Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
Συνεχίζεται το αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου στο Πορφυρογένειο Αγριάς

Συνεχίζεται στο Ίδρυμα Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς η παρουσίαση του αφιερώματος για  τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου  Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου (Ν.Ιωνία 1930-Βόλος 2017) ως καλλιτεχνικό μνημόσυνο δύο χρόνια μετά το θάνατό του. Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται  με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του και το  ντοκιμαντέρ  « Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα»-Παλαιολόγος Θεολόγος 1930 – 2017» που προβάλλεται στον εκθεσιακό χώρο.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο   «στο ταξίδι ζωής του ανθρώπου που επιμένει επειδή γνωρίζει ότι προορισμός του είναι η ζωγραφική και η ταραγμένη ιστορική πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Πάνω σε αυτές τις δύο διαδρομές που κάποτε προχωρούν παράλληλες και κάποτε συγκρούονται, εξελίσσεται η πλοκή του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει έναν σημαντικό σύγχρονο ζωγράφο αλλά και το πώς επηρεάζει η Ιστορία τις ζωές των ανθρώπων και την καλλιτεχνική δημιουργία».

Ο ίδιος ο ζωγράφος Παλαιολόγος Θεολόγου, αφηγήθηκε την ιστορία του στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάγδαρη το 2010.  Αυτό το ντοκουμέντο μαζί με τις μαρτυρίες ανθρώπων της τέχνης (Ντόρα Λιβανού, Γιάννης Μιχαηλίδης,  Αλέξανδρος Ψυχούλης, Βάσια Καρκαγιάννη), της πολιτικής (Κώστας Πουλάκης), πολιτικών εξορίστων (Μανώλης Γλέζος, Μιχάλης Κουντούρης),  κατοίκων του νησιού της Λέρου που ήταν τόπος εξορίας,  καθώς και του γιου του ζωγράφου, Παναγιώτη και της καταδικασμένης σε θάνατο, την περίοδο του εμφυλίου, γυναίκας του,  αποτελούν τα υλικά με τα οποία χτίστηκε η ταινία, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό και τα ξεχωριστά ζωγραφικά έργα του Παλαιολόγου Θεολόγου. Ιδιαίτερη έμφαση  στο ντοκιμαντέρ,  δίνεται στην  ζωγραφική του πορεία και την  αντανάκλαση της ζωής του  στην τέχνη του.

Στην   αναδρομική έκθεση του ζωγράφου  στην αίθουσα εκθέσεων και σε άλλους χώρους  του Ιδρύματος  εκτίθενται  χαρακτηριστικά έργα του που  αντιπροσωπεύουν   ενδεικτικούς σταθμούς  της καλλιτεχνικής πορείας του  με την προσωπική του   γραφή,   αποτυπώνοντας   τα  βιώματα   και τις  εναγώνιες αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής από το 1960 έως λίγο πριν το θάνατό του.

Ο Παλαιολόγος Θεολόγου στην καλλιτεχνική του διαδρομή πέρασε από τις αρχικές αναζητήσεις στην αποτύπωση των ιδεολογικών γνωρισμάτων και των οραμάτων που χαρακτηρίζουν μια ανήσυχη, δραματική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Διαφοροποιείται στη συνέχεια και αποκαλύπτει ένα προσωπικό ύφος, με πρωτοτυπία και λυρισμό ενταγμένο στις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις.

Προσφυγικής καταγωγής, άνθρωπος ενεργός και στρατευμένος πολίτης, συνδύασε τους πολιτικούς αγώνες με διαρκή καλλιτεχνική ανησυχία, δημιουργικό οίστρο και αγάπη για το έργο του. Τιμήθηκε από τους ειδικούς και από φίλους της τέχνης και διακρίθηκε από επίσημους φορείς και θεσμικές διοργανώσεις.

Όντας ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες του Βόλου, ο Π. Θεολόγου ήταν  γνωστός στην κοινωνία του Βόλου  για τους πολιτικούς του αγώνες,  για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων, αλλά κυρίως για το καλλιτεχνικό του έργο, που  παρουσιάστηκε  σε πολλές εκθέσεις στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου, στη Νέα Ιωνία, στο Δήμο Ιωλκού,  στην Κοινότητα Μακρινίτσας και για το οποίο τον έχουν τιμήσει οι  δύο Δήμοι, η Νομαρχία Μαγνησίας, ενώ τα τελευταία χρόνια τιμητικές αναδρομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στην Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα της Λάρισας. Έργα του βρίσκονται  στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Λάρισας, Βόλου και Νέας Ιωνίας Βόλου, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Λίγο  μετά το θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας, ο Παλαιολόγος Θεολόγου δώρισε το 2013 στο Δήμο Βόλου 35 έργα τα οποία μαζί με προηγούμενες μεμονωμένες δωρεές του στους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση σε επιλεγμένη και κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Στη συνεχιζόμενη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, η προσωπικότητά του είναι ένα φωτεινό παράδειγμα  αγώνα και αγάπης για την ομορφιά της ζωής και τη δύναμη της τέχνης.

Το αφιέρωμα εντάσσεται  στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του Ιδρύματος που στόχο έχει, μαζί με τις εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές πρωτοβουλίες, να προωθεί τις τέχνες σε όλες τις εκφάνσεις, μουσική, κινηματογράφο, λογοτεχνία, θέατρο, εικαστικά.

Ως επιστέγασμα της εκθεσιακής δραστηριότητας του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια, το αφιέρωμα  ως  τρίπτυχο περιλαμβάνει: την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που  ολοκληρώθηκε χάριν του  αφιερώματος,  την έκδοση καταλόγου που συμπεριλαμβάνει κείμενα, έργα και πρωτότυπο αρχειακό υλικό και, τέλος, την αναδρομική έκθεση της οποίας ο κύριος κορμός αποτελείται από έργα που ανήκουν στην οικογένεια του γιου του καλλιτέχνη Παναγιώτη Θεολόγου, καθώς και στο Δήμο Βόλου από τη δωρεά του ζωγράφου το 2013.

Διάρκεια έκθεσης έως 7/6/2019. Ημέρες –ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 19.00-21.00 και Σαββατοκύριακο 11.00-13.00 [εκτός Κυριακής του Πάσχα].

 

 

 

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ