Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Όπερα «Γιολάντα» του Peter Tchaikovsky και «Το κάστρο του Κυανοπωγώνα» του Bela Bartók

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει τις παραστάσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, φέρνοντας τα μεγαλύτερα έργα της όπερας σε ζωντανή μετάδοση, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το βραβευμένο πρόγραμμα The Met:Live in HD, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις «Μάκβεθ», «Γάμοι του Φίγκαρο», «Κάρμεν», «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης», «Η Εύθυμη Χήρα» και «τα Παραμύθια του Χόφμαν» παρουσιάζει το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015  μία διπλή παράσταση που περιλαμβάνει την όπερα «Γιολάντα» του Peter Tchaikovsky και «Το κάστρο του Κυανοπωγώνα» του Bela Bartók σε απευθείας μετάδοση  στο «Αχίλλειον» στις 19:30.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  «Δημοτικού  Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού- Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» ( ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης .Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία  θα δώσει  την ευκαιρία και πάλι  στους  φίλους της όπερας στην πόλη , αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν   αριστουργήματα  της όπερας και του μπαλέτου, προσφέροντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Ο Mariusz Trelinski, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολωνικής Εθνικής Όπερας της Βαρσοβίας, κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ με μια διττή παρουσίαση δύο σπάνιων μονόπρακτων έργων. Το ρομαντικό παραμύθι του Tchaikovsky Γιολάντα, για το ψυχολογικό ξύπνημα μιας τυφλής πριγκίπισσας και το αγωνιώδες Κάστρο του Δούκα Κυανοπώγωνα του Bartók, όπου η νιόπαντρη Τζούντιθ πρέπει να ανοίξει εφτά μανταλωμένες πόρτες για ν’ ανακαλύψει σε όλο το βάθος τους τα σκοτεινά μυστικά του συζύγου της. Τα δύο έργα διευθύνει ο Valery Gergiev, σε μια συμπαραγωγή με το Teatr Wielki-Πολωνική Εθνική Όπερα. Η Anna Nebtrenko μετά τη θριαμβευτική ερμηνεία της στις παραστάσεις της ΜΕΤ του Ευγένιου Ονιέγκιν, ερμηνεύει μία ακόμα ηρωίδα του Tchaikovsky , τον ομώνυμο ρόλο στη Γιολάντα, με τον Piotr Beczala και τον Alexey Markov, στους ρόλους του Βοντεμόν και του Ρόμπερτ, των δύο αντρών που διεκδικούν τον έρωτά της. Η Nadja Michael ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο της Τζούντιθ στο Κάστρο του Δούκα Κυανοπώγωνα, ενσαρκώνοντας το αθώο θύμα του σατανικού Κυανοπώγωνα του μυστηριώδους και απειλητικού συζύγου της που ερμηνεύει ο Mikhail Petrenko.

Τις δύο όπερες σκηνοθετεί ο Mariusz Trelinski, που εμπνεύστηκε από τις κλασικές νουάρ ταινίες της δεκαετίας του ’40.

Ακολουθεί η παράσταση «Η ΚΥΡΑΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ» του Gioacchino Rossini στις 14 Μαρτίου, όπου τα αστέρια του μπελκάντο Joyce DiDonato και Juan Diego Flórez σμίγουν σε μία επίδειξη φωνητικής δεξιοτεχνίας. τοποθετημένη στα σκοτσέζικα υψίπεδα την εποχή του Μεσαίωνα, βασισμένη σε ένα αγαπημένο μυθιστόρημα του σερ Walter Scott.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ