Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
Παραστάσεις στα αρχαία θέατρα του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Αθηνών»

Παραστάσεις στα αρχαία θέατρα του Δήμου Βόλου

στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Αθηνών»

O Δήμος Βόλου συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών, δια μέσου της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Πανελλήνια Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ» να φιλοξενήσει το καλοκαίρι δυο παραστάσεις στα δυο αρχαία θέατρα της πόλης με τη δραματοποιημένη ποίηση «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος». Στόχος είναι το παραπάνω έργο να παρουσιαστεί σε μικρούς αρχαίους θεατρικούς χώρους της Ελλάδας φέροντας σε επαφή το κοινό με τους άγνωστους αυτούς αρχαίους χώρους – πλην όμως πολύ αξιόλογους – ως ένας εναλλακτικός πολιτιστικός περίπατος.

            Για το λόγο αυτό, έγινε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο του Διαζώματος κ.Σταύρο Μπένο επιτόπια επίσκεψη εργασίας τόσο στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος όσο και στο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών. Ο κ.Μπένος, συνοδευόμενος από τον σκηνοθέτη κ. Δήμο Αβδελιώδη και την ηθοποιό κα Όλια Λαζαρίδου, εξέτασε μαζί με στελέχη των τοπικών υπηρεσιών τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου, προκειμένου να οργανωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι δυο αυτές παραστάσεις. Σημειώνεται ότι η πρώτη παράσταση θα γίνει στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος με φόντο το μνημείο και η δεύτερη στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών. Στη χθεσινή συνάντηση από πλευράς του Δήμου Βόλου συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ευθύμης Τσάμης, υπεύθυνος Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και η Μαρία Σπανού Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων. Από πλευράς της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετείχαν η Προϊσταμένη κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, ο κ. Μπάμπης Ιντζεσίλογλου, η επίτιμη διευθύντρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κ. Βάσω Αδρίμη, η κ.Έλσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Α.Ι.Θ.Σ., αρχαιολόγοι και στελέχη των παραπάνω υπηρεσιών. Στο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος μαζί με τους «Πολίτες εν Δράσει» κ. κ. Κώστα Ζούπη και Χρ. Καραζούπη, άλλα μέλη του Διαζώματος και της περιοχής .

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση αυτή πραγματοποιείται σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη. Εντάσσεται στο είδος των παραστάσεων δραματοποιημένης ποίησης. Πρόκειται για τη μεταφορά «επί σκηνής» του γνωστού ποιήματος του Διονύσου Σολωμού, «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», με τη συνοδεία μουσικής και θεατρικού λόγου. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Όλια Λαζαρίδου, Δήμητρα Κωτίδου, Δανάη Ρούσσου. Την εικαστική παρέμβαση και τα ενδύματα επιμελείται ο  Aριστείδης Πατσόγλου και τη μουσική ο Βαγγέλης Γιαννάκης . Την παράσταση πλαισιώνουν, επίσης, οι μουσικοί Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο), Γιάννης Αβδελιώδης (μαντολίνο, μεταλλόφωνο), Γιάννης Βιλιώτης (μαντολίνο, προγραμματισμός μουσικών εφέ), Μυρτώ Γουζίου (βιολοντσέλο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο, δοξάρι) και  Παναγιώτης Ράπτης (σαξόφωνο σοπράνο). Τέλος την παράσταση θα συνοδεύουν λίγα, λιτά σκηνικά, τα οποία επιμελούνται οι Δήμος Αβδελιώδης και Παναγιώτης Μανίκας.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, στην πρώτη του συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών, καταπιάνεται με ένα από τα πιο αινιγματικά κείμενα του Διονύσιου Σολωμού. Ο ποιητής αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι με την παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος». Ενδύεται το προσωπείο του ιερομόναχου και κοιτάζει στα μάτια το Κακό, χωρίς να το φοβάται. Το Κακό εδώ δεν είναι ο απέναντι, είναι ανάμεσά μας, μέσα μας. Η παράσταση με την ανάδειξη του Λόγου του ποιητή, όπως ενσαρκώνεται από την ερμηνεία της Όλιας Λαζαρίδου, ανασύρει στην επιφάνεια κρυμμένες πτυχές του έργου.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ