Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
«Τα παλιά όμορφα χρόνια: στιγμιότυπα από τη ζωή των ΡΟΜΑ στον Βόλο»

Την Παρασκευή 28 Απριλίου και ώρα 19.00  θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παλιά όμορφα χρόνια: στιγμιότυπα από τη ζωή των ΡΟΜΑ στον Βόλο». Διοργανωτές της έκθεσης είναι η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου, το Κέντρο Στήριξης Ρομά της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Μαγνησία συγκαταλέγεται στους τόπους υποδοχής και μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών ΡΟΜΑ. Στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και Αλιβερίου, στα Προσφυγικά της Ν. Ιωνίας και στη Νεάπολη σήμερα διαμένουν μόνιμα περίπου 300 άτομα, ενώ περιστασιακά εγκαθίστανται 1200 ακόμη, που ασχολούνται με το εμπόριο και άλλες εποχιακές εργασίες. Η έκθεση αναδεικνύει τη μοναδικότητα της κοινωνίας των ΡΟΜΑ μέσα από οικογενειακές φωτογραφίες και αντικείμενα που φυλούν είτε στα ιδιόκτητα σπιτικά τους είτε στα τσαντίρια και τα φορτηγά τους.

Την Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 19.00,  η ομάδα «ΡΟΜΑλέοι» που αποτελείται από εφήβους μαθητές ΡΟΜΑ θα παρουσιάσουν τσιγγάνικες ιστορίες με επιμέλεια του Δρ. Στέλιου Πελασγού. Στα πλαίσια της έκθεσης έχουν προγραμματισθεί και εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα τα ταξίδια και την περιπλάνηση των ΡΟΜΑ, οι οποίες απευθύνονται στις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Μέσα από την αφήγηση ιστοριών της ζωής των ΡΟΜΑ και δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τα μοναδικά στοιχεία μιας άλλης κουλτούρας, την απόλαυση της στιγμής και τη χαρά της ζωής. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 2 Μαΐου έως και την Τετάρτη 10 Μαΐου, καθημερινά εκτός Δευτέρας.

 

Διάρκεια έκθεσης:             28 Απριλίου έως  10 Μαΐου 2017

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30

                                    και Τετάρτη  &  Παρασκευή 18.00 – 21.00

Είσοδος : Ελεύθερη

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ