Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2024
logo-doepap
Καλλιτεχνικό εργαστήρι χειροτεχνικών κατασκευών στο Δίαυλο

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνει τον Β’ κύκλο σεμιναριακού προγράμματος μεικτών χειροποίητων κατασκευών και τεχνοτροπιών, του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων, που θα πραγματοποιηθεί στο Δίαυλο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημιουργικό και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό εργαστήρι που συγκεντρώνει αλλά και συνδυάζει διάφορες παλιές τεχνικές που όμως έχουν πάντα διαχρονική αξία και σημασία.
Αρχικά η τεχνική του ντεκουπάζ που είναι η τέχνη της διακόσμησης επιφανειών με κομμάτια χαρτιού, η σύνθεση των οποίων καταλήγει σ’ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης. Η τεχνική αυτή άλλωστε έχει τη δική της ιστορία μέσα στο χρόνο, αφού προέρχεται από τη Γαλλική λέξη «decouper» που σημαίνει «κόβω» ή ν’αποκοπεί από κάτι. Η προέλευση της είναι η Ανατολική Σιβηρία όπου νομαδικές φυλές χρησιμοποιούσαν κομμένες τσόχες για να διακοσμήσουν τους τάφους των νεκρών τους. Στη συνέχεια η τεχνική αυτή ήρθε από την Κίνα και από τον 12ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε για να διακοσμήσει φανάρια, παράθυρα, κουτιά και άλλα αντικείμενα. Τον 17ο αιώνα μέσω της Ιταλίας και κυρίως της Βενετίας, που ήταν στην πρώτη γραμμή των εμπορικών συναλλαγών με την Άπω Ανατολή, πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε η τέχνη και στην Ευρώπη.
Στις μέρες μας η τεχνική ντεκουπάζ εφαρμόζεται σε διάφορες επιφάνειες όπως γυαλί, ξύλο, μέταλλο, πορσελάνη και κεραμικές επιφάνειες, ενώ συνδυάζεται καταπληκτικά με άλλες τεχνικές όπως κρακελέ, πατίνα ή παλαίωση.
Οι συμμετέχοντες σ’αυτό το εργαστήρι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν όμορφα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα δίνοντας μια αντικέ έκφραση καθώς και ν’αναπαλαιώσουν ξεχασμένα από το χρόνο αντικείμενα ή μικροέπιπλα, χρησιμοποιώντας όλες τις παραπάνω τεχνικές, πάντα με την καθοδήγησης της καλλιτέχνιδας Κας Κουρεντή Χριστίνας, με ιδιαίτερη εμπειρία στις χειροτεχνικές κατασκευές σε ομάδες και με συμμετοχή δικών της χειροποίητων έργων τέχνης σε διάφορες εκθέσεις.
Είναι τεχνικές που δεν απαιτούν πείρα ή καλλιτεχνικές ικανότητες , αλλά αξιοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας, απελευθερώνοντας τον καλλιτέχνη που κρύβουμε μέσα μας, με στόχο να καταφέρουμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας καλαίσθητα και χρήσιμα αντικείμενα.
Επιπλέον, μία επίσης παλιά Ινδονησιακή τεχνική , η τέχνη του Μπατίκ που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, περιλαμβάνεται σ’αυτό το σεμιναριακό πρόγραμμα.
Είναι η τέχνη βαψίματος υφασμάτων με χρώματα. Πρόκειται για θαυμαστά σχέδια κυρίως σε μετάξι, που φαίνονται σαν περίπλοκες ζωγραφικές συνθέσεις ζωγραφισμένες στο χέρι.
Είναι ένα πάντρεμα ζωγραφικής και λιωμένου κεριού (μελισσοκέρι) δημιουργώντας απίστευτα πολύχρωμα σχέδια πάνω στο ύφασμα.
Τέλος, η τέχνη του felt, αφορά στη δημιουργία υφάσματος από ίνες μαλλιού με συγκεκριμένη τεχνική, χωρίς να είναι υφασμένο. Έτσι κατασκευάζονται διάφορα αξεσουάρ και κοσμήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για γλυπτική πάνω σε ίνες μαλλιού με ειδικές βελόνες (ξηρή τεχνική) ή με νερό και σαπούνι (υγρή τεχνική).

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ