Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
Παρουσίαση των Δημοτικών Συλλογών Έργων Τέχνης του Δήμου Βόλου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με επιτυχία παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-2015” (www.euromed2015.eu) η Δημοτική  Συλλογή Έργων Τέχνης του Δήμου Βόλου  (Δημοτική Συλλογή, Μουσείο Αλ.Κ.Δάμτσα, Μνημειακά και Υπαίθρια Εικαστικά Έργα) της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  στις 24 -26 Σεπτεμβρίου 2015.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed2015, το οποίο ήταν με τη στήριξη  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου -ΤΕ.ΠΑ.Κ., Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμου Βόλου, Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, παρουσιάστηκαν ογδόντα τρεις εισηγήσεις σε παράλληλες συνεδρίες στα αμφιθέατρα «Ι.Κορδάτος» και «Δ.Σαράτσης» στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Συμμετείχαν ως εισηγητές εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και άλλων Υπουργείων, Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές, που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο σημαντικό θέμα της μελέτης, έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

 

Περίληψη παρουσίασης (id 144):

Η    αλλαγή που  παρατηρείται από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στην  πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης του Βόλου  επιχειρείται  από το Δήμο Βόλου και ειδικότερα από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου.Στο  σφαιρικό πρόγραμμα που συμπεριελάμβανε  όλες  τις τέχνες εντάσσεται  και η  ενίσχυση και προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας  με τη   «Δημοτική Συλλογή» έργων τέχνης,  το «Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα» και τα «Μνημειακά και Υπαίθρια  Εικαστικά έργα. Μέσω του προγράμματος της  «Κοινωνίας της Πληροφορίας»  αποφασίστηκε η ψηφιοποίηση των 2 Συλλογών που υλοποιήθηκε από το 2005 – 2008.

Η Δημοτική Συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 300 έργα τέχνης . Το Μουσείο Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα , το οποίο  συστήθηκε σε ΝΠΔΔ  χάριν της  μεγάλης  δωρεάς (1998) του καταγόμενου από το Βόλο συλλέκτη,  αποτελείται από 350 έργα καλλιτεχνών, που καλύπτουν την πορεία της Ελληνικής ζωγραφικής – χαρακτικής από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Ψηφιοποιήθηκαν  771 έργα.  Το σύνολο των έργων παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης το 2009 σε αίθουσες του Δημαρχείου και του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο».

Η έλλειψη  εξειδικευμένου  προσωπικού καθώς και οι κατάλληλοι εκθεσιακοί χώροι, σύμφωνα με τις νεότερες μουσειολογικές προδιαγραφές, αποτελούν τα βασικά  προβλήματα για τη σωστή  λειτουργία και παρουσίαση  των δύο Συλλογών.

 

Κείμενο:

Paper. id 144

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ