Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
Συνεχίζονται οι εγγραφές στα τμήματα ξένων γλωσσών

Διεύθυνση Πολιτισμού 

Ξεκίνησαν με επιτυχία  και συνεχίζονται οι εγγραφές στα επιμορφωτικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ. Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα τμήματα ξένων γλωσσών  που μας φέρνουν σε επαφή με την κουλτούρα και τη γλώσσα διαφόρων χωρών οδήγησε στη λειτουργία επιπλέον τμημάτων:

ΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκική περιλαμβάνει λέξεις Αραβικής και Περσικής προέλευσης. Η χρήση των παροιμιών και ρήσεων αποτελεί μία από τις σημαντικές παραμέτρους που προσδίδουν ζωντάνια και πυκνότητα νοήματος στο λόγο. Η τουρκική γλώσσα έχει δανειστεί από την Ελληνική πολλές λέξεις, κυρίως επιστημονικούς όρους, μέσω ξένων γλωσσών και ιδίως της Γαλλικής. Δανείστηκε λέξεις ελληνικές και απευθείας από τη γλώσσα μας, όπως δανειστήκαμε άλλωστε κι εμείς. Είναι γεγονός ότι η γλωσσική μεταρρύθμιση στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια στοχεύει στην κάθαρση της τουρκικής γλώσσας από ξένα στοιχεία, κυρίως αραβικά και περσικά και δευτερευόντως ελληνικά. Γιατί η γλώσσα της εποχής της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν ανάμεικτη με αραβικές και περσικές λέξεις, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν και στη σύγχρονη τουρκική γλώσσα. 

ΙΣΠΑΝΙΚΑ 

Μιλιέται ως πρώτη γλώσσα από περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Μετά τα Αγγλικά τα Ισπανικά μπορούν να θεωρηθούν σαν η δεύτερη πλέον σημαντική γλώσσα στον κόσμο. Η Ισπανική είναι η μοναδική που αποτελεί την επίσημη γλώσσα 21 χωρών σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι εκφράζει την κουλτούρα διαφορετικών μεταξύ τους χωρών την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

ΡΩΣΙΚΑ 

Οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ρωσία είναι παμπάλαιοι μια που τα δυό κράτη συναντιόνται πολλές φορές στην διάρκεια της ιστορικής τους πορείας έχοντας κοινό θαλασσινό άρρηκτο σύνδεσμο τον Εύξεινο Πόντο. Η Ρωσική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και συγκεκριμένα στον ανατολικοσλαβικό της κλάδο μαζί με την Ουκρανική και τη Λευκορωσική. Στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια ανήκουν οι περισσότερες γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική. Είναι η μια από τις έξι επίσημες γλώσσες του Ο.Η.Ε και χρησιμοποιείται από 250 εκατομμύρια άτομα. Διαθέτει μια αξιοζήλευτη λογοτεχνία που μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Άλλωστε αυτή η γλώσσα με το πλούσιο λεξιλόγιο, έκαναν τον Πούσκιν, τον Τσέχοφ, τον Τολστόι και τόσους άλλους διεθνώς γνωστούς και αγαπητούς. Στη Ρωσική γλώσσα γράφτηκαν εξαίσια δημιουργήματα που διαβάζονται σε όλο τον κόσμο και κάνουν τους Ρώσους να νιώθουν περήφανοι για τη γλώσσα τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να  επικοινωνήσουν με το Κέντρο Πληροφόρησης  “Δίαυλος” Τοπάλη 14 με Δημητριάδος στο τηλέφωνο 24210 25363 για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ