Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
«Της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα»: Όψεις της ενδυμασίας στον Βόλο κατά τον 20ό αι. στη νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ. θα γίνουν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα», που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.).
Με αυτή την έκθεση υλοποιείται η πρώτη απόπειρα να παρουσιαστούν στο Μουσείο της Πόλης τεκμήρια από την εξέλιξη της μόδας στην πόλη μας κατά τον 20ο αιώνα. Οδηγός σ’ αυτή την πορεία είναι οι συλλογές του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, αλλά και οι πολυάριθμες προσφορές των κατοίκων του Βόλου για αυτό το σκοπό. Ο Βόλος ως πολυπολιτισμική εμπορική πόλη είχε από την ίδρυσή του στενή επαφή με την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Οι κάτοικοί του γνώρισαν τις τάσεις της δυτικής μόδας και τις αφομοίωσαν στην καθημερινότητά τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το παραδοσιακό ένδυμα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 85 τουαλέτες και ενδυματικά σύνολα, 60 ρόμπες, νυχτικά κι εσώρουχα, περισσότερα από 50 ζευγάρια παπούτσια και τσάντες και 250 περίπου συνοδευτικά του ντυσίματος (καπέλα, γραβάτες, βεντάλιες, γάντια), όπου συνυπάρχουν δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής, ακριβά ενδύματα δηλωτικά της οικονομικής ευμάρειας των κατόχων τους, ρούχα συνδεδεμένα με ιστορικές προσωπικότητες της βολιώτικης κοινωνίας, προϊόντα ντόπιων επαγγελματιών που διακρίθηκαν στον σχεδιασμό, κατασκευή κι εμπορία ειδών ένδυσης, φορέματα για επίσημες εξόδους αλλά και απλούστερα καθημερινά, ρούχα κάθε κοινωνικής τάξης ενδεικτικά της προσαρμογής στη μόδα κάθε εποχής του ευρύτερου κοινού.

Είναι η δεύτερη στη συνέχεια περιοδική έκθεση, που αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του Μουσείου της Πόλης και η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου, έναν από τους σημαντικότερους φορείς στη διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου και της περιοχής.dsc_0465

Η περιήγηση ξεκινά με γυναικεία ρούχα σε «γαλλικό» ύφος των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα, προχωρά στα «συντηρητικά» των δυο πρώτων δεκαετιών του 20ού, εστιάζοντας σ’ εκείνα της «τζαζ περιόδου» του μεσοπολέμου. Ακολουθούν τα μονόχρωμα σκούρα, υπαγορευμένα από τις συνθήκες της δεκαετίας του ’40 σε αντιδιαστολή με τα κομψά της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60. Στο τέλος της διαδρομής, ρούχα σε λιτές γραμμές και έθνικ, επηρεασμένα από την παράδοση για το ‘70 και με μια δόση υπερβολής για το ‘80, όπως επίσης, και των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα με αναφορές σ’ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Εμβόλιμα παρουσιάζονται επιλογές από το αντρικό ντύσιμο της περιόδου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός Ευριδίκη Αρκουδογιάννη, δημιουργίες της οποίας είναι οι εικαστικές εγκαταστάσεις και στους 2 ορόφους του Μουσείου.

Με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου προς το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για την εν γένει συμμετοχή του στην έκθεση, θα κυκλοφορήσει κατάλογος – βιβλίο 88 σελίδων με σύγχρονη και πρωτότυπη παρουσίαση μοναδικών ενδυμάτων από τη συλλογή του Λ.Ε.Β,, αλλά και άλλων αντικειμένων της έκθεσης.

Η έκθεση «της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα» θα εγκαινιασθεί, όπως προαναφέρθηκε, την Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου. Στο πλαίσιο λειτουργίας της θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις συνδεδεμένες με το αστικό αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιωθεί από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς εποχής σε οργάνωση του Λ.Ε.Β. Συντελεστές: Κασσιανή Αμυγδαλίτση στο πιάνο και στο τραγούδι και στους χορούς Βάσω Τηλιοπούλου,  Αντώνης Στάμος,  Βασίλης Σπανός, Αρετή και Μαρία Κατσαγεωργίου.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ