιστα μετά από επαφή του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνατίου , με τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, παρουσία και των αρμοδίων του Πολιτισμού , της Αντιδημάρχου Γεωργίας Μποντού – Τοκαλή και του Προέδρου του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Γιώργου Βλιώρα συζητήθηκε και συμφωνήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας στον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού ενώ συμφωνήθηκε να ετοιμαστεί θεατρική παράσταση με θέμα που θα εντάσσεται πλήρως στο Θεματικό Έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας , και θα ανακοινωθεί μέσω του προγράμματος που εντός του μηνός πρόκειται να κυκλοφορήσει. Πρόκειται για μια σειρά  ετήσιων εκδηλώσεων , που ήδη ξεκίνησαν περιλαμβάνουν όλες τις εκφάνσεις της τέχνης και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με όλους τους Εκπαιδευτικούς, Αυτοδιοικητικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής μας σε πάρα πολλούς τόπους της ευθύνης της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Είναι ένα παραμύθι πασίγνωστο και διαχρονικό για όλες τις ηλικίες αφού εδώ και εβδομήντα χρόνια συναρπάζει και συγκινεί μικρούς και μεγάλους με τη  μαγική ιστορία του μικρού πρίγκιπα που δεν θα μεγαλώσει ποτέ και  δεν θα βασιλέψει πουθενά. Αν και η υπόθεση του έργου θεωρείται παιδική ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Το έργο είναι ένα συμβολικό παραμύθι με ποιητική γραφή που έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία από τις εμπειρίες του πιλότου συγγραφέα του. Η ουσία της παράστασης περιέχεται στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα: ¨Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια¨ και. “Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι’ αυτό που έχεις εξημερώσει” ,”Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα”,  ¨Δεν υπάρχουν εμπορικά που να πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους¨, ¨Τα αστέρια είναι όμορφα γιατί σε ένα από αυτά υπάρχει ένα λουλούδι που δεν το βλέπουμε¨.

Η παράσταση, εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για  το 2014 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες αφού κάθε ένας από αυτούς μπορεί να κάνει μια διαφορετική «ανάγνωση» του έργου.

Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης, όπου ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης μας, είναι:

Σκηνοθεσία-απόδοση: Δημήτρης Δακτυλάς (Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου), Μουσική: Νίκος Αδρασκέλας, Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κομνηνός, Κοστούμια: Νικολέτα Καίση, τους ρόλους της παράστασης ερμηνεύουν  γνωστοί  και νεότεροι ηθοποιοί   της πόλης και συγκεκριμένα οι : Λήδα Τουλουμάκου, Δημήτρης Δακτυλάς, Αντώνης Κουτσελίνης, Σταμάτης Παγασαίος , Αποστόλης Τσιρώνης, Ειρήνη Κουτρουμάνου, και Μαρία Πράντζου.

Ένας πιλότος, κουρασμένος από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς. Σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά, με προμήθειες νερού οχτώ ημερών. Εκεί συναντάει το μικρό πρίγκιπα, ένα διαφορετικό παιδί από έναν άγνωστο πλανήτη μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ κι ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούριους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Είναι όμορφος κι ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κι απρόβλεπτος όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι. Ο πιλότος, την ενώ αγωνίζεται να επισκευάσει το χαλασμένο αεροπλάνο του κι ανησυχεί για την επιβίωσή του, αναγκάζεται ν’ αντιμετωπίσει τον μικρό πρίγκιπα , που είναι ερωτευμένος μ’ ένα τριαντάφυλλο, που παρηγορεί τη μοναξιά του με ηλιοβασιλέματα, που στον πλανήτη του έχει όλα κι όλα τρία μικροσκοπικά ηφαίστεια και λαχταράει ν’ αποκτήσει ένα αρνάκι ­έστω κι αν αυτό είναι σε ζωγραφιά και δε φαίνεται, γιατί είναι κλεισμένο σ’ ένα κασόνι. Ο μικρός πρίγκιπας, μέσα από τις δροσερές αναμνήσεις του ταξιδιού του, ξετυλίγει μπροστά στα μάτια του πιλότου όλη την επιπολαιότητα, την υπεροψία, τη μιζέρια, τη δίψα για εξουσία και λεφτά, τη μοναξιά των ανθρώπων.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ