Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
«Τόσο απλό ν’ αγαπάς»: Μνήμες από το Άσυλο Παιδιού Βόλου 1937-44. Παρουσίαση βιβλίου στο Μουσείο της Πόλης

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Λένας Καραφέρη – Κεχαγιά «Τόσο απλό ν’ αγαπάς» με μνήμες της μητέρας της από το Άσυλο Παιδιού Βόλου το διάστημα 1937-1944.

Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και το βιβλίο, μετά από  δωρεά 500 αντιτύπων από τη συγγραφέα, θα διατίθεται αποκλειστικά από το πωλητήριο του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ντίνα Μουστάνη, Δρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με ερευνητικό έργο στη συγκρότηση και λειτουργία των φιλανθρωπικών θεσμών στο Βόλο, η Χαρούλα Φράγκου, ποιήτρια, συγγραφέας του βιβλίου «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες» με θέμα το Άσυλο Παιδιού Βόλου  την περίοδο 1957-62, όταν εργαζόταν εκεί η μητέρα της και η συγγραφέας του βιβλίου Λένα Καραφέρη – Κεχαγιά, φιλόλογος. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ηχητικά αποσπάσματα από τις αφηγήσεις της μητέρας της συγγραφέως και προβολή φωτογραφιών.

Το βιβλίο «Τόσο απλό ν’ αγαπάς» στηρίζεται στις μνήμες της Κυριακής Καλογήρου – Καραφέρη, η οποία με νεανική διάθεση και διαύγεια αφηγήθηκε στην κόρη της για την παραμονή της στο Άσυλο Παιδιού Βόλου από τα 7 έως τα 14 χρόνια της, όταν αυτό λειτουργούσε στην περιοχή των Παλαιών. Η μαρτυρία της φωτίζει όψεις της ιστορίας του Ασύλου, όπως το κτήριο και την οργάνωση των χώρων του, τα εργαστήρια, τους ανθρώπους του (τρόφιμοι, προσωπικό «δεσποινίδες του Διοικητικού Συμβουλίου», γιορτές, εκδρομές, τραγούδια. Εμβαθύνει και συμπληρώνει όσα καταγράφονται στις υπάρχουσες πηγές δίνοντας και έμμεσες πληροφορίες για τη φιλανθρωπία στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Η προσωπική της ματιά, ο τρόπος που τα διέσωσε στη μνήμη της είναι η προστιθέμενη αξία του βιβλίου, που αναδεικνύει τη συμβολή της προφορικής ιστορίας στην ιστορική έρευνα.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ