Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
«ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ» Στο θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας»

Η  Διεύθυνση  Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο εξωστρέφειας, επικοινωνίας και συνεργασίας, που αποτελεί σταθερό της στόχο, εγκαινιάζει, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Δήμου Βόλου και μετά από πρόταση του συνεργάτη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, σκηνοθέτη και ηθοποιού, Γρηγόρη Γαλάτη, τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων που έχουν κερδίσει την εκτίμηση του κοινού. Η πρωτοβουλία έχει το γενικό τίτλο «Θεατρικές Αφίξεις». Βασική επιδίωξη αποτελεί η καθιέρωση της ως ετήσιο θεσμό.

Για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνει τέσσερις παραστάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν από 11 έως 22 Μαΐου 2018 στο Θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας». Η πρώτη από αυτές με τίτλο «ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ», σε σκηνοθεσία Ελίνας Μαντίδη & Αργύρη Πανταζάρα, θα παρουσιαστεί την   Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου  στις 21:15.

«Ένα βήμα, ένα κοστούμι, ένα μικρόφωνο, μια τηλεοπτική κάμερα, ένας καλός λόγος να μιλήσεις,  ένας καλός λόγος να αφουγκραστείς, ένας καλός λόγος να ανέβεις στη σκηνή.  Ένας κυβερνητικός Αξιωματούχος, λίγες στιγμές πριν απευθύνει δημόσιο διάγγελμα. Προετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα. Συνεργάτες του εισβάλουν στο χώρο, στον προσωπικό του χώρο. Κάθε εισβολή και μια ώθηση να πάει παρακάτω. Να βγει στο κοινό και να δώσει ένα «παυσίπονο» λόγο στην κοινωνία. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε τηλεοπτικό πλατό και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Μέσα από το πρίσμα της προετοιμασίας ο ήρωας προβαίνει σε εξομολόγηση, σε παραδοχή της σκοτεινής φύσης, της διεφθαρμένης, της μπερδεμένης, της οργισμένης, της ανθρώπινης φύσης. Ο άνθρωπος μπορεί να παραδέχεται, δεν μπορεί όμως να αλλάξει.»

Οι σκηνοθέτες της παράστασης σημειώνουν: «Ο ¨υπόγειος¨ ήρωας του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι δεν αγαπά κανέναν. Ο Βασλάβ Νιζίνσκυ προσπαθεί να «αισθανθεί» και να αγαπήσει τους πάντες. Ένας μηδενιστής κι ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος, που όμως συγκλίνουν. Τα ανθρώπινα «θέλω» δεν βασίζονται ούτε στη λογική ούτε σε κοινωνικά αποδεκτές και ηθικές αξίες. Με αφορμή τα δυο αυτά κείμενα και πολλά γεγονότα στην ιστορία που εξατμίζονται στο χρόνο, πλάθουμε ένα δικό μας ήρωα. Τον ντύνουμε, τον ετοιμάζουμε και τον οδηγούμε στη σφαγή. Ένας μονόλογος σε διάλογο με το κοινό. Κάθε σκέψη, συλλογισμός, συνομιλία είναι μια πολιτική τοποθέτηση. Μια φωνή που αναζητά τη θέση της στην κοινωνία. Η θεωρία του σπηλαίου ήθελε κάποτε τον φωτισμένο άνθρωπο να κατεβαίνει στα έγκατα της γης για να ρίξει φως στα σκοτάδια. Πλέον, οι σκοτεινοί άνθρωποι ζητούν τον δικό τους εκπρόσωπο.»

«Το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε το κόσμο καλύτερο.
Καλύτερο, δε σημαίνει καλύτερο για όλους.
Δεν είμαστε άνθρωποι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό.
Για κάποιους θα σημαίνει πάντα χειρότερο»

 

Συντελεστές: καλλιτεχνική ομάδα momentum, ερμηνεία Αργύρης Πανταζάρας, παραγωγή Momentum Accelerated Evolution.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των υπολοίπων παραστάσεων:

«ΕΛΕΝΗ» του Γιάννη Ρίτσου

Ερμηνεία: Βερόνικα Αργέντζη

Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Παραγωγή: Anagnorisis

Τρίτη 15/5  στις 21:15

 

«ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ» του Αρκά

Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Αγοράς, Βίκυ Αδάμου, Έλενα Αρβανίτη, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Στέφανος Κοσμίδης, Σοφία Παυλίδου.

Παραγωγή: Κινητήρας

Παρασκευή 18/5 στις 21:15

Σάββατο 19/5 στις 21:15

Κυριακή 20/5 στις 21:15

 

«ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ»

Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Κείμενο, ερμηνεία, σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης

Παραγωγή: TEXNIS

Τρίτη 22/5 στις 21:15

 

Όλες οι παραστάσεις τίθενται υπό την αιγίδα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου – Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.ΠΑ.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ