Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
Τελευταίος μήνας λειτουργίας της έκθεσης «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Ελεύθερη είσοδος για τους επισκέπτες

Στις 7 Οκτωβρίου κλείνει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου η μεγάλη περιοδική έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά…», ώστε να ετοιμασθεί η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, που θα ανοίξει το 2019.

Για το λόγο αυτό, μετά από σχεδόν 4 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και περισσότερους από 50.000 επισκέπτες, από την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και έως το κλείσιμο της έκθεσης η είσοδος στο Μουσείο της Πόλης θα είναι ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή 10.30 – 13.30 & 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.

Για δυο Κυριακές, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 7 Οκτωβρίου, η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, οργανώνει ιστορικούς περιπάτους στη συνοικία των Παλαιών με αφετηρία το μνημείο ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (βιολογική αγορά, εμπρός από το Τελωνείο) και κατάληξη το Μουσείο της Πόλης. Η διαδρομή, με ώρα εκκίνησης τις 10.30 π.μ, διαρκεί περίπου 75 λεπτά και είναι ανοικτή για το κοινό  με σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 2421029878 και στο museum.volos@gmail.com

Την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της έκθεσης σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών ΙΩΝΕΣ με στόχο να επισκεφθούν το Μουσείο οι μαθητές της Ε’ & ΣΤ΄ των δημοτικών σχολείων της Νέας Ιωνίας θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «γνωριμία με τη Νέα Ιωνία του χτες» με τη συγγραφέα Ελένη Δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της μόνιμης έκθεσης θα λειτουργεί η έκθεση «Στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Βόλου του Ευστάθιου Αθ. Ζαφραντζά», μια τρισδιάστατη ξενάγηση στον σύγχρονο Βόλο. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που οργανώνεται σε συνεργασία με το Κοινό των Μαγνήτων, θα γίνουν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ.

Το θέμα της έκθεσης αφορά τον σύγχρονο Βόλο και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό στερεοσκοπικές (τρισδιάστατες) φωτογραφίες μέσα από αντίστοιχο αριθμό στερεοσκοπίων. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στον επισκέπτη να διαπιστώσει πόσο διαφορετική είναι η θέαση σε σύγκριση με τις συνηθισμένες δισδιάστατες φωτογραφίες, καθώς προστίθεται η τρίτη διάσταση, το βάθος και η φωτογραφία δίνει μια ρεαλιστική αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Η παρουσίαση των φωτογραφιών γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνονται να δουν ένα αριθμό απ’ αυτές και τα μικρά παιδιά που θα επισκεφθούν το Μουσείο.

Άλλωστε, κατά το διάστημα προετοιμασίας της μόνιμης έκθεσης θα υλοποιούνται στο Μουσείο Πόλης εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σχετικά με την έκθεση των στερεοσκοπικών φωτογραφιών, ενώ άλλες εκπαιδευτικές δράσεις θα αξιοποιούν το ισόγειο και τον αύλειο χώρο του Μουσείου και θα το συνδέουν με την ευρύτερη περιοχή των Παλαιών.

Επίσης, για το ίδιο διάστημα η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών σχεδίαζει μια σειρά οργανωμένων περιηγήσεων στην πόλη, στις οποίες εντάσσονται  δομές του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου καθώς και ιστορικοί χώροι, μνημεία και κτήρια.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ