Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
Το βιβλίο της «Γυναίκες και Επανάσταση» παρουσιάζει στον Βόλο η ιστορικός και ερευνήτρια Βασιλική Λάζου

Το βιβλίο της με τίτλο «Γυναίκες και επανάσταση» θα παρουσιάσει στον Βόλο η διακεκριμένη ιστορικός, ερευνήτρια και συγγραφέας Βασιλική Λάζου την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 στις 8.30 το βράδυ στην αυλή του κτηρίου Σπίρερ (Μικρασιατών 81), ανοίγοντας τον κύκλο ανοικτών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ..ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Η παρουσίαση θα γίνει από την ίδια τη συγγραφέα, που στη συνέχεια θα συνομιλήσει με το κοινό αναφορικά με το θέμα του βιβλίου της, που εκτείνεται χρονικά από τον οθωμανικό κόσμο έως το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η Βασιλική Λάζου είναι γνωστή στο φιλίστορο κοινό του Βόλου από ομιλίες και θεματικές παρουσιάσεις στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. καθώς και τη συνεργασία της σε θεματικές ενότητες του Μουσείου της Πόλης του Βόλου. Με το βιβλίο της «Γυναίκες και επανάσταση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα», αναδεικνύει θέματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά τεκμηριωμένα και αφορούν τη ζωή των γυναικών κατά την Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτηρίας. Εξετάζονται πολλαπλές όψεις της παρουσίας και συμμετοχής των επώνυμων αλλά και ανώνυμων γυναικών στην καθημερινότητα και τον τρόπο ανατροφής, εκπαίδευσης και ζωής τους.

Γεννημένη στη Λαμία η Βασιλική Λάζου ζει στην Αθήνα, διδάσκει νεότερη και σύγχρονη Ιστορία στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στα τμήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται ενεργά με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Λαμίας και παράλληλα με την έρευνα, συγγραφή και ανάδειξη ιστορικών θεμάτων και την επιμέλεια συναφών εκδόσεων. Έλαβε το πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ της Μ. Βρετανίας. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου όπου και βασίστηκε το πρώτο της βιβλίο «Η επιβολή του Κράτους. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία 1945 – 1949». Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ι.Α.Κ.Α. του Π.Θ. Στο επίκεντρο των ερευνητικών της ενδιαφερόντων βρίσκονται οι όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940 όπως αποτυπώνεται σε προφορικές μαρτυρίες.

Είναι ενεργό μέλος Συλλόγων και Σωματείων ιστορικών ενδιαφερόντων, συνεργάτης ημερήσιου και περιοδικού Τύπου και επιμελήτρια εντύπων σε θέματα σχετικά με την Ιστορία.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ