Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
Προβολή της ταινίας «Ταξισυνειδησία» την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στο Αχίλλειον

__.jpg

Οι προβολές ταινιών – ντοκιμαντέρ, που πραγματεύονται διάφορα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας, συνεχίζονται την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» με την προβολή της ταινίας «Ταξισυνειδησία» του σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα. Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και του τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η είσοδος είναι ελεύθερη. Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σεναριογράφο της ταινίας Κωστή Καρπόζηλο.

Υπόθεση

Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού από την εποχή της μαζικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τα χρόνια του Μακαρθισμού σε ένα ντοκιμαντέρ. Μία ιστορία συλλογικών αγώνων, ριζοσπαστικών ιδεών,  συναρπαστικών διαδρομών και ξεχασμένων παραδόσεων, που διαπλέκεται με τις εποχές της αναστάτωσης,  τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, τις διώξεις και τις συλλογικές απογοητεύσεις.

Παρακολουθώντας τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, τους ελληνοαμερικανούς εθελοντές στις Διεθνείς Ταξιαρχίες του Ισπανικού Εμφυλίου, τις δραστηριότητες των Ελληνικών Εργατικών Εκπαιδευτικών Συνδέσμων και τις απελάσεις  του Μακαρθισμού το ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία – η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού»  φέρνει στο προσκήνιο μία εναλλακτική αφήγηση της ελληνοαμερικανικής ιστορίας,  η οποία υπογραμμίζει τους μετασχηματισμούς και τις αλληλεπιδράσεις της εθνοτικής καταγωγής,  της τάξης και του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στον αμερικανικό 20όο αιώνα.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ