Κυριακή, 14 Απριλίου 2024
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή «Το άγαλμα που κρύωνε»

«Το άγαλμα που κρύωνε»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και κεραμικής με έργα παιδιών

του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου που παρακολούθησαν το πρόγραμμα την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την ιστορία και την αρχαιολογία και σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά που λειτουργεί στο «Στέκι Παιδιού» (ζωγραφική – κεραμική) πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το άγαλμα που κρύωνε», ένα ταξίδι στην ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922 – 2022). Το πρόγραμμα βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, αρχαιολόγου – συγγραφέα, σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη και  αναφέρεται στο άγαλμα που βρέθηκε  το 1922 σε ανασκαφές του Έλληνα αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη.

Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από τότε φέρει το όνομα: «το προσφυγάκι» και εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε στόχο να φέρει τα παιδιά  σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, μέσα από τις επιστήμες της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της γεωγραφίας και με εκπαιδευτικά εργαλεία τη λογοτεχνία, τις μαρτυρίες και τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έργα τέχνης και  τις διάφορες μορφές του  λαϊκού μας πολιτισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι προσαρμοσμένο ανά τάξη και ολοκληρώνεται με εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής.

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του «Στέκι Παιδιού» από το Νοέμβριο του 2022 έως τον Μάρτιο  του 2023 και το παρακολούθησανοι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 121  μαθητές.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος, σχεδιασμός – επιμέλεια έκθεσης: Παρασκευή Τσιμά, Ιστορικός – Αρχαιολόγος

Υπεύθυνη εργαστηρίου κεραμικής: Νατάσα Μόσιου, Κεραμίστρια

Υπεύθυνη εργαστηρίου ζωγραφικής: Μαρία Χαμπέρη, Εικαστικός

Φωτογράφιση και επεξεργασία ψηφιακού υλικού: Αναστάσιος Κουκούλης, Πληροφορικός

Επιλογή εκπαιδευτικού υλικού: Πηνελόπη Πολυχρόνη, Βιβλιοθηκονόμος

 

Σημαντική ήταν η συμβολή της Αντιδημαρχίας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, της Αντιδημάρχου Δέσποινας Κότογλου,του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού, Διοίκησης και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θάνου Θεοδώρου, του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργου Πολύζου,της Προέδρου  Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστασίας Μορφογιάννη, του Προϊσταμένου Τμήματος Συντηρήσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βόλου, Δημήτρη Χριστοδούλου, της Δέσποινας Μουζαλά Διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου  Γονέων του 2ου Δημοτικού.

 

Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Στέκι Παιδιού – Παιδική Βιβλιοθήκη, Περραιβού 11 με Πολυμέρη,

τηλ. 24210 31456, e-mail: info@stekipaidou.gr

 

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας

2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Μακρυνίτσης 29, Βόλος,

τηλ: 24210 39596, e-mail: mail@2dim-volou.mag.sch.gr

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ