Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
“Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος”

«Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!»Η Παιδική Βιβλιοθήκη  από το «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 έως και Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους φίλους, να διαβάσουν παλιές και καινούργιες ιστορίες, να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν, να παίξουν με τη φύση, και μέσα από πρωτότυπες δράσεις να ανακαλύψουν νέες διαδρομές ανάγνωσης.

Με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας επανέρχεται με ιδέες και θεματικές που θα μας φέρουν κοντά σε αγαπημένα μας μέρη, πρόσωπα, βιβλία αλλά και στα προσωπικά μας σημεία αναφοράς. Κεντρικός στόχος της φετινής ΚΕ είναι να μετατραπούν οι τοπικές βιβλιοθήκες σε κυψέλες δημιουργικότητας αξιοποιώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας και το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές.

Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο / απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια που θα υλοποιηθούν στη βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν. Έτσι διαμορφώνονται λογοτεχνικές διαδρομές, ποιητικές διαδρομές, μουσικές διαδρομές, τοπικές διαδρομές, κ.ά.

Καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2022gr.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Διευθυντής ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου ως μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης συμμετέχει  στην ΚΕ2022 ΚΑΙ  περιμένει  τα παιδιά από 6 έως 12 ετών να πάρουν μέρος στις δημιουργικές της δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της βιβλιοθήκης τα πρωινά.

Πρόγραμμα εργαστηρίων:

1.Διαδρομές ανάγνωσης… άκουσε, δες, μάθε, γέλα !: Η αφετηρία

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, ώρα 9.30-12.30

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022, περιγράφουν τη δική τους διαδρομή από το σπίτι μέχρι τη βιβλιοθήκη και δημιουργούν μια διαδρομή ανάγνωσης μέσα στη βιβλιοθήκη με βιβλία.

2. Δημιουργικές Διαδρομές

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022,ώρα 9.30-12.30

Μπορεί να γραφτεί μια ιστορία ξεκινώντας από μια τυχαία γραμμή; Τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι και συνθέτουν τη δική τους περιπετειώδη, τρομακτική, αστεία, ρομαντική, ή εντελώς φανταστική ιστορία, στήνοντας το σκηνικό της πάνω σε μια γραμμή! Οι ιστορίες τους γίνονται εικονοβιβλία.

3. Διαδρομές από την Άπω Ανατολή

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022,ώρα 9.30-12.30

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα, μαθαίνουν την τέχνη του Χαϊκού, ανακαλύπτουν την απλή και ευχάριστη δομή της πιο σύντομης  ποιητικής φόρμας  και γίνονται τα ίδια ποιητές  συνθέτοντας τα δικά τους τρίστιχα ποιήματα.

4.Διαδρομές προς το σπίτι

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 ,ώρα 9.30-12.30

Τα παιδιά εστιάζουν στην αξία της κατοικίας και δημιουργούν το δικό τους σπίτι.

5.Χνουδωτές διαδρομές

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022,ώρα 9.30-12.30

Τα παιδιά καλλιεργούν την αγάπη και το σεβασμό  για τα ζώα.

6.Ποιητικές διαδρομές

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022,ώρα 9.30-12.30

Τα παιδιά παίζουν με λέξεις, πειραματίζονται με την ομοιοκαταληξία, γράφουν τα δικά τους ποιήματα  και δημιουργούν όλοι μαζί ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από τη φύση.

7.Θαλασσινές διαδρομές

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022,ώρα 9.30-12.30

Τα παιδιά ζωγραφίζουν  καράβια, ταξιδεύουν σε μακρινές θάλασσες, αφηγούνται  τις θαλασσινές τους διαδρομές.

8.Φτερωτές διαδρομές

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022,ώρα 9.30-12.30

Τα παιδιά ακολουθούν τις μεταναστευτικές διαδρομές των αποδημητικών πουλιών, μαθαίνουν για τα διάφορα είδη και συμμετέχουν σε εργαστήριο πηλού με θέμα τα πουλιά.

9.Διαδρομές αναμνήσεων – Η επιστροφή

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022,ώρα 9.30-12.30

Τα παιδιά θυμούνται τις διαδρομές του καλοκαιριού μέσα από τις δημιουργίες τους  στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μοιράζονται καλοκαιρινές αναμνήσεις, συζητούν για τα δικά τους “Ψηλά Βουνά” και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους  για την επόμενη Κ.Ε.

  • Παιδική Βιβλιοθήκη «Στέκι Παιδιού»,
  • Διεύθυνση: Περραιβού 11 με Πολυμέρη,
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας:  24210 31456.
  • Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ