Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
«Της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα» όλο το καλοκαίρι στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Παράταση της έκθεσης έως 31 Αυγούστου

Η περιοδική  έκθεση «της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα», που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.) στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) θα συνεχισθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Η παράταση κατά δύο μήνες της λειτουργίας της έκθεσης επιβεβαιώνει την επιτυχία της, ικανοποιεί σχετικό αίτημα αρκετών συμπολιτών και δίνει την ευκαιρία να τη δουν όσοι επισκεφθούν το Μουσείο την περίοδο του καλοκαιριού.

Η έκθεση «Της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα» αποτελεί την πρώτη απόπειρα να παρουσιαστούν τεκμήρια από την εξέλιξη της μόδας στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα. Οδηγός σ’ αυτή την πορεία είναι οι συλλογές του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, αλλά και οι πολυάριθμες προσφορές των κατοίκων του Βόλου για το σκοπό αυτό.

Ο Βόλος ως νέα και πολυπολιτισμική πόλη είχε από την ίδρυσή του στενή επαφή με την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Οι κάτοικοί του γνώρισαν τις τάσεις της δυτικής μόδας και τις αφομοίωσαν στην καθημερινότητά τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το παραδοσιακό ένδυμα. Στην έκθεση παρουσιάζονται 85 τουαλέτες και ενδυματικά σύνολα, 60 νυχτικά, ρόμπες κι εσώρουχα, περισσότερα από 50 ζευγάρια παπούτσια και τσάντες και 250 περίπου συνοδευτικά του ντυσίματος (καπέλα, γραβάτες, βεντάλιες, γάντια). Στα εκθέματα συνυπάρχουν δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής, ακριβά ενδύματα δηλωτικά της οικονομικής ευμάρειας των κατόχων τους, ρούχα συνδεδεμένα με ιστορικές προσωπικότητες της βολιώτικης κοινωνίας, προϊόντα ντόπιων επαγγελματιών που διακρίθηκαν στον σχεδιασμό, κατασκευή κι εμπορία ειδών ένδυσης, φορέματα για επίσημες εξόδους αλλά και απλούστερα καθημερινά, ρούχα κάθε κοινωνικής τάξης, ενδεικτικά της προσαρμογής στη μόδα κάθε εποχής του ευρύτερου κοινού.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, δημιουργίες της οποίας είναι οι εικαστικές εγκαταστάσεις και στους δυο ορόφους του Μουσείου. Επίσης, με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου προς το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για την εν γένει συμμετοχή του στην έκθεση, κυκλοφόρησε  κατάλογος – βιβλίο 88 σελίδων με σύγχρονη και πρωτότυπη παρουσίαση μοναδικών ενδυμάτων, κυρίως από τη συλλογή του Λ.Ε.Β, αλλά και από παλιές βολιώτικες οικογένειες που τα παραχώρησαν στο πλαίσιο της έκθεσης. Ο κατάλογος διατίθεται καθημερινά στο γραφείο του Λ.Ε.Β.  (Κοραή..)

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2421029878, Μουσείο Πόλης και 2421033938, Λύκειο Ελληνίδων.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ