Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
Ομιλία με θέμα:Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο συνθέτης με τη διπλή ιδιότητα. Η επίδραση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο συνθετικό του έργο

Το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ και το Δημοτικό Ωδείο Βόλουδιοργανώνει το Σάββατο 18 Απριλίου και ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου, ομιλία με θέμα “Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο συνθέτης με τη διπλή ιδιότητα. Η επίδραση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο συνθετικό του έργο” με το Βολιώτη αρχιμουσικό Γιώργο Μουτσιάρα, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, μόνιμο κάτοικο Κάτω Χωρών.

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης  είναι ο ευρύτερα γνωστός Κώστας Γιαννίδης, ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών ελαφρών τραγουδιών στις δεκαετίες ’30-’60. Τραγούδια του τα πασίγνωστα «Συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με», «Κάποιο μυστικό», «Καλό σου ταξίδι», «Θά ’ρθω μια νύχτα με φεγγάρι», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Λες και ήταν χτες», «Σπιτάκι μου παλιό», «Σαν κι απόψε», «Ερι-Ερήνη», «Τα δικά σου τα μάτια», «Πάμε σαν άλλοτε» κ.λ.π.

Αυτό που δε γνωρίζει πολύς κόσμος είναι οτι παράλληλα μ’ αυτή τη συνθετική του καριέρα, ο Κωνσταντινίδης έγραψε κι αρκετά έργα κλασσικής μουσικής, όπως σουίτες για ορχήστρα, πολλά κομμάτια για πιάνο, μουσική δωματίου, σκηνική μουσική και πολλά κλασσικά τραγούδια για χορωδία και για σόλο φωνή με συνοδεία πιάνου, τα περισσότερα -αν όχι όλα- βασισμένα πάνω σε θέματα δημοτικών τραγουδιών, τα οποία επεξεργάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο.

Τις δύο φύσεις του Κωνσταντινίδη, ως συνθέτη κλασσικής και ελαφράς μουσικής θα παρουσιάσει ο Γιώργος Μουτσιάρας, επικεντρώνοντας την προσοχή στο κλασσικό του έργο το οποίο είναι λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό. Η ομιλία θα γίνει με χρήση οπτικοακουστικού υλικού.

 

Γιώργος Μουτσιάρας 

Είναι ο καλλιτεχνικός και μουσικός διευθυντής της νεοσύστατης ορχήστρας Nederlands Camerata του Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Επίσης από το 2010 είναι ο αρχιμουσικός της Ορχήστρας εγχόρδων «De Haagse Beek» της Χάγης. Είναι κάτοχος Διπλώματος Master of Music και βραβευμένος με “Orchestra Favourite” Award. Έχει αποσπάσει τις ευνοϊκές κριτικές του διάσημου μαέστρου K.Masur, στη Γερμανία κατά την 1η Θερινή Ακαδημία του Detmold. Οι ειδικοί του baroque, H.Rilling και M.Suzuki εξέφρασαν τα κολακευτικά τους σχόλια για τις ερμηνείες του σε έργα του Bach κατά την “6η Stuttgarter Bachwoche” στη Στουτγάρδη, στη Γερμανία. Είχε επίσης την ευκαιρία να δουλέψει από κοντά με τον μαέστρο B.Haitink στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

  Ο Γιώργος είναι επίσης μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Laurentiuskoor Oudorp-Alkmaar και της Ελληνικής Χορωδίας Φιλομήλα του Άμστερνταμ κι έχει διατελέσει κύριος αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας της Ουτρέχτης (Orkest van Utrecht), της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ‘s-Hertogenbosch και της χορωδίας “For Him Only” (Rotterdam) στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα διετέλεσε διευθυντής της Βολιώτικης Χορωδίας, και της Χορωδίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας και της Νεανικής Χορωδίας Μουσικής Σχολής Μαγνησίας.

  Ο μαέστρος Γιώργος Μουτσιάρας έχει δώσει πλήθος επιτυχών συναυλιών στην Ευρώπη διευθύνοντας τα δικά του μουσικά σύνολα καθώς και τις ορχήστρες Bach Collegium Stuttgart, Nederlands Promenade Orkest, Rotterdam Young Philharmonic, Orquestra Filharmonica de Cambra de Catalunia, Rotterdam Conservatory Orchestra, Utrechts Blazers Ensemble κ.ά. μουσικά σύνολα. Έχει στο ενεργητικό του αρκετές πρώτες παρουσιάσεις σύγχρονων συμφωνικών έργων. Ο Γιώργος Μουτσιάρας ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του “11ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Χορωδιακής Μουσικής Βόλου” και έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας, μεταξύ άλλων και στο διαγωνισμό “Δημήτρης Μητρόπουλος” στην Αθήνα. Ως αρχιμουσικός έχει ηχογραφήσει τέσσερα προσωπικά CDs και ηχογραφεί για την Ολλανδική ραδιοφωνία από το 2001.

 Γεννημένος στο Βόλο, ο Γιώργος Μουτσιάρας αποφοίτησε από τη Μουσική Σχολή Μαγνησίας, το Εθνικό Ωδείο και το 2ο Γενικό Λύκειο έχοντας αποκτήσει Πτυχίο Πιάνου και Διπλώματα Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής, όλα με διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού του Rotterdam, στο Conservatoire του Maastricht και για τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Lemmens του Leuven στο Βέλγιο. Απέκτησε διπλώματα Bachelor και Master of Music. Μαθήτευσε μεταξύ άλλων με τους J.Stulen και E.Saveniers. Έχει παρακολουθήσει πλήθος μουσικών σεμιναρίων με τους B. Haitink, K. Masur, H. Rilling, E. de Waart, D. Renzetti, Γ. Χατζηνίκο, J. Panula A. Κοντογεωργίου κ.ά. Έχει επίσης διδαχτεί διεύθυνση χορωδίας, μονωδία, φαγκότο και βιολοντσέλο. Στη διάρκεια της φοίτησής του, τού απονεμήθηκε το Βραβείο “Orchestra Favourite” στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας V.Jordania στις Η.Π.Α.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ