Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
Συναυλία του τρίο Para στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου

Το φεστιβάλ Αιχμές συνεχίζεται την ερχόμενη Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με τη συναυλία του τρίο Para, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου στις 20:00.

Προηγήθηκε η επιτυχημένη συναυλία των Χρήστου Χονδρόπουλου, Sébastien Marteau και Στράτου Μπιχάκη, το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου, με την οποία άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ. Η συναυλία υπήρξε εξαιρετικό δείγμα του σύγχρονου ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, που αντλεί εξίσου από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, την τζαζ αλλά και τον μουσικό κόσμο της Ασίας και της Αφρικής, με συνύπαρξη ηλεκτρονικών και ακουστικών οργάνων· πλαισιώθηκε μάλιστα και από ένα σεμινάριο, όπου διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την πορεία της πειραματικής μουσικής αλλά και την σχέση της με αυτό που θεωρείται ως παράδοση.

Στη δεύτερη συναυλία του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το  τρίο Para. Σχηματίστηκε στην Βιέννη το 2011 από την Βολιώτισσα Έλενα Κακαλιάγκου (γαλλικό κόρνο), την Ingrid Schmoliner (πιάνο) και τον Thomas Stempkowski (κοντραμπάσο). Το τρίο έχει παίξει σε κεντρικά φεστιβάλ της ευρωπαϊκής αυτοσχεδιαστικής σκηνής όπως το Kaleidophon και έχει στο ενεργητικό του δύο άλμπουμ, τα οποία έχουν λάβει εγκωμιαστικές κριτικές διεθνώς. Η τρίτη τους δουλειά θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη του 2018 από την αυστριακή εταιρεία Freifeld.

Ο Φώντας Τρούσας γράφει για τους Para στο διαδικτυακό περιοδικό Δισκορυχείον «[…] είναι αλήθεια πως με την ακρόαση των κομματιών των Para, αναπτύσσεται εντός σου ένα είδος φυσικής (γιατί όχι και φυσιολογικής) αντίστασης απέναντι σε κάθε τι που θα επιχειρήσει να διασπάσει τούτη την ατμόσφαιρα της … βράζουσας ηρεμίας». Επιχειρώντας επί σκηνής πειραματισμούς με λεπτεπίλεπτα ηχοχρώματα, τα τρία όργανα ηχούν συχνά ως ένα, ανοίγουν βαθιές ρωγμές στο σκοτάδι, εξαπολύουν κραυγές και μουρμουρίζουν νανουρίσματα και μελωδίες. «[…] υπάρχει το πείραμα, η έκπληξη, το μη αναμενόμενο, αλλά υπάρχουν και στιγμές με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί ακόμη κι ένα μη εξοικειωμένο αυτί.»

Οι ίδιοι μουσικοί θα πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ένα σεμινάριο (masterclass), πάλι στο Δημοτικό Ωδείο. Η συνάντηση του Σαββάτου (21 Οκτωβρίου, ώρα 16:00) θα έχει περισσότερο εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα, ενώ εκείνη της Κυριακής (22 Οκτωβρίου, ώρα 11:00) θα είναι προσανατολισμένη προς τα συγκεκριμένα όργανα.

Οι εκδηλώσεις του συγκροτήματος Para πραγματοποιούνται με επιχορήγηση της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

*********

Το Φεστιβάλ Αιχμές διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε του Δήμου Βόλου. Διευθύνεται καλλιτεχνικά και συντονίζεται από τον Ανδρέα Μιμαίο και τον Κωστή Δρυγιανάκη. Σκοπός του συγκεκριμένου κύκλου είναι να φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της μουσικής, που βρίσκεται ακριβώς στην αιχμή του δόρατος της πρωτοπορίας

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ