Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
«ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ» «ΕΛΕΝΗ» του Γιάννη Ρίτσου στο θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας»

Η  Διεύθυνση  Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο εξωστρέφειας, επικοινωνίας και συνεργασίας, που αποτελεί σταθερό της στόχο, εγκαινιάζει, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Δήμου Βόλου και μετά από πρόταση του συνεργάτη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, σκηνοθέτη και ηθοποιού, Γρηγόρη Γαλάτη, τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων που έχουν κερδίσει την εκτίμηση του κοινού. Η πρωτοβουλία έχει το γενικό τίτλο «Θεατρικές Αφίξεις». Βασική επιδίωξη αποτελεί η καθιέρωση της ως ετήσιο θεσμό. Για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνει τέσσερις παραστάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν από 11 έως 22 Μαΐου 2018 στο Θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας». Μετά την πετυχημένη παρουσίαση της πρώτης παράστασης «ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ», ακολουθεί η δεύτερη παράσταση με τίτλο «ΕΛΕΝΗ» την  Τρίτη 15 Μαΐου  στις 21:15, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί  για πρώτη φορά Γιάννη Ρίτσο, με τη Βερόνικα Αργέντζη στο ρόλο της ‘Ελένης’ να επανέρχεται  στο Θέατρο, ερμηνεύοντας συγκλονιστικά, το εμβληματικό αυτό έργο του μεγάλου ποιητή.

«Μέσα από έναν γκρεμοτσακισμένο, γερασμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και ματαιωμένων ονείρων, στον απόηχο ενός ολέθριου εμφύλιου, αναδύεται το φάσμα της ΕΛΕΝΗΣ, ολοζώντανο, για να μας αποκαλύψει μέσα από ένα νοητό καθρέπτη, όλες τις αντιφατικές ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις που επέλεξαν οι Άνδρες διαχρονικά για να την κερδίσουν, είτε σαν Γυναίκα, είτε σαν σύμβολο της ελευθερίας και της αιώνιας θεϊκής ομορφιάς, χωρίς όμως ποτέ να το καταφέρουν. Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά ολοκάθαρα ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, με αυτογνωσία και διαλλαχτικότητα , για να μπορέσει να αποκτήσει πραγματικά, όλ’αυτά που εκπροσωπεί η ‘Ελένη’» αναφέρει ο σπουδαίος Χιώτης σκηνοθέτης για τη νέα του παράσταση.

Η «ΕΛΕΝΗ», πέφτει σαν μια σταγόνα της βροχής στην πνευματική έρημο που ζούμε. Προς το παρόν είναι μόνο μια μικρή σταγόνα. Μια σταγόνα όμως που σύντομα θα γίνει πέλαγος.

Ο σεναριογράφος Διονύσης Αντύπας σημειώνει για το έργο «Ο συνταρακτικός ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε, ραψωδία της ματαιότητας, στα χέρια του Δήμου Αβδελιώδη γίνεται νόημα, συγκίνηση και αλήθεια. Και η Βερόνικα Αργέντζη οδηγείται πειθαρχημένα, και οδηγεί με την σειρά της την Ελένη, στην απόλυτη ανύψωση, στην τροχιά μιας σπείρας κατοικημένης από λαμπερά σμήνη αστεριών.»

 

Συντελεστές:

Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη

Ένδυμα, εικαστικά αντικείμενα, μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου

Μουσική:  Λεό Ντελίμπ

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου

Traillers: Φοίβος Αβδελιώδης

Φοτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά                         

Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου

Anagnorisis Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των υπολοίπων παραστάσεων:

«ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ» του Αρκά

Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Αγοράς, Βίκυ Αδάμου, Έλενα Αρβανίτη, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Στέφανος Κοσμίδης, Σοφία Παυλίδου.

Παραγωγή: Κινητήρας

Παρασκευή 18/5 στις 21:15

Σάββατο 19/5 στις 21:15

Κυριακή 20/5 στις 21:15

 

«ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ»

Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Κείμενο, ερμηνεία, σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης

Παραγωγή: TEXNIS

Τρίτη 22/5 στις 21:15

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ