Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
Στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Βόλου στη νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο Πόλης

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Βόλου του Ευστάθιου Αθ. Ζαφραντζά», μια τρισδιάστατη ξενάγηση στον  σύγχρονο Βόλο.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και το «Κοινό των Μαγνήτων». Περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του Ευστάθιου Αθ. Ζαφραντζά, μέλους του Κοινού των Μαγνήτων, με θέματα από τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, όπως πανοραμικές απόψεις, αρχαιότητες, το παραλιακό μέτωπο με το λιμάνι και την «Αργώ», εκδηλώσεις και σκηνές καθημερινότητας.

Μέσα από ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα στερεοσκοπικών φωτογραφιών ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πόσο διαφορετική είναι η θέαση σε σύγκριση με τις συνηθισμένες δισδιάστατες φωτογραφίες, καθώς προστίθεται η τρίτη διάσταση και η φωτογραφία προσομοιάζει την πραγματικότητα.

Επιπλέον, η έκθεση θα περιλαμβάνει παλιές στερεοσκοπικές φωτογραφικές μηχανές, στερεοσκόπια, που χρησιμοποιούνται για τη θέαση των στερεοσκοπικών φωτογραφιών κι έναν ενδεικτικό αριθμό «χαρακτικών προοπτικής» του 18ου και 19ου αιώνα.

Η παρουσίαση των φωτογραφιών της έκθεσης γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνονται να τις δουν και τα μικρά παιδιά που θα επισκεφθούν το Μουσείο.

Τι είναι η στεροσκοπική φωτογραφία

Η στερεοσκοπική φωτογραφία δημιουργείται, όταν δύο δισδιάστατες πανομοιότυπες φωτογραφίες, τραβηγμένες υπό διαφορετική γωνία με φωτογραφική μηχανή δύο φακών, σμίγουν με τη βοήθεια μια συσκευής σε μία, στην οποία εκτός από τις δύο διαστάσεις, ύψος και πλάτος, προστίθεται  εικονικά και τρίτη, το βάθος.

Η στερεοσκοπική φωτογραφία μιμείται την ανθρώπινη στερεοσκοπική όραση, όπου το κάθε μάτι βλέπει το ίδιο θέμα, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να δέχεται ταυτόχρονα δύο ελαφρά διαφοροποιημένες εικόνες του ίδιου πράγματος.

Ο όρος «στέρεο» προέκυψε από το «στερεό» αντικείμενο, που έχει όγκο και συνεπώς τρεις διαστάσεις. Γι’ αυτό η στερεοσκοπική φωτογραφία ονομάζεται και τρισδιάστατη (3D).

Ευστάθιος  Αθ.  Ζαφραντζάς

Ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Ελβετία (Λωζάννη), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό κι εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Η ενασχόλησή του με τη στερεοσκοπική φωτογραφία άρχισε πριν από 20 χρόνια περίπου. Με έναυσμα το ερώτημα, πώς δύο δισδιάστατες φωτογραφίες του ίδιου θέματος, τραβηγμένες από διαφορετική γωνία, βλεπόμενες από μια ειδική συσκευή μετατρέπονται στον εγκέφαλο σε μια φωτογραφία με τρεις διαστάσεις, άρχισε να ασχολείται με τη στερεοσκοπική φωτογραφία αποκτώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λήψη, την προβολή και τη θέαση τέτοιου είδους φωτογραφιών.

Η έκθεση «Στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Βόλου» θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου του 2019 με ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή 10.30 – 13.30 & 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, ενώ σημειώνεται πως από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου κλείνει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου η μεγάλη περιοδική έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά…», ώστε να ετοιμασθεί η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, που θα ανοίξει το 2019.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ