Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
Εκπαιδευτικά προγράμματα Στέκι Παιδιού

Το «Στέκι Παιδιού» και η Παιδική Βιβλιοθήκη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνουν έναν κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχει ως στόχο τη μουσική εμπειρία, τη γνωριμία των παιδιών με σημαντικά έργα του μουσικού ρεπερτορίου, την ανάπτυξη της ακροαστικής τους δυνατότητας μέσα από ομαδικές δραστηριότητες ενεργητικής μουσικής ακρόασης και θεατρικής έκφρασης.

Το πρώτο πρόγραμμα του κύκλου βασίστηκε στο μουσικό έργο «Ο Καρυοθραύστης» του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (1840 -1893). Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν το μουσικό έργο, να εξοικειωθούν με τις μελωδίες του, να παίξουν και να νιώσουν τη χαρά της μουσικής εμπειρίας που προσφέρει η μουσική ακρόαση. Τα παιδιά μέσα από την εμπειρία της ακρόασης εμαθαν όχι να ακούν απλά αλλά να δίνουν προσοχή και να συγκεντρώνονται σε ένα μουσικό άκουσμα, να ανταποκρίνονται σε αυτό, να αυτοσχεδιάζουν, να το συνοδεύουν ρυθμικά με μουσικά όργανα, να κινούνται στο ρυθμό, να το απομνημονεύουν και τελικά να χαίρονται όταν θα μπορούν να το αναγνωρίζουν.

Ο Καρυοθραύστης είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, ενώ το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν (1816) από τον Αλέξανδρο Δουμά.. Μέσα στο θαυμαστό κόσμο της παιδικής φαντασίας ο συγγραφέας πλάθει ένα παραμύθι με ήρωες δύο παιδιά, ένα μικρό ξύλινο καρυοθραύστη και ένα ολόκληρο πλήθος στρατιωτάκια, κούκλες, ζώα. Πάνω από όλα ορθώνεται η σκοτεινή, δύσμορφη φιγούρα του νονού Ντροσελμάγιερ, πνεύμα μαζί του κακού και του καλού.

            Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον Καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο Καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας – Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4 έως 7 ετών), είχε διάρκεια δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Σχεδιασμός – Επιστημονική επιμέλεια: Παρασκευή Τσιμά, (Ιστορικός – Αρχαιολόγος), Κατερίνα Τσιώνα, (Θεατρολόγος), Ειρήνη Κουγκούνη, (Μουσικολόγος).

Παρουσίαση- Εμψύχωση: Παρασκευή Τσιμά, Ειρήνη Κουγκούνη

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 278 μαθητές από 16 νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία και πραγματοποιήθηκε από 1/11/2016 έως 20/12/2016.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ