Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
Το «Τσίρκο Κουκούτσι!» στο «Χειμωνανθό», από το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς

 

«Έρχεται το Τσίρκο! Έρχεται το Τσίρκο!»

Ανάψτε όλα τα λαμπιόνια κι η μουσική ας παίξει δυνατά!

Η παράσταση αρχίζει!

Καλωσήρθατε στο «Τσίρκο Κουκούτσι!»

 

Ολοκληρώνονται με τον καλύτερο τρόπο οι δράσεις του Εκπαιδευτικού και Καλλιτεχνικού κύκλου «Χειμωνανθός» (www.wintersweetmusic.org) του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, που εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική κουκλοθεατρική παράσταση! Τα παιδιά του Εργαστηρίου Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, παρουσιάζουν το «Τσίρκο Κουκούτσι!», την Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Κλόουν, ακροβάτες, μάγοι, ζογκλέρ, χορευτές, μουσικοί, ισορροπιστές, ταχυδακτυλουργοί, όλος ο μαγικός κόσμος του τσίρκου, σε μία παράσταση αυτοσχεδιασμού με κούκλες και μουσική!

Στο «Τσίρκο Κουκούτσι» δεν υπάρχουν ζώα! Οι μικροί κουκλοπαίκτες εμψυχώνουν τους ήρωες που κατασκεύασαν, οι οποίοι δε μοιάζουν με τίποτα συμβατικό, έχουν τη δική τους αλλιώτικη ζωή. Το περίεργο και το αλλόκοτο, που κάνουν το τσίρκο να ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, συνδυάζονται μοναδικά με την παιδική φαντασία, χαρίζοντας μια ξεχωριστή γοητεία ακόμη και στα πιο ασήμαντα πράγματα.                                            

 Τα παιδιά του εργαστηρίου πειραματίστηκαν στις κατασκευές τους με διάφορα υλικά. Οι εντυπωσιακές γιγαντόκουκλες και οι μικρότερες σε μέγεθος κούκλες άμεσου χειρισμού, κατασκευάστηκαν κυρίως από  πλαστικά μπουκάλια και άλλα υλικά ανακύκλωσης, αφρολέξ και χαρτοπολτό.

Το παιδικό εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς έχει στο ενεργητικό του τρεις κουκλοθεατρικές παραστάσεις, μια σειρά βίντεο με δακτυλόκουκλες πάνω σε ιστορίες που έγραψαν τα παιδιά, εκθέσεις κούκλας και σκηνικών κατασκευών, καθώς και συμμετοχή μέρους της δουλειάς του σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήρι ξεπερνούν τα σαράντα και οι ηλικίες τους ποικίλουν από επτά έως δεκαέξι χρονών!  Στην παράσταση συμμετέχουν όλοι οι μαθητές με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Σταυρούλας Μαστρογιάννη. 

Το «Τσίρκο Κουκούτσι!» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Νοεμβρίου 2014, στο αμφιθέατρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς.

 

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Σταυρούλα Μαστρογιάννη

Η Σταυρούλα Μαστρογιάννη ζει κι εργάζεται στο Πήλιο. Αποφοίτησε ως Ιστορικός Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διδάσκει κουκλοθέατρο και κατασκευή κούκλας σε παιδιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Βασδέκειο» και στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Κάθε χρόνο οργανώνει εκθέσεις κούκλας και σκηνοθετεί κουκλοθεατρικές παραστάσεις μαζί με τους μικρούς μαθητές της. Παράλληλα δουλεύει με ομάδες παιδιών φέρνοντάς τα σε επαφή με την τέχνη μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή, την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και την υφαντική.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής και μουσικοκινητικής αγωγής, εικαστικών, αφήγησης και μυθοπλασίας.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ