Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Πρώτη συναυλία για το Φεστιβάλ «ΑΙΧΜΕΣ» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου

Το Φεστιβάλ Αιχμές ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο, 5 Μαρτίου (ώρα 8:00 μ.μ.), με τη συναυλία των Mohammad στην αίθουσα ΕΡΣΗ ΣΑΡΑΤΣΗ του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

Οι Mohammad σχηματίστηκαν το 2009 από τρεις ήδη καταξιωμένους μουσικούς του πειραματικού χώρου, τον Νίκο Βελιώτη (τσέλο), τον Ilios (ηλεκτρονικά) και τον Coti K. (κοντραμπάσσο). Από το 2015 και μετά λειτουργούν σαν ντούο, μετά την αποχώρηση του Coti K. Ο βαθύς μονολιθικός ήχος τους περιλαμβάνει χαμηλές συχνότητες, σκοτεινές υφές και μακρινές λαϊκές αποχρώσεις, που παράγονται με επί τούτου μεταλλαγμένα όργανα και προγράμματα. Ως σήμερα έχουν 6 δίσκους στο ενεργητικό τους.

Ο Νίκος Βελιώτης, μετά από μια σύντομη συμμετοχή στην Αθηναϊκή ηλκτρνική ποπ σκηνή με τους In Trance 95 στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αφοσιώθηκε στο πειραματικό πεδίο, ωθώντας τα όρια του ήχου και της εικόνας με ανορθόδοξες τεχνικές στο τσέλο (από μακρόσυρτους ήχους και αιωρούμενες σιωπές έως και την ολοσχερή καταστροφή του ίδιου του οργάνου στο κομμάτι Cello Powder το 2009) σε συνδυασμό με πολυμερή αφηρημένα οπτικά δημιουργήματα. Συμμετέχει σε συγκροτήματα όπως οι Cranc, οι Texturizer, οι Looper και οι νεώτεροι Mohammad και επίσης επισκέπτεται ξανά την ποπ μέσα από συνεργασίες με τον David Grubbs και τον Γιάννη Αγγελάκα. Χαρακτηρίζεται εύστοχα ως «ο Έλληνας αυτοκράτορας του συγκρατημένου τσέλου» (στο περιοδικό Sound Projector).

Ο Ilios είναι ενεργός από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνδυάζοντας ήχο και εικόνα. Με βάση για πολλά χρόνια την Ισπανία, έχει παρουσιάσει πάνω από 170 φορές έργα του σε 25 χώρες σε όλον τον κόσμο σπρώχνοντας τα όρια του φυσικού χώρου και του ανθρώπινου σώματος σε ένα δύσκολο τεστ με σκοπό ένα στάδιο εγρήγορσης για τις ανθρώπινες αισθήσεις. Δουλειές του έχουν χαρακτηριστεί από τον τύπο ως «ήχος του θανάτου» και «ο πιο εξουθενωτικός δίσκος που μπορεί κανείς να φανταστεί». Από το 1997 διευθύνει την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Antifrost με 60 κυκλοφορίες ως σήμερα και είναι δραστήριος ως διοργανωτής φεστιβάλ και άλλων εκδηλώσεων (Electrograph στην Αθήνα, Medios Sonoros και (Un)Common Sounds στην Ισπανία κ.α.), ενώ το 1997 έλαβε το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Το Φεστιβάλ Αιχμές έχει σαν στόχο του να φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με τα λιγότερο γνωστά αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα ρεύματα που βρίσκονται ακριβώς στην αιχμή του δόρατος της μουσικής πρωτοπορίας, όπως και με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις για την κατανόηση της μουσικής και του ήχου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες (που θα πλαισιωθούν από σχετικές συζητήσεις) και μια επιπλέον διάλεξη που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε του Δήμου Βόλου και διευθύνεται καλλιτεχνικά και συντονίζεται από τον Ανδρέα Μιμαίο και τον Κωστή Δρυγιανάκη.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ