Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω» & «Δάφνες και Πικροδάφνες»

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Δήμου Βόλου καλωσορίζει το νέο έτος ανακοινώνοντας τις επόμενες ημερομηνίες στις οποίες θα παρουσιαστούν οι παραγωγές  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» &  «ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ».

Μετά την πολύ πετυχημένη πρεμιέρα των νέων παραγωγών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Δήμου Βόλου, που εντυπωσίασαν το Βολιώτικο κοινό, ανακοινώνονται, όπως είχε προαναγγελθεί, οι επόμενες ημερομηνίες  των δύο παραστάσεων στο Θέατρο της «Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας».

Την παράσταση «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατές τον Ιανουάριο του νέου έτους και συγκεκριμένα στις ακόλουθες ημερομηνίες, Πέμπτη 12/1 & Παρασκευή 13/1 στις 21:15, Σάββατο 14/1 & Κυριακή 15/1 στις 20:00, Πέμπτη 19/1 & Παρασκευή 20/1 στις 21:15, Σάββατο 21/1 &  Κυριακή 22/1 στις 20:00

Θα ακολουθήσει η παράσταση «ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ  ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ» το Φεβρουάριο  η οποία θα παρουσιαστεί στις ακόλουθες ημερομηνίες, Πέμπτη 2/2 & Παρασκευή 3/2 στις 21:15, Σάββατο 4/2  & Κυριακή 5/2 στις 20:00, Πέμπτη 9/2 & Παρασκευή 10/2 στις 21:15, Σάββατο 11/2  & Κυριακή 12/2 στις 20:00.

Η παραγωγή  «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω»,  ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σηματοδότησε την καριέρα του. Η εξαιρετική κωμωδία χαρακτηρίζεται ως ανατρεπτική σάτιρα, προκαλεί άφθονο γέλιο αλλά ταυτόχρονα θέτει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα κοινωνικού περιεχομένου στα οποία οι θεατές καλούνται να απαντήσουν.  Το διαχρονικό αυτό έργο μας μιλά για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν απολύσεις, μειώσεις ωραρίου, αμοιβών και αυξήσεις φόρων έχουν γίνει καθημερινές καθιστώντας τη ζωή δυσκολότερη από ποτέ. Ο ένας μετά τον άλλον οι ήρωες του έργου υψώνουν το ανάστημα και τη φωνή διαμαρτυρίας τους.

Η παράσταση  ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Γιάννη  Νάπα. Σκηνικά – Κοστούμια: Γεραλή Ελένη, Μουσική – Σύνθεση: Αμυγδαλίτση Κασσιανή, Φωτισμοί: Τατάκος Κώστας, Ήχος: Σταμόπουλος Βασίλης, Τεχνικοί Σκηνής: Ζήσης Αργύρης και Ματσαγγιάς Θανάσης

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Μαρία Μαργαρίτη, Βιβή Νικοπούλου, Θανάσης Ζέρβας, Γρηγόρης Γαλάτης, Περικλής Τσαμαντάνης, και Δημήτρης Νάνος, Φωτογράφηση: Εμμανουέλα Ρέπα.

Η δεύτερη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., είναι το εμβληματικό έργο «ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ», σταθμός της ελληνικής μεταπολεμικής δραματουργίας, των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά.

Τέσσερις παθιασμένοι μικροκομματάρχες- παραγοντίσκοι, ένα χειμωνιάτικο βράδυ στην Τρίπολη, μαζεύονται και συζητούν για τις επικείμενες εκλογές. Φαντασιώνονται δύναμη κι εξουσία, “μέρες θριάμβου και δόξης”, μέσω των διαφορετικών υποψηφίων που υποστηρίζουν, για να ξεφύγουν από ένα αδιέξοδο παρόν. Κουτοπόνηροι, αφελείς, ευαίσθητοι, μα και σκληροί, αδίστακτοι κι εκδικητικοί, χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Η συνεύρεσή τους μοιάζει με παιχνίδι τράπουλας, όπου όλα ποντάρονται, όλα παίζονται κι όλα επιτρέπονται. Μπλοφάρουν, εκβιάζουν, υπολογίζουν, παγιδεύουν, εξαπατούν, αιφνιδιάζουν, συνθηκολογούν, αποκαλύπτουν κι αποκαλύπτονται. Και μέσα σ` όλα αυτά, κυρίαρχη θέση έχει μια γυναικεία μορφή, η οποία όμως δεν εμφανίζεται ποτέ στη σκηνή. Ενσαρκώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτα, αλλά και μια οικονομική τάξη που δείχνει να ρυθμίζει τα πάντα, καθιστώντας τους τέσσερις άντρες απλές μαριονέτες. Οι ήρωες αντανακλούν το πολιτικό ήθος και την τοξικότητα μιας νοοτροπίας, που δηλητηρίαζε την πολιτική ζωή της Ελλάδας κι εμπόδιζε τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού κράτους. Μιας νοοτροπίας που δυστυχώς απλώνει τα πλοκάμια της ως τις μέρες μας. Κάτω από την επιφάνεια και πίσω από την ελαφράδα των καταστάσεων, σιγά σιγά και ο ίδιος ο θεατής αντιλαμβάνεται πως πέρα απ’  αυτό που βλέπει, υπάρχει κάτι λιγότερο αστείο και περισσότερο επικίνδυνο.

 

Και οι δύο παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για  το 2016, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ