Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του στο κέντρο της πόλης επιχειρεί για τρίτη συνεχή χρονιά το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, γνωστό για την ποιότητα των πολιτιστικών του επιλογών, προκειμένου να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό φιλοτέχνων, και να ανταποκριθεί σε σημερινές πολιτιστικές απαιτήσεις του κοινού.
Για το σκοπό αυτό, εισάγοντας και εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά του και με εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες, ξεκινά τη συνεργασία ακόμη μια φορά με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Το πρόγραμμα της δραστηριότητας έχει τον τίτλο «Ταξίδια με (την) Τέχνη» και αφορά σειρά μαθημάτων ιστορίας της τέχνης όλων των εποχών για ενήλικες. Πρόκειται για μια σειρά από νοερά «ταξίδια» στις εποχές και στον κόσμο της τέχνης μέσα από την ψηφιακή προβολή έργων τέχνης και το σχολιασμό τους , με συνεχή συσχετισμό του παρελθόντος με το παρόν της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Σκοπός των μαθημάτων είναι μέσα από τη διαχρονική αναδρομή να καταλήξουν στα κινήματα της νεωτερικότητας, και στις κυρίαρχες μορφές του σήμερα, σε καλλιτεχνικές εκφράσεις δυσπρόσιτες που συναντώνται στα παραδοσιακά κέντρα της τέχνης στη Δύση, αλλά και στα νέα οικονομικά και καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου, στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης, της κυριαρχίας των νόμων της αγοράς και στην τέχνη, της κατασκευής ενός πολυεθνικού σταρ σύστεμ στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Το νοερό ταξίδι αυτό ολοκληρώνεται με πραγματικά ταξίδια, εφόσον προτείνεται για τους ενήλικες μαθητές και άλλους φιλότεχνους το πραγματικό ταξίδι, αρχικά σε εργαστήρια γνωστών καλλιτεχνών, ή σε ελληνικά μουσεία, όπως ακόμη σε μεγάλα κέντρα της τέχνης στην Ευρώπη ή σε μεγάλες καλλιτεχνικές διοργανώσεις , όπως οι Μπιενάλε κλπ. Έτσι η μύηση που θα έχει επιτευχθεί εμπεδώνεται με την επιτόπια εμπειρία που πραγματικά ολοκληρώνει την ουσιαστική γνώση της τέχνης.
Πιο συγκεκριμένα πέρσι έγιναν δύο ταξίδια στην Αθήνα, όπου το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε εκθέσεις Μουσείων, όπως στις μεγάλες εκθέσεις του αφιερώματος στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων. Επίσης πρόσφατα, μέλη –μαθητές του Εργαστηρίου πραγματοποίησαν ταξίδι στη Βενετία όπου επισκέφτηκαν την περίφημη Μπιενάλε, το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός παγκοσμίως. Στο ελληνικό εθνικό περίπτερο με ιδιαίτερη συγκίνηση είδαν τη δημιουργία της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου, καθηγήτριας του τμήματος αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσίαζε την εικαστική εγκατάσταση «Αγριμικά» αναφερόμενη στο εργαστήριο του Εμμ. Ζώγια από τα Παλαιά Βόλου . Βεβαίως εκτός από τη σημερινή τέχνη των περιπτέρων της Μπιενάλε επισκέφτηκαν και τα κλασσικά μουσεία με έργα των μεγάλων Ιταλών και Βενετών ζωγράφων καθώς και το Μουσείο Πέγκυ Γκουγκενχάιμ.