Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
«Τότε είπε και εγεννήθηκεν η θάλασσα…»

O φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους 2015, «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας» διοργανώνει σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) την εκδήλωση με αφιέρωμα στη θάλασσα με τίτλο «Τότε είπε και εγεννήθηκεν η θάλασσα…»

Πρόκειται για παράσταση με μουσική και λόγο για τη θάλασσα που καλούμε το κοινό της πόλης μας να παρακολουθήσει ,  την  Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 8 το  βράδυ, στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

 «…Αρκεί που αυτός ο παράδοξα όμορφος κόσμος μας μάγεψε

Μεθύσαμε θάλασσα! Τόσο η ψυχή μου όσο κι εσύ τον γιομίσαμε κύματα»

Νικηφόρος Βρεττάκος

 Η σημαντική αυτή εκδήλωση , πραγματοποιείται με αφορμή την  ευρωπαϊκή ημέρα για τη θάλασσα. 

Μέσα από τραγούδια  και μικρά υπέροχα αποσπάσματα ελληνικών λογοτεχνικών κειμένων θα αποδοθούν εικόνες, όψεις  και αισθήσεις για τη θάλασσα. Είναι ένας ύμνος στην ομορφιά της, στη συνάφειά  της με την Ελληνική ζωή, στη διαχρονικότητά της,  στις χαρές, στους  καημούς και τις λύπες  που προκαλεί, στην αίσθηση του οικουμενικού και του αιώνιου που κουβαλά.

Το έργο είναι σπονδυλωτό και συνίσταται στην εναλλαγή εικόνων που συνδέονται με τη θάλασσα. Οι εικόνες δημιουργούνται με επιλεγμένα μικρά αποσπάσματα από ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα και  από  έντεχνα τραγούδια θεματικά ενταγμένα.

Η σύνθεση και η επιλογή των κειμένων ανήκει στον Νίκο Γκόβα και Γιώργο Μπινιάρη.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας  18 Μαΐου , στην «Παλαιά Ηλεκτρική» ,  οι μουσικοί  Άννα  Βογιατζή – Οικονόμου και Άντζελα Μπατίστα θα συνοδεύσουν στο πιάνο και στο βιολί αντίστοιχα την Υψίφωνο Χριστίνα  Μαργαρίτου, η οποία θα ερμηνεύσει τα τραγούδια της παράστασης,  ενώ τα κείμενα θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Κική Δανιηλίδου και Γιάννης Παπαθανάσης.

Η Χριστίνα Μαργαρίτου είναι Υψίφωνος, Μουσικοσυνθέτης και  Καθηγήτρια Ανωτέρων Θεωρητικών και μονωδίας. Η  Άννα  Βογιατζή – Οικονόμου είναι μουσικός, καθηγήτρια Ανωτέρων Θεωρητικών, Διευθύντρια του Ωδείου Φραντς Λιστ. Η Άντζελα Μπατίστα είναι καθηγήτρια βιολιού.  Η Κική Δανιηλίδου είναι Ηθοποιός και Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη σχολικών Δραστηριοτήτων στη ΔΔΕ Μαγνησίας και ο  Γιάννης Παπαθανάσης, είναι Ηθοποιός και εργάζεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα  αποδοθούν σε θεατρικό αναλόγιο κείμενα και στοίχοι των: Κώστα Βάρναλη, Οδυσσέα Ελύτη, Νικηφόρου Βρεττάκου Ανδρέα Εμπειρίκου, Γιώργου Σεφέρη, Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Όμηρου, Στρατή Μυριβήλη, Κώστα Ουράνη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καββαδία, Μελισσάνθης και της Δημοτικής μας ποίησης.

Θα ακουστούν δε τραγούδια για τη θάλασσα  σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Θάνου Μικρούτσικου, Διονύση Σαββόπουλου, Μαρίζας Κωχ, Ηλία Ανδριόπουλου και Κώστα Χατζή.

Παραθέτουμε την περίληψη της παράστασης

«Τότε είπε και εγεννήθηκεν η θάλασσα…»,

όπως αναγράφεται στη πρόσκληση που εκδόθηκε:

Θάλασσα διαχρονικό μεγαλειώδες τοπίο

Θάλασσα λιμάνι ψυχής

Θάλασσα ερωτικός παφλασμός

Θάλασσα απεραντοσύνη που γεμίζει τον ορίζοντα

Θάλασσα των χάρτινων παιδικών καραβιών

Θάλασσα φλοίσβος …επιθυμίας

Θάλασσα ταξίδι αποχωρισμού

Θάλασσα κατευόδιο

Θάλασσα προσμονή της επιστροφής

Θάλασσα τραγούδι σειρίνων

Θάλασσα βυθός νεκρών καραβιών

Θάλασσα των πικρών κυμάτων

Θάλασσα των καραβιών και των θρύλων

Θάλασσα των ναυτικών

Θάλασσα της θαλάσσης

Η Κική Δανιηλίδου, εκ μέρους των συντελεστών της παράστασης, τονίζει:

«Ο ποιητικός λόγος, το λογοτεχνικό κείμενο και το τραγούδι συνθέτουν όψεις και εικόνες για ένα κόσμο απόλυτα οικείο και συγχρόνως τόσο άγνωστο…. Είμαι σίγουρη  πως τη Δευτέρα, αυτή η θάλασσα των πολλών όψεων, με την αλλόκοτη ωραιότητά της,  θα μας ταξιδέψει  ικανοποιώντας τις αισθήσεις όλων. »

Είναι μια παράσταση που υπόσχεται ωραίες στιγμές…. Ας την παρακολουθήσουμε.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ