Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
Συναυλία για Κουαρτέτο στο Θέατρο του Πολιτιστικού στη Νέα Ιωνία

Η  Διεύθυνση Πολιτισμού  του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου οργανώνει συναυλία με το Κουαρτέτο  του καταξιωμένου σολίστα Γιώργου Δεμερτζή και των μαθητών του, στο Θέατρο του Πολιτιστικού στη Νέα Ιωνία την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 στις 20:30. Η συναυλία περιλαμβάνει τα έργα: «Το μοιρολόι της Ελλάδας Παναγιάς» του Αγαμέμνονα Μουρτζόπουλου για κουαρτέτο εγχόρδων και αφηγητή σε μεταγραφή του Φίλιππου Τσαλαχούρη  ο οποίος θα έχει και τον ρόλο του αφηγητή, καθώς και το κουαρτέτο σε ρέ ελάσσονα ” Ο Θάνατος και η Κόρη» του Franz Schubert.

 Όπως γράφει ο ίδιος ο συνθέτης σε ένα εκτενές σημείωμά του για το έργο «Το μοιρολόι της Ελλάδας Παναγιάς» του Αγαμέμνωνα Μουρτζόπουλου «..το έργο πήγασε σε έναν ιδιαίτερα πικρό εθνικό χώρο, την πριν από το πέρασμα στην καθολική ενεργή αντίσταση Κατεχόμενη Ελλάδα. Η αρχική απελπισία του λαού μας για την αναπάντεχη και δίχως μήνυμα τέλους σκλαβιά (…) εκφράζεται με την οραματική ταύτιση της πάσχουσας Ελλάδας και της «θρηνωδούσας» Παναγιάς της εθνικοθρησκευτικής μας παράδοσης και τραγουδιέται σαν κοινό «μοιρολόι», εκείνης για τους νεκρούς της πείνας και των εκτελέσεων κι αυτής για τον εσταυρωμένο Γυιό της».

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.14 ” Ο Θάνατος και η Κόρη» του Franz Schubert ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1824 και εκδόθηκε το 1831, τρία χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Ο Σούμπερτ συνέθεσε το τραγούδι «Ο θάνατος και η κόρη» σε ποίηση Claudius τον Φεβρουάριο του 1817. Το αβάσταχτα συναισθηματικά φορτισμένο θέμα του τραγουδιού χρησιμοποιείτε σε μια σειρά παραλλαγών στο 2ο μέρος (Andante con moto) απ’ όπου και έλαβε το Κουαρτέτο το όνομά του. Μελωδίες σπάνιας ευαισθησίας αλλά και συναρπαστικές στιγμές έντασης συνθέτουν ένα από τα μαγικότερα έργα μουσικής δωματίου, μία εμβληματική σύνθεση του Φραντς Σούμπερτ, μια πύλη στο ρομαντικό 19ο αιώνα αλλά και πάντοτε παρούσα ερμηνευτική πρόκληση για κάθε κουαρτέτο εγχόρδων.

Η σύσταση των μουσικών της μουσικής δωματίου έχει ως εξης: α’ Βιολί: Γιώργος Δεμερτζής,  β΄ Βιολί:  Κατερίνα Κόρδη,   Βιόλα: Δημήτρης Αντωνακάκης, Τσέλο: Φώτης Πατσέας)

Ο Γιώργος Δεμερτζής  γεννήθηκε στην Χαλκίδα, σπούδασε βιολί με τον Στέλιο Καφαντάρη και τον Max Rostal.  Ίδρυσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο το οποίο στην εικοσαετή δράση του συνδέθηκε με την καταγραφή και διάδοση της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Ένα μεγάλο μέρος της συνολικής του δράσης ως σολίστ, ή ως συμμετοχή σε σύνολα δωματίου είναι ηχογραφημένο και κυκλοφορεί παγκοσμίως προβάλλοντας το έργο του Σκαλκώτα, του Θεοδωράκη, του Σισιλιάνου ή του Respighi και του Karl Nielsen ανάμεσα σε άλλους. Ως παιδαγωγός, έχει διδάξει στο Lawrence University στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα διδάσκει βιολί στο Ωδείο Kodaly.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ