Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
“Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα”

 

Η  Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου με αφορμή την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου διοργάνωσε και υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα», εκδόσεις Μεταίχμιο, εμπνευσμένο και βασισμένο στο  ομώνυμο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βιβλίο αναφέρεται στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού  πολέμου (1940-41), με αφηγήτρια την ηρωίδα του βιβλίου, τη  μικρή Αγγελίνα που έχει φίλους τα αγάλματα και συνομιλεί μαζί τους. Με την κήρυξη του πολέμου, αρχαιολόγοι, τεχνίτες, εργάτες, φύλακες του Μουσείου αλλά και εθελοντές, εργάστηκαν για αρκετούς μήνες εντατικά και έθαψαν με ασφάλεια κάτω από το δάπεδό του αρχαία αγάλματα.

Τα παιδιά στη διάρκεια του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν το βιβλίο, να ακούσουν αποσπάσματα, να γνωρίσουν τους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ιστορία του, να βιώσουν μέσα από ασκήσεις εκπαιδευτικού δράματος το χρονικό της απόκρυψης, να δουν  αποσπάσματα από την τηλεοπτική  συνέντευξη του τελευταίου επιζώντα, Σπύρου Ιακωβίδη (1922 – 2013),  να γίνουν οι ίδιοι αρχαιολόγοι και να μοιραστούν τις σκέψεις τους γύρω από το σπουδαίο αυτό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η ΣΤ΄ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, η ΣΤ1′ και η ΣΤ2′ του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, η Δ1′, η Δ2′ και η ΣΤ΄ του  Ελληνογαλλικού Δημοτικού  Σχολείου Βόλου «Άγιος Ιωσήφ».

Η συγγραφέας συνομίλησε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στο χώρο εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με τα παιδιά του 4ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 με τους μαθητές του Ελληνογαλλικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 103 παιδιά.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ