Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
Φθινόπωρο στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς της Δ/νσης Εκπαίδευσης

Το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ είναι μια ξεχωριστή εποχή του χρόνου. “Είναι σαν μια δεύτερη άνοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι”.- Αλμπέρ Καμύ. Με εκατοντάδες κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες πινελιές στους δασοσκέπαστους λόφους. Το Φθινόπωρο σηματοδοτεί μια νέα αρχή για όλους. Τα χρυσοκίτρινα φύλλα πεσμένα στο έδαφος που μυρίζει βροχή, ακόμη και ο ήχος τους όταν τα πατάμε είναι από τα πιο όμορφα, απλά αλλά γοητευτικά θεάματα που μας προσφέρει η φύση

 Φθινοπώριασε….    

Με αφορμή τη θεματική ενότητα του Φθινόπωρου τα φιλοξενούμενα παιδιά της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Δήμου. Βόλου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, προσεγγίσανε θέματα ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών και τις αφορμές που δοθήκανε μέσα και έξω από τη σχολική τάξη. Σε κάθε περίπτωση συμμετείχαν σε ποικίλες διαθεματικές δραστηριότητες που βρίσκονταν σε αντιστοιχία με διάφορα γνωστικά αντικείμενα, πραγματοποιήσανε δράσεις περιβαλλοντικής αγωγής για να κατανοήσουν το περιβάλλον στην ολότητά του, αντιληφθήκανε  τη φύση μέσα από τις αισθήσεις τους, κατανοήσανε τη σχέση/ αλληλεπίδρασης του ανθρώπου µε το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, το αποτέλεσμα όλων των δράσεων, ήταν να μάθουν να σέβονται και να προστατεύουν κάθε μορφή ζωής. Ασχοληθήκανε με θέματα όπως: αποδημητικά πουλιά, ο τρύγος, η ελιά, η αλλαγή του καιρού, σπορά – φθινοπωρινά φρούτα, γνωρίσανε τη γειτονιά τους, με τα ανάλογα καταστήματα (φούρνος, παντοπωλείο κ.α.), εργοστάσια της περιοχής ( ΕΨΑ, ΕΒΟΛ,) και ελαιοτριβεία.

 

   

 

   

 

Συμμετείχαν σε δραστηριότητες γιορτάζοντας: την παγκόσμια ημέρα των ζώων, την παγκόσμια μέρα ηλικιωμένων χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σε ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες. Γιορτές όπως η επέτειος του ΟΧΙ, η γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και το Πολυτεχνείο τιμήθηκαν με εκδηλώσεις – επισκέψεις, καθώς και με θεατρικά δρώμενα – κουκλοθέατρο. Στην εβδομάδα «Ευρωπαϊκής μετακίνησης» επισκέφτηκαν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, και γνωρίσανε τους κανόνες των πεζών. Δραστηριοποιήθηκαν σε καταστάσεις κρίσεων (σεισμός και άλλα φαινόμενα) κάνοντας προληπτικές ασκήσεις με σχέδιο διαφυγής.

 

 

«Ο χειμώνας είναι ένα χαρακτικό, η άνοιξη μια ακουαρέλα, το καλοκαίρι μια ελαιογραφία και το φθινόπωρο ένα μωσαϊκό όλων αυτών» – Stanley Horowitz (Αμερικανός συγγραφέας)

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ