Οι Αντιστασιακοί της Π.Ο.Α.Ε.Α. του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου και οι απόγονοι των Αντιστασιακών σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου, διοργανώνουν εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Π.Ο.Ν. (23/2/1943), την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:00 π.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης Αθηνών, κ. Βασίλειος Μπρακατσούλας, ενώ θα περιλαμβάνει ομιλίες για το πνεύμα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην κατεχόμενη πατρίδα μας. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Χρ. Λούλη 33 με Κρήτης, κοντά στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας.
23 ΦΛΕΒΑΡΗ 1943
70 χρόνια από την ιστορική αυτή μέρα που η Νεολαία μας σήκωσε το ανάστημά της με θάρρος και παλικαριά στους φασίστες, κατακτητές, Ιταλούς – Γερμανούς. Οι επιθέσεις των νέων όλο και πύκνωναν. Μέρα με τη μέρα, και αρχής γενομένης από την πλατεία Συντάγματος. Οι συγκρούσεις γενικεύονταν. Οι νέοι με πέτρες και με ξύλα, οι φασίστες του Μουσολίνι και οι ψυχροί εκτελεστές του Χίτλερ από την άλλη πλευρά, με το ιππικό στην αρχή και τα τανκς στη συνέχεια, έσπειραν αδίστακτα τον θάνατο, για να υποτάξουν τους ανυπότακτους Έλληνες μαθητές. Οι Έλληνες της σκλαβωμένης μας πατρίδας δεν έμειναν απαθείς, αγανακτισμένοι από τους θρασύτατους κατακτητές και συγκινημένοι από τους νέους μας για την παλικαριά τους και την ανδρεία τους, ήταν δίπλα τους, τους εμψύχωναν και τους καθοδηγούσαν. Δημιούργησαν οργανώσεις και οι μεγαλύτερες από αυτές ήταν
Α) το ΕΑΜ ΝΕΩΝ
Β) η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Γ) η ΕΝΙΑΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΊΑ
Δ) η ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΡΟΥΜΕΛΗΣ
Ε) ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ
ΣΤ) η ΛΑΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΉ ΝΕΟΛΑΙΑ
Ζ) η ΟΚΝΕ
Η) η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
Θ) η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΕΩΝ
Ι) η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Οι αγώνες των νέων απλώνονταν σιγά-σιγά. Με πρωτοβουλία της οργάνωσης ΕΑΜ Νέων, αποφασίστηκε σύσκεψη με σκοπό ίδρυσης μιας πανελλαδικής οργάνωσης νέων στις 23 Φλεβάρη το 1943, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η ίδρυση της Ενιαίας Πανελλήνιας οργάνωσης νέων «ΕΠΟΝ», αφού πρώτα διαλύθηκαν όλες οι οργανώσεις που υπήρχαν. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε και συντάχθηκε το καταστατικό της οργάνωσης, επίσης η διακήρυξη και οι σκοποί της ΕΠΟΝ, με πρωταρχικούς την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την ακεραιότητα της χώρας μας, την εδραίωση της Δημοκρατίας και την αποκατάσταση της Λαϊκής κυριαρχίας.
Με τη διακήρυξη της ίδρυσης της ΕΠΟΝ γρήγορα αναδείχθηκε σε πρώτη οργάνωση πανελλαδικά, και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι στις παραμονές της απελευθέρωσης η ΕΠΟΝ αποτελούνταν από 600.000 νέους και νέες, απίστευτος αριθμός για την εποχή εκείνη. 32.000 ΕΠΟΝίτες είχαν ενισχύσει τον ΕΛΑΣ -1.500 έπεσαν νεκροί ηρωικά μαχόμενοι, παρουσιάζοντας απαράμιλλο πατριωτισμό και γενναιότητα. Η ΕΠΟΝ με τους αγώνες της, τα ιδανικά της και τα τραγούδια της έγινε ο φάρος για τις επερχόμενες γενιές, όπως το «1-1-4», οι «Λαμπράκηδες», οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, η εξέγερση της Νομικής λίγο πριν.
Σήμερα 70 χρόνια μετά, παρά την πρόοδο, γινόμαστε μάρτυρες, σε όλη την Ελλάδα καθημερινά, πράξεων βίας, αναρχίας και ανυπακοής στους νόμους του Συντάγματος. Ζήτω η πατρίδα μας.
Συνεργασία της Π.Ο.Α.Ε.Α. – Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών
Τα μέλη της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 (Π.Ο.Α.Ε.Α.), παράρτημα του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, από τις αρχές του χρόνου φιλοξενούνται στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Στο Μουσείο στεγάζονται το γραφείο και τα αρχεία (φωτογραφίες, αφίσες, έγγραφα) της Οργάνωσης, και πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των μελών και φίλων της Οργάνωσης καθώς και δράσεις σε συνεργασία με τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ.