Το ψήσιμο των κεραμικών με την τεχνική Raku, θα παρουσιάσουν μαθητές των εργαστηρίων Κεραμικής με τον δάσκαλό τους Στέργιο Γουδίνη, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 και ώρα 20.00, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του Κάραγατς.
Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την παρουσίαση έργου κατά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής περιόδου 2018 – 2019. Παράλληλα, οι μαθητές των τμημάτων Ψηφιδωτού με την επιμορφώτριά τους Καλλιόπη Λάκκα,
θα παρουσιάσουν τα δικά τους έργα, αρχαίου και σύγχρονου ψηφιδωτού.
Raku σημαίνει χαίρομαι την ημέρα, ζω αρμονικά με τα αντικείμενα και τους ανθρώπους. Η λέξη προέρχεται από το όνομα Rikyu, ο οποίος ήταν διδάσκαλος της τελετής του τσαγιού στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα. Η τελετή του τσαγιού συνδέεται με την φιλοσοφία του Zen και την επιρροή του βουδισμού στην ιαπωνική κουλτούρα.
Η προσφορά μιας κούπας τσαγιού (το οποίο εκτός των άλλων έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες) απέκτησε τελετουργικό χαρακτήρα, με μια σειρά αυστηρών κανόνων και πολύπλοκων λεπτομερειών, που στόχευαν στη δημιουργία μιας αρμονικής, ειρηνικής, χαλαρωτικής και πνευματικής ατμόσφαιρας μεταξύ του φιλοξενούμενου και του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Τo κεραμικό μπολ ήταν ημισφαιρικό βάζο που χρησίμευε για να ετοιμάζονται τα διάφορα ροφήματα. Το μπολ είναι το πιο πρωτόγονο δοχείο και αντικατέστησε τα δύο ενωμένα χέρια του ανθρώπου που πίνει από μια πηγή. Ο άνθρωπος επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση για να κρατήσει το μπολ.
Τα μπολ Raku είναι φτιαγμένα στο χέρι, δεν έχουνε χερούλι το στόμιο τους και είναι ανώμαλα σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα. Δεν είναι ραφιναρισμένα με την έννοια της τελειότητας, αλλά με την αισθητική της ατέλειας.
Φαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά της τεχνικής Raku (όπως η εξαγωγή των πυρωμένων κεραμικών από τον φούρνο, με μεταλλική πένσα) επινοήθηκαν τυχαία από έναν κεραμίστα, που παρήγε κούπες και διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία και έζησε στην ιερή πόλη του Kyoto. Ο ίδιος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν μικρό και ευέλικτο φούρνο, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τεράστιους φούρνους που χρειάζονταν πολύ χρόνο είτε για να πυρώσουν, είτε για να κρυώσουν.
Η τεχνική εξελίχθηκε ραγδαία, σχεδιάστηκαν νέοι φούρνοι, νέοι άργιλοι και υαλώματα, δοκιμάστηκαν νέα μεταλλικά οξείδια, και το σημαντικότερο: αναπτύχθηκε μία νέα μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης με σκοπό την δημιουργία πραγματικών έργων τέχνης από κεραμικό υλικό. Το Raku έγινε μια μανιέρα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ένα happening όπου η ανθρώπινη έμπνευση εμπλέκεται αρμονικά με τα αρχέγονα στοιχεία της γης, της φωτιάς, του αέρα και του νερού.
Πληροφορίες:Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων, Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421025363, 2421033692