Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Παρατείνεται η λειτουργία της έκθεσης «Εβαρίστο ντε Κίρικο – ο Ιταλός μηχανικός των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων»

Συνεχίζεται με επιτυχία στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο  και έχει προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού, η έκθεση «Εβαρίστο ντε Κίρικο – ο Ιταλός Μηχανικός των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων». Πρόκειται για τον πατέρα του μεγάλου Ευρωπαίου  ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο,  που γεννήθηκε   στο Βόλο στις  10 Ιουλίου 1888,  στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα  130 χρόνια  από τη γέννησή του  και    40 χρόνια από το θάνατό του.  Το αφιέρωμα πραγματοποιείται  από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, σε συνδιοργάνωση με τον ΟΣΕ και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «το Κοινόν των Μαγνήτων»,  με την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Σωματείου «Κόμητες» των Ιταλών της Διασποράς.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει   έκθεση αρχειακού υλικού  με ανατυπώσεις επιλεγμένων  σχεδίων  της γαλλοιταλικής  κατασκευαστικής  εταιρίας  «Εργολαβία Ε. Κίρικο και Σία»/ «Enterprise E. Chirico  et Cie»  που διηύθυνε ο Εβαρίστο  ντε Κίρικο προερχόμενα από το  αρχείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου σε συνδυασμό με φωτογραφικό υλικό,  κείμενα και άλλα ντοκουμέντα, προερχόμενα από τη συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη, του Αντώνη Ζαβαλιάγκου και σημερινές φωτογραφίες του Νικόλα Φιλάρετου. Η έκθεση  έχει   σκοπό να   καταδείξει   μέρος της δραστηριότητας του Εβαρίστο  και της  πολυδιάστατης προσωπικότητας του, αλλά και την    επιρροή  που άσκησε το έργο του στην  καλλιτεχνική δημιουργία του  υιού του Τζόρτζιο αλλά και του μικρότερου Αντρέα.

Αν και  αρκετοί ερευνητές έχουν αναφερθεί  στις μελέτες και ανακοινώσεις τους  στη δραστηριότητα του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο, είναι η πρώτη φορά που με εποπτικό υλικό παρουσιάζεται  μέρος  της δραστηριότητας και προσωπικότητας του.

Την έκθεση  επιμελήθηκαν η Χρύσα Δραντάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και ο κεντρικός σταθμάρχης του σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου Γιώργος Αποστολέρης.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ