Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Το κορίτσι της Δύσης απο την ΜΕΤ της Νέας Υόρκης

Το βραβευμένο πρόγραμμα “The Met: Live in HD”, μετά το «Σαμψών και Δαλιδά» με το συγκλονιστικό δίδυμο πρωταγωνιστών της Elīna Garanča και του Roberto Alagna, παρουσιάζει «Το Κορίτσι της Δύσης», το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 19:55, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Σε αυτό το ρομαντικό έπος της Άγριας Δύσης ένα ακόμα κορυφαίο δίδυμο πρωταγωνιστών έρχεται να μας καθηλώσει. Η σοπράνο Eva-Maria Westbroek εμφανίζεται στο ρόλο της Μίνι, της φλογερής πιστολέρο ηρωίδας του Puccini. Στο πλευρό της ο φημισμένος τενόρος Jonas Kaufmann, ο οποίος κάνει την πολυαναμενόμενη επανεμφάνιση του στο πρόγραμμα “The Met: Live in HD”, στο ρόλο του παράνομου Ντικ Τζόνσον. Ο βαρύτονος Željko Lučić είναι ο άγρυπνος σερίφης Τζακ Ρανς. Διευθύνει ο Marco Armiliato. Πρόκειται για μία όπερα τριών πράξεων. Το λιμπρέτο ανήκει στους Γκουέλφο Τσιβινίνι και Κάρλο Τσανγκαρίνι και βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Μπελάσκο «Το Κορίτσι της Χρυσής Δύσης». Η όπερα εστιάζει στη ζωή των χρυσοθήρων που είχαν κατακλύσει την Καλιφόρνια το 1849. Η ζωή στα ορυχεία είναι σκληρή. Η φιλαργυρία, η εγκληματικότητα, η περιπέτεια και η αγωνία αποτελούν τους πυρήνες γύρω από τους οποίους εκτυλίσσεται η δράση των πρωταγωνιστών. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο κυριαρχεί. Ο έρωτας πυροδοτεί εξελίξεις, ωστόσο, απαιτούνται θυσίες, προσπάθεια, πόνος, προδοσία ακόμη και φόνος!

«Το Κορίτσι της Δύσης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Metropolitan Opera στις 10 Δεκεμβρίου 1910 υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και έκτοτε καθιερώθηκε στις περισσότερες σκηνές όπερας. Χαρακτηριστικό της είναι ότι ενώ πρόκειται για μια πολύπαθη ιστορία αγάπης γεμάτη πάθη και βία, στο τέλος της παράστασης δεν υπάρχει ούτε ένας νεκρός. Αντίθετα, ο έρωτας της ωραίας και ατίθασης ιδιοκτήτριας σαλούν Μίνι για τον επικηρυγμένο τυχοδιώκτη Ντικ Τζόνσον θριαμβεύει.

Ο Τζιάκομο Πουτσίνι  γεννήθηκε στην Ιταλία το 1858  και πέθανε στο Βέλγιο το 1924. Μη μπορώντας να μιλήσει το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα. Το τελευταίο του ήταν προς την σύζυγό του Ελβίρα: «Elvira, povera donna, finito» (Ελβίρα, καημένη γυναίκα, όλα τέλειωσαν). Ήταν  ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του, Λούκα και μετά στο Μιλάνο. Το 893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» (1900) την «Μαντάμα Μπάτερφλαϊ» και την «Τουραντότ», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.

Για ακόμη μία χρονιά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις  παραγωγές του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με 70  χώρες  σε έξι ηπείρους. Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του Κινηματοθέατρου Αχίλλειον.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ