Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ και το Δημοτικό Ωδείο Βόλου διοργανώνουν το Σάββατο 25 και τη Κυριακή 26 Απριλίου 2015 στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου, «ΣEMINAPIO ΓIA THN ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ANAΓENNHΣIAKHΣ KAI MΠAPOK MOYΣIKHΣ» με καθηγητή τον Νίκο Παναγιωτίδη. Το κοινό του Βόλου μπορεί να δηλώνει συμμετοχή συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής, που μπορεί να προμηθευτεί από τη γραμματεία του Ωδείου (τηλ επικοινωνίας 24210 36992). Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει.
Στόχος του Σεμιναρίου είναι πρωτίστως, με όχημα την ιδιαίτερα ξεκάθαρη μουσική γλώσσα παλαιότερων εποχών, να ασκηθούν οι συμμετέχοντες στην ανάγνωση, αναγνώριση, ανάλυση και κατανόηση του μουσικού κειμένου. Κατ’ επέκταση, η διεξοδική αντιμετώπιση των ερμηνευτικών προβλημάτων και των πολλών σημειογραφικών και στυλιστικών λεπτομερειών της Αναγεννησιακής και Μπαρόκ Μουσικής. Το Σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής, αλλά και καθηγητές ή επαγγελματίες μουσικούς που ενδιαφέρονται για το σχετικό ρεπερτόριο. Η συμμετοχή μπορεί να λάβει χώρα με οποιοδήποτε όργανο ή συνδυασμό οργάνων ή φωνών. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη συμμετοχή ακροατών. H επιλογή των προς εκτέλεση έργων είναι ελεύθερη. Παρακαλούνται οι ενεργά συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους τις παρτιτούρες των προς εκτέλεση έργων, ει δυνατόν και σε λίγα επιπλέον αντίγραφα για την βοήθεια της παρακολούθησης όλων.
Νίκος Παναγιωτίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε κλασική κιθάρα με τους Δημήτρη Φάμπα και Roberto Aussel και Θεωρητικά με τους Γιάννη Αυγερινό και Μιχάλη Τραυλό. Στο Μεταπτυχιακό τμήμα Παλιάς μουσικής της Μουσικής Ακαδημίας Guildhall του Λονδίνου μελέτησε Αναγεννησιακό λαούτο, θεόρβη, Μπαρόκ λαούτο και Basso Continuo με βασικό καθηγητή τον Nigel North, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος ειδικών σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους καθηγητές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα με την ιδιότητα του εκτελεστή άλλοτε της κλασικής κιθάρας και άλλοτε των Αναγεννησιακών και Μπαρόκ οργάνων περιλαμβάνει ατομικά ρεσιτάλ, συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές σε Ορχήστρες με σημαντικούς μαέστρους, εμφανίσεις μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και δισκογραφικές παρουσίες, ενώ έχει διευθύνει την Όπερα “Ευρυδίκη” του Jacopo Peri στο Φεστιβάλ των Δελφών. Ακόμη, συνεργασίες με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού και της θεατρικής αφήγησης σε συναυλίες, παραστάσεις, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δισκογραφία. Επίσης, παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε Δημοτικούς σταθμούς και στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και μουσικές επιμέλειες σε τηλεοπτικά ντοκυμανταίρ της ΕΡΤ.
Δίδαξε κιθάρα, θεωρητικά, λαούτο και Basso Continuo επί πολλά χρόνια στην Αθήνα και συνεχίζει σε Ωδεία και το Μουσικό Σχολείο του Βόλου, όπου επέλεξε να κατοικεί από το 2002. Παράλληλα παραδίδει τακτικά σεμινάρια ερμηνείας της Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής σε παλιά ή σύγχρονα όργανα.