Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Πλούσιος ο απολογισμός των δράσεων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
Οι παιδικοί σταθμοί της Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ  Δήμου Βόλου,  πραγματοποίησαν όπως κάθε χρόνο χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με απογευματινά εργαστήρια  θεατρικά δρώμενα  και παιδικές γιορτές για τα παιδιά και τους γονείς τους.  
Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά γιορτές αγάπης  και προσφοράς, αποτελούν για την προσχολική  ηλικία μια ευχάριστη αφορμή για εορτασμό. Οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών είναι να εντάξουν τους γονείς στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά παράλληλα να δώσουν στα παιδιά στιγμές χαράς και δημιουργίας.
Oι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Από 26/11/12 έως 21/12/12 πρωινά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με Α/θμία εκπαίδευση «Η απεικόνιση γέννησης στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη», στο Στέκι Παιδιού στην Πολυμέρη.
Από 3/12/12-12/12/12 Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια (ζωγραφική, κεραμική θεατρικό παιχνίδι, μουσική προπαιδεία, Η/Υ) στο Στέκι Παιδιού στην Πολυμέρη απογευματινές ώρες.
Από 17/12 έως 21/12/12 ανοιχτά μαθήματα (κεραμική, μουσική προπαιδεία, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, ρυθμική – σωματική έκφραση, χοροί λάτιν και μοντέρνο)σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο στέκι Παιδιού Χιλιαδούς, απογευματινές ώρες.
11/12/12 Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού εργαστήριο με δημιουργία κάρτας των δικαιωμάτων του παιδιού καρτελάκια με ευχές για το δέντρο των ευχών μηνύματα ανθρωπιάς από τους εκπαιδευτικούς. πραγματοποιήθηκε στον Αρίονα με τη συμμετοχή των Αίολου-Αλκυόνη- Ορφέα – Ιάσονα. Κα τη συνεργασία των παιδιών  Α Μ Ε Α από τον ΟΠΕΚΕΠΕΚ.
14/12/12 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο με συμμετοχή των Παιδικών σταθμών Αλκυόνη, Ορφέα, Αρίονα, που θα πραγματοποιηθεί στον ΠΣ Αλκυόνη απογευματινές ώρες
14/12/12 Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι με συμμετοχή των Παιδικών σταθμών Ιάσονα, Αίολο, που θα πραγματοποιηθεί στον ΠΣ Αίολο στις 18:00 το απόγευμα
17/12/12 Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στον Παιδικό σταθμό Νεφέλη στις 17:30
19/12/12 και 20/12/12 Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι το απόγευμα στις 17:30- 19:30 ΗΑΑΔΕ
21/12/12 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο για την παρασκευή Χριστόψωμου στις 18:30 το απόγευμα στα Παλαιά-Ορφέας, με συμμετοχή Παιδικών σταθμών Αρίονα, Αίολο, Αλκυόνη, Ορφέα, Ιάσονα
21/12/12 Επίσκεψη  των προνηπίων του π. σ. Αίολου, στα κεντρικά ΕΛΤΑ για να ταχυδρομήσουμε τα γράμματα που γράψαμε για τον Άγιο Βασίλη. Η επίσκεψη έγινε με την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών κ. Κοτίνα Μ. και. κ.  Μπακαλέξη Κ. 
Νεφέλη: 10/12 το απόγευμα στις 17:30
Αφροδίτη 12/12 το πρωί 
Β΄ Παιδικός Σταθμός: 14/12  το πρωί  στις 10:30
Αρίονας: 18/12 πρωί – απόγευμα
Ορφέας: 18/12 και 19/12 πρωί
Ιάσονας: 19/12 απόγευμα 
Αίολος: 19/12 και 20/12 πρωί
Γ΄ Παιδικός Σταθμός: 19/12 το απόγευμα στις 18:00
Χρυσοχοΐδη 19/12 το πρωί
Αλκυόνη: 20/12 το απόγευμα 
Αγχίαλος 20/12 το πρωί στις 10:00 
Α΄ Παιδικός Σταθμός: 20/12  το απόγευμα στις 17:00
ΗΑΑΔΕ και Στέκια: 20/12 το απόγευμα στις 17:00
Αγριά: 21/12 το πρωί στις10:30
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης  στις 21/12/12 όπου στον παιδικό σταθμό Ορφέα στα Παλαιά, παιδιά – γονείς και το προσωπικό των παιδικών σταθμών αναβίωσαν το έθιμο του Χριστόψωμου. Τα παιδιά ζύμωσαν και στόλισαν το χριστόψωμο, άκουσαν την ιστορία του, καθώς και πολλές άλλες αναφορικά με έθιμα που λαμβάνουν  χώρα τα Χριστούγεννα. Μόλις ψήθηκε μοιράστηκε σε όλους και μαζί με κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια όλοι ευχήθηκαν καλές γιορτές. (Δείτε φωτογραφίες)
 
 «Προσφορά στο κοινωνικό παντοπωλείο»
Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας «εμείς και ο κόσμος μας» τα παιδιά των παιδικών σταθμών Αρίονα Αλκυόνη Νεφέλη και Ορφέα  ευαισθητοποιηθήκαν φέρνοντας τρόφιμα από το σπίτι τους. Τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους έπειτα από τη συγκέντρωση των προϊόντων επισκέφτηκαν πρωινές ώρες, στις 19/12/20/12 και 21/12/12 το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Βόλου το οποίο στεγάζεται στην περιοχή των Παλαιών. Προσφέροντας με αυτό τον τρόπο τη μικρή τους βοήθεια, με όλη την αγάπη της παιδικής τους ψυχής. (Δείτε φωτογραφίες)

 
30 Ιανουαρίου:   η γιορτή των τριών Ιεραρχών
Τα παιδιά του παιδικού σταθμού Αλκυόνη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠΑ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου,  στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας «εμείς και το περιβάλλον» έμαθαν για τους τρείς μεγάλους δασκάλους, προστάτες των Γραμμάτων, των Μαθητών και των Δασκάλων. Συνεργάστηκαν όλοι μαζί και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους δημιούργησαν ζωγραφιές και κάρτες με το πώς συμπεριφερόμαστε όταν πηγαίνουμε στην εκκλησία. Προσευχήθηκαν με τον δικό τους παιδικό τρόπο, άκουσαν ύμνους και τραγούδια  που έψαλαν οι μαθητές από το δημοτικό σχολείο και όλα  μαζί λάβανε τη θεία κοινωνία. Ο ιερέας του ναού τέλος τους διάβασε λόγια αγάπης, μοίρασε αντίδωρο και άρτο. Τα παιδιά χαρούμενα παίρνοντας την ευλογία επέστρεψαν στο σχολείο τους.
 
 
«Το έθιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας»
 Με την έναρξη της νέας χρονιάς από 8/1/13 – 30/1/13  στα παιδικά τμήματα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης πραγματοποιείται το έθιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τα παιδιά παίρνουν μέρος στην προετοιμασία και παρασκευή της πίτας συζητάνε για τις συνταγές το ρόλο του τυχερού νομίσματος μαθαίνοντας συνδυάζοντας μέσα από την παράδοση στοιχεία του παρελθόντος και  διδάσκονται την παραδοσιακή εκδοχή της δημιουργίας της βασιλόπιτας και το νόημα της μέσα από την Θρησκευτική μας παράδοση. (Δείτε φωτογραφίες)
 
 «Πρόγραμμα παιδί και κολύμβηση»
Τα προνήπια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος «Παιδί και κολύμβηση», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αθλητισμού διοργανώνουν δράσεις γνωριμίας και εξοικείωσης των παιδιών με τον υγρό στίβο. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται  από 10-12-2012  μέχρι τέλος Μαρτίου, στα κολυμβητήρια των πολεοδομικών συγκροτημάτων του Δήμου μας, στις περιοχές  Βόλου και Ν. Ιωνίας. Οι μικροί δημότες που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ έρχονται σε επαφή με το νερό με τον καλύτερο τρόπο, «παίζοντας» με απόλυτη ασφάλεια, μαθαίνουν κολύμπι και τις χαρές που μπορεί να προσφέρει το νερό. 
Ταυτόχρονα μέσα από τα προγράμματα της Διεύθυνσης εκπαίδευσης μαθαίνουν την αξία του νερού στη ζωή μας και στο περιβάλλον, έτσι ώστε να γίνουν υπεύθυνοι μελλοντικοί πολίτες που θα έχουν σεβασμό προς τη φύση. (Δείτε φωτογραφίες)
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ