Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Συνεργασία του Μουσείου Πόλης του Βόλου με το Bury Art Museum του Μάντσεστερ

 

Εδώ και 2 χρόνια, από το 2016, ξεκίνησε η συνεργασία του Μουσείου Πόλης του Βόλου με το Βρετανικό Συμβούλιο το οποίο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποίησε το διετές πρόγραμμα «Διαμορφώνοντας τα Μουσεία του μέλλοντος» (Transforming Future Museums). Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του Μουσείου της Πόλης συμμετείχαν και επιμορφώθηκαν στη Διεθνή Ακαδημία Μουσείων (International Museum Academy) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016 και 2017. Τον Ιανουάριο του 2018 το Μουσείο Πόλης φιλοξένησε ένα από τα περιφερειακά σεμινάρια της Διεθνούς Ακαδημίας.

001Μετά την επιτυχή συνεργασία το Μουσείο Πόλης του Βόλου είναι ένα από τα δύο μουσεία  στην Ελλάδα που επιλέχθηκαν να συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής  με το μουσείο του Bury Art Museum του Μάντσεστερ, ενώ επίσης επιλέχθηκε το Μουσείο Καζαντζάκη και το Μουσείο Discovery του Νιουκάστλ.

Το πρόγραμμα είχε στόχο τη διεθνή δικτύωση, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ενημέρωση για τις τρέχουσες διεθνείς τάσεις και ευκαιρίες.  Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν εμπειρίες και γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο κάθε οργανισμός εργάζεται και αναπτύσσει τα προγράμματά του.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 28/5 -2/6 το στέλεχος του Μουσείου Πόλης Γιώργος Σουλακούδης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την οργάνωση, τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Bury Art Museum και συμμετείχε σε συσκέψεις και συναντήσεις με το προσωπικό του μουσείου. Επισκέφθηκε επίσης τα μουσεία της πόλης του Bury (Fusilier και Μουσείο Μεταφοράς) καθώς και τα μουσεία Ποδοσφαίρου και Ανθρώπων στο Μάντσεστερ.
Την αμέσως επόμενη εβδομάδα 4-9/6 ακολούθησε η επίσκεψη της Βρετανίδας Susan Lord, επιμελήτριας του Μουσείου του Bury, η οποία και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πόλης και ενημερώθηκε για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του. Επισκέφθηκε τα μουσεία του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου στη Δράκεια, Πορταριά και Μακρινίτσα, την Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα.

Με την ολοκλήρωση επισκέψεων συζητήθηκαν ζητήματα των Μουσείων, τρόποι ανάδειξης των πλεονεκτημάτων αλλά και βελτίωσης των μειονεκτημἀτων των Μουσείων, επισημάνθηκαν τα κοινά τους σημεία και διερευνηθήκαν τρόποι μελλοντικής συνεργασίας.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ